• Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilişinin 5. yılı dolayısıyla  2 Mart 2019 tarihinde Ankara’da bir açık hava toplantısı düzenlendi.

1

Kırım 27 Şubat 2014 tarihinde Rusya tarafından işgal edilmiş, “Yeşil Adam” olarak ortaya çıkan ağır silahlara, zırhlı araçlara sahip bu ordunun Rusya’ya ait olduğu uzunca bir süre Putin tarafından inkar edilmişti.

3

Kırım Tatar Teşkilatları Platformunun organizasyonu ve Genel Merkezimizin ev sahipliğinde düzenlenen açık hava basın açıklaması toplantısı Ankara’nın Ulus semtindeki Atatürk Heykeli önünde saat 15.30’da başladı.

5

Toplantıya Kırım Tatar Teşkilatları Platformu’nun temsilcileri ile diasporadaki Kırım Tatarları ve Ukrain diasporası da iştirak etti.

9

Türkiye’nin Ay Yıldızlı Albayrağı, Kırım’ın Tarak Tamgalı Gökbayrağı ve Ukrayna bayraklarının dalgalandırıldığı toplantıda “Bir avuç halk değil, bir yumruk milletiz!”, “Rusya, Kırım’dan elini çek!”, “Vatan, Millet, Kırım”, “Unutmayacağız, vazgeçmeyeceğiz” , “Ervin İbragimov nerede?”, “Putin, Kırım’dan cehenneme defol!” pankartları açıldı.

Umit1

Kırım Tatar Teşkilatları Platformu İcra Heyeti Başkanı Ümit Şilit, konuşmasında, 5 yıldan beri işgalin devam ettiği Kırım’da, Kırım Tatarlarının sindirilmesi amacıyla işgalciler tarafından yapılan baskıların artarak devam ettiğini, Kırım Tatar liderlerinin vatanlarına sokulmadığını, Kırım Tatarlarının işgali kabul etmeyen tutumlarının da değişmediğini ifade etti.

giris1

Kırım’ın işgalinin 5. yılı vesilesiyle hazırlanan basın açıklaması, Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyemiz ve Önceki Dönem Genel Başkanımız Tuncer Kalkay tarafından okundu.

19

Basın açıklamasının okunması esnasında; “İşgalci Rusya Kırım’dan Defol”, “Kırımoğlu Mustafa, Millet Senin Yanında”, “Kırım’da Ezanlar Susturulamaz”, “Sürgün, Soykırım Devam Ediyor”, “Dün Stalin, Bugün Putin”, “Millet, Vatan, Kırım”, “Kırım Tatar Halkı Teslim Olmayacak” sloganları atıldı.

8

Basın açıklamasında, Kırım’ın işgalinden beri Kırım Tatarlarının bütün kazanımlarını birer birer elinden geri alan işgalci Rusya’nın;

“Acımasız ve karanlık rejimi ile Cennet Kırım’ı işgalin 5. yılında cehenneme dönüştürdüğü,

mg2

Kırım Tatarlarının dini ve milli kültürlerini sürdürmek amacıyla bir araya geldikleri ve yaşayışlarının bir bölümünü oluşturan toplantılarını sürekli takip ederek, baskınlar yaptığı,

11

Yalnızca bu toplantılara katılanlara değil, bunlarla başka ortamlarda yan yana fotoğrafı bulunduğu tespit edilenlere dahi on yılları aşan çok ağır hapis cezaları verdiği,

Sabahın erken saatlerinde kapıları kırarak, otomatik silahlı, yüzleri maskeli adamlarıyla yaptığı ev baskınları ile 75 yıl önce yapılan büyük Kırım Tatar Sürgünü’nü hatırlattığı,

21

Bir taraftan hayatı çekilemez hale getirerek Kırım Tatarlarını göç ettirmeye çalıştığı; diğer taraftan, vatanını terk etmeyenlerin de milli ve manevi değerlerini yok etmeye, eğitim ve kültürel haklarını ellerinden almaya, insanlık dışı, en akıl almaz yöntemlerle devam ettirdiği,

banner

İşgalini devam ettirdiği, 5 yıldan beri Kırım Tatarlarının bütün milli değerlerine tecavüzünü sürdürdüğü,

Kırım’ın işgalinin devamında işlediği insanlık suçlarını pervasızca sürdürdüğü, bu suça ortak olmamakta kararlı olan Kırım Tatarları ise hedef haline getirerek, etkisizleştirilmeye, hatta yok etmeye çalıştığı” belirtilmiştir.

25

Basın açıklamasının sonunda;

Putin Rusyası’nın nihai hedefinin, Kırım Tatarlarının Kırım’daki siyasi varlığını sıfıra indirerek, içi ve ruhu boşaltılmış, milli ve manevi değerlerinden arındırılmış, çok az nüfuslu bir folklorik azınlık haline getirmek olduğu,

mg1

Bütün bu olanlara rağmen Kırım Tatarlarının, daima savunageldikleri ilkeler ve inançlarına bağlı kalarak, demokratik duruşlarından ödün vermeyeceği, Putin Rusyası’nın şantajlarına ve tehditlerine hiçbir zaman boyun eğmeyeceğini ve Kırım’ın işgalini kesinlikle ve asla tanımayacakları, ifadelerine yer verilmiştir.

Basın açıklamasının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Foto: Mustafa Gültekin ve Muhtelif

Video: QHA