• KIRIM TATAR MİLLİ BAYRAK GÜNÜMÜZ hayırlı olsun.

Kırım Tatarlarının milli bayrağı; Türklüğü temsil eden gök mavisi zemin üzerinde yer alan ve binlerce yıllardan beri çeşitli Türk boylarında da kullanılagelen üç dişli ve altın sarısı rengindeki Tarak Tamgadan oluşmaktadır.

1917 yılında kurulan, Kırım Demokratik Cumhuriyetinin de milli bayrağı olarak, Tarak Tamgalı Gökbayrak kullanılmıştır. Kırım Demokratik Cumhuriyetini ilan edecek olan ve 9 aralık 1917 tarihinde açılan I. Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın açılış günü münasebetiyle, Kırım’ın bütün şehir, kasaba ve köylerindeki Türk-Tatar daireleri, evleri ve sokakları Tarak Tamgalı Gökbayrak’larla süslenmişti.

Tarak Tamga tarihte çeşitli Türk boylarında, özellikle Kırım’da görülmekte,  bugünkü hali ile Kırım Hanlığında ortaya çıkmaktadır. XV. yüzyılın ilk çeyreğinden itibaren Kırım’ı ve onun kuzeyindeki geniş bozkırları içine alan kudretli müstakil bir devlet teşekkül etmiş oldu: Kırım Hanlığı’nın başşehri olan Bahçesaray’da bulunan Hansaray’ın bazı giriş kapıları ve duvarlarında da Tarak Tamga’lar görülmektedir. Tarak Tamga’daki üç dişin, Kırım Hanlığındaki üç gücü; tarağın orta dişini Han’ın, sağ dişini Kalgay’ın, sol dişini ise Nureddin’in temsil ettiği rivayet edilmektedir. Bir başka rivayette ise, Tarak Tamga’nın terazi şekli ile adaleti temsil ederek, Kırım Hanlığının adil olduğu anlatılmaktadır.

18 Mayıs 1944’teki büyük sürgünden sonra büyük mücadelelerle Vatan Kırım’a dönen vatandaşlarımız, Akmescit’te  74 yıl aradan sonra II. Kırım Tatar Milli Kurultayı’nı toplamışlardır. 26 -30 Haziran 1991 tarihleri arasında toplanan II. Kırım Tatar Milli Kurultayı’nda  Gökbayrak milli bayrak olarak Kurultay salonlarına asılmıştı. Kırım Tatar Milli Kurultay’ı  2010 yılında 26 Haziran tarihini Kırım Tatar Milli Bayrak Günü olarak ilan etmiştir.

Dünyanın değişik yerlerinden gelen Kırım Tatar delegelerinin katılımı ile 2001 yılından itibaren Kırım Yatar Yaşlıq Kurultayları yapıla gelmiştir. 2005 yılında yapılan Kurultay’da rahmetli Genel Başkanımız Dr. Ahmet İhsan Kırımlı 1991 yılındaki ikinci Kurultayın ilk gününün yani 26 Haziran tarihinin bir şükür günü olarak kabul edilmesi ve kutlanması teklifini sunmuştu. Bununla birlikte 2010 yılında kapsamlı bir şekilde Kırım’da ilk Bayrak Günü kutlaması yapıldı. Eğlenceler düzenlendi, Kırım Tatar Milli Bayrağının önünde toplantılar yapıldı. Akmescit Meydanı ve her taraf bayraklarla süslendi. Yine 2010 yılında yapılan Kurultay’da da 26 Haziran’ın Bayrak Günü olarak kabul edilmesi teklif edildi ve 2010 yılında resmen Kırım Tatar Milli Kurultayı tarafından Ahmet İhsan Kırımlı’nın düşüncesi olarak Kırım Tatarları’nın bir resmi Bayrak Günü olarak kutlanmaya başlandı.

Son derece güzel ve şenlik havasında geçen Bayrak Günümüz 2014 yılında Vatanımız Kırım’ın Rusya tarafından işgali sonrasında; Akmescit’ten başlamak üzere Vatan Kırım’da Bayrak Gününün kutlanmasına izin verilmedi.

Bu yıl Kiev, Liviv ve Herson bölgelerinde Kırım Tatar Bayrak Günü kutlamaları yapılıyor. Genel Merkezimiz tarafından yaptırılan 39 metre genişliğinde 6 metre uzunluğundaki 234 m2’lik birleştirilmiş Gökbayrak Kiev!deki Bayrak Günü’nde sergilenecek.