Merhum Genel Başkanımız Doktor Ahmed İhsan Kırımlı 11 Aralık 2019 tarihinde vefatının 8. yılında, rahmetli eşi Zuhal Çiçek Kırımlı ile birlikte dualarla anıldı.
“Ahmed İhsan Kırımlı Sosyal Tesisi” adını taşıyan Genel Merkez binamızda yapılan anma toplantısı Genel Başkanımız Mükremin Şahin’in konuşmasıyla başladı.
Şahin konuşmasında “Aynı imkan ve makamlara sahip olsak onun kadar Kırım Derneğinin bugünkü kurumsallığını bu boyuta taşıyamaz, onun yaptığı gibi başaramazdık. Hiçbirimizin onun gibi altından parmakları yoktu. Belki Emel Dergisini çok iyi çıkarırdık, Kırım Milli Davasını çok iyi anlatırdık bunlar ayrı şeyler ama onun şartlarında, maddi işlerdeki başarıları onun gibi yapamazdık. Ancak bunlar bundan sonra daha da iyiye taşınabilir.” ifadelerine yer verdi.
Genel Başkan Yardımcımız Ömer Özel, Dünya Kırım Tatar Kongresi Denetleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Enver Aydoğan, Ali Muradasıl tarafından okunan Yasin-i Şerif ve Aşırların ardından yapılan dualar ile Merhum Genel Başkanımız Dr. Ahmed İhsan Kırımlı ve eşi Dr. Zuhal Çiçek Kırımlı anıldı.
Önceki Dönem Genel Başkanımız Tuncer Kalkay ise, “Bazı insanlar vardır çok kısa süre yaşadıkları hayatlarına çok izler sığdırırlar, kimisi de uzun sayılabilecek hayatları boyunca bıraktıkları izler yol olur, temel olur, halkı için, milleti için çok büyük katkıları olur. Ahmed amca da onlardan birisiydi, yaşamının her alanında; meslek, siyaset ve Kırım davasına hizmetler yapmış, çok izler bırakmış biriydi. 1987 yılında vatana dönüşün başlamasına paralel Ahmed İhsan Kırımlı’nın da Kırım Derneğinin başına geçmesini Allah’ın bir lütfu olarak görmek gerekir. Vatana dönüşün başlaması ile birlikte Ahmed İhsan Kırımlı’nın sayılamayacak kadar inanılmaz hizmetleri oldu. Bu binanın kuruluşunu çok istemişti ama görememişti, inanıyorum ki onun ruhu şu an bizimle.” diyerek duygularını aktardı.
Program kapsamında konuşan Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kırımlı, babası Ahmed İhsan Kırımlı’nın, Türkiye’nin 1990’lı yıllarda Kırım’a ciddi yardımlar yapması konusunda önemli mücadeleler verdiğini dile getirdi. Kırımlı, Kırım Tatarlarının geleceğini görmesi için geçmişlerini bilmesi gerektiğini ifade etti. Bu yüzden, Hacı Giray Han’dan İsmail Gaspıralı’ya, Noman Çelebi Cihan’dan Ahmed İhsan Kırımlı’ya kadar Kırım Tatarlarının geçmişinde iz bırakan şahsiyetlerin hatıralarının unutulmaması gerektiğinin altını çizdi. Kırımlı, babasının 3-4 yıl daha yaşasa Kırım’ın Putin Rusya’sı tarafından işgal edilmesinin üzüntüsünü de yaşayacağını, ancak buna rağmen son nefesine kadar mücadeleyi bırakmayacağını vurgulayarak, bu mücadelenin tüm Kırım Tatarlarına miras kaldığını ifade etti.
Prof. Dr. Kırımlı konuşmasını, “Allahım vatanımızı bu canice işgalden kurtar, milletimizi azatlığa kavuştur. Bizlere öz vatanımızda hürriyeti bahşet ve milletimizi yok etme!” duasıyla bitirdi.
Anma etkinliği kapsamında, katılımcılar tarafından, Dr. Ahmed İhsan Kırımlı’nın hayatı ve Kırım Tatarları için önemi ve yaptığı hizmetlerden bahsedildi.
Kaynak: QHA