•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • İAKD Gençlik’in İlk Etkinliği: TANITIM, BİLGİLENDİRME ve İMZA KAMPANYASI STAND ÇALIŞMASI

    “KIRIM İÇİN SEN DE BİR İMZA AT! “

    İAKD (İstanbul Anadolu Kırım Derneği) Gençlik Kolları, 16-17 Eylül 2017 tarihlerinde İstanbul Anadolu yakasının en hareketli ilçe merkezleri olan Üsküdar, Kadıköy, Maltepe meydan ve sahillerinde eş zamanlı olarak Derneği tanıtım ve Kırım'daki eziyet ve sıkıntıları hakkında bilgilendirme amacıyla imza standı kurdu.

    IMG 2933

    IMG 2916

    Etkinlik ile ilgili açıklama ve bildiriler:

    İAKD Gençlik Kolları Başkanı Tansılu Altay:

    İstanbul Anadolu Yakasında bulunan Kırım Tatarı soydaşlarımıza Gençlerimize, Derneğimizin tanıtımı Misyon ve Vizyonunu anlatmak, Kırım’daki kardeşlerimizin gördüğü Rus zulmünü bölgemizdeki vatandaşlara anlatmak, onları bilinçlendirmek ve “TEK YÜREK” olmaya çağırmak için harekete geçmesi gerekiyordu. Biz de İAKD Gençlik Kolları Organizasyon Komitesi (Tansılu Altay, Elif Bağış, Murat Bekdemir) olarak Anadolu Yakası’nın merkezi yerlerine standlar (tanıtım masaları) kurmaya karar verdik ve verimli bir şekilde etkinliğimizi sonuçlandırdık.

    IMG 2890

    Standımıza yönelen vatandaşlara;

    • Rusya Federasyonu’nun Kırım’ı işgal altına aldığından beri Kırım Tatarlarının tüm temel haklarının ihlal edildiğini;
    • Kırım Tatarları’nın evlerine ‘mahkeme kararı olmaksızın’ baskınlar yapılıp, gözaltı ve tutuklamalarla Rus güvenlik güçleri tarafından mağdur edilişini;
    • Kırım’daki soydaşlarımıza sistematik bir şekilde psikolojik baskı uygulandığını ve kaçırılan Tatar gençlerimizi;
    • Kırım Tatar Millî Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz'ün asılsız suçlamalarla nasıl haksız yere mahkum edildiğini; ve
    • Ervin İbragimov’un hâlâ kayıp olduğunu anlattık.

    Bu sorunlara tepkimizi göstermek için Birleşmiş Milletler, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na göndereceğimiz imza listesi için 2.216 imza toplandı.

    IMG 2927

    Aynı zamanda, sürgünlerle yok edilmeye, asimile edilmeye çalışılan, işgal altında eziyet çeken Kırım’daki soydaşlarımızın sesi olmak, tek yumruk olmak amacıyla Derneğimizi bölgedeki Tatarlara tanıttık.

    “Birlik, dirliktir!” diyerek, “TEK YÜREK, TEK SES” sloganımızla yola çıkarak başlattığımız etkinlik sonucunda bölgemizdeki insanların ilgisini çekerek zincirimize yeni halkalar katmayı başardık!

    Bizi motive eden, başından sonuna kadar destekleyen, büyük bir özveri ile çalışan Yönetim Kurulu üyeleri Aybala Polat, Serpil Mafke, Mehmet Faik Ayturan, Şebnem Sözen ve başkanımız Turgut Güngez’e; gerek standlarımızda durarak gerek sosyal medya üzerinden ses verip bize arka çıkan bütün soydaşlarımıza, dostlarımıza teşekkür ediyoruz.

    IMG 2931


    Dernek Başkanı Turgut Güngez:

    IMG 2895

    26.12.2016 tarihinde kurulmuş olan Derneğimiz bu bağlamda geniş bir misyon üslenmiştir.

    Dünyanın 129 ülkesinden daha büyük bir nüfusa sahip olan İstanbul’un (Kırım Diasporası’nın önemli bir halkası olan) Anadolu yakasında. bir milyona yakın Kırım Türkü'nün yaşadığını düşünüyoruz.

    Kırım Tatar Millî Meclisinin ilkeleri ve Genel Merkezimizin temel prensipleri doğrultusunda Kırım kültürünün tanıtılması gençlere aktarılması ve kültürel, manevi, ticari ve sosyal dayanışmanın sağlanması ve işgal altında bulunan Kırım'daki soydaşlarımızın sıkıntılarını paylaşmak onlara moral ve destek verebilmeyi hedefliyoruz.

    26 Aralık'ta yuvarlamaya başladığımız Kartopu kısa zamanda, çok fazla duyuramadan düzenlediğimiz etkinliklere olan yoğun ilgi ve katılım bize bu kartopunun hızla büyüyüp çoğalacağımızın işareti olmuştur.

    İstanbul Anadolu Yakasının en hareketli 3 ilçesinde eş zamanlı olarak gerçekleştirdiğimiz stand çalışmaları beklenenin üzerinde ilgi ve destek görmüştür.

    İstanbul Anadolu Yakası Kırım Tatarlarının birlik olma yolunda büyük bir hevesle çalışabileceğini göstermiştir.

    IMG 2938

    Büyük bir özveri ile çalışan Yönetim kurulumuz üyeleri Zekeriya Başarslan, Serpil Mafke, Aybala Polat, Şebnem Sözen, Kuddus Kurtbörü, Alper Yavuzeser'e;

    IMG 2948

    Gençlik Kurulumuzdan Tansılu Altay, Elif Bağış, Murat Bekdemir, Melis Özbay, Onur Taşören, Ece Nur Ezilmez, Aybüke Karadaş, Aslı Nur Karailyaslı, Abdulvahit Maksudoğlu ve Betül kardeşimize;

    IMG 2914

    Yönetim destek ekibimizden: Mehmet Faik Ayturan, İbrahim Kaya, Sema-Mehmet Celal Karailyaslı, Rabia-Cemal Demiray Ailesi, Orhan Batur, Elvan Çağatay, Hakkı Karadaş, Kürşat Altay, Timur Yavuzeser'e;

    Standlarımızın kumanya ihtiyacını karşılayan Emine Karaca, Remzi Kaptan Ayturan'a;

    IMG 2899

    Etkinliğimize Kocaeli’den gelerek destek veren Kocaeli Şubesi Dernek Başkanımız Suavi Oktay'a;

    Etkinliklerde röportajlar yaparak Kırım'a ulaştıran ATR Televizyonu Türkiye Temsilcisi Emine Halil ve Vladlen Menlikov'a;

    Ve burada isimlerini yazamadığım bütün gönül dostu üyelerimize gönülden teşekkür ediyorum. Etkinliklerimize İstanbul’un değişik ilçe merkezlerinde devam edeceğiz.

    44

    Bu tür uygulamaların tüm diasporada eş zamanlı yapılmasının büyük ses getireceğini düşünüyoruz.

    Camiamızdan, Anadolu yakasında yaşayan Kırım Türklerini bize yönlendirmeleri konusunda yardım ve destek bekliyoruz.

    Bölgemizdeki bütün Kırım Tatarlarını, Derneğimizin çatısı altında toplanmaya davet  ediyoruz. Türkiye'nin neresinde olursanız olun İstanbul Anadolu Yakasında bir Kırım Tatarı biliyorsanız bize yönlendirin. Bu Metropol'de birlik olalım. Kırım Tatar Diasporası'nın sesi olalım. Gelin hep birlikte Kırım Tatarlarının birbirini tanımasını birlik ve beraberlikle, dayanışma ile, yardımlaşma ile kültürümüzün yaşatılmasını paylaşılmasını sağlayalım. Sürgünlerle yok edilmeye, asimile edilmeye çalışılan işgal altında eziyet çeken Kırım’daki soydaşlarımızın sesi olalım."

    TEK YÜREK, TEK SES DİASPORADAKİ HER KIRIM TATARINDAN KIRIM İÇİN BİR NEFES !!!

    IMG 2880

    IMG 2908

    IMG 2898

    IMG 2941


    16.09.2017 STAND ÇALIŞMASI BASIN BİLDİRİSİ...

    Rusya Federasyonu, tüm uluslararası teamüllere aykırı bir şekilde barışı ve insan halklarını hiçe sayarak Şubat 2014’te Ukrayna’ya bağlı Kırım yarımadasını işgal etmiştir. 3 yıldan uzun süredir devam eden bu işgal süresince tüm temel insan hakları ihlal edilmiştir ve edilmeye devam ediyor.

    Rus güvenlik güçleri Kırım Tatarlarının evlerine mahkeme kararı olmaksızın baskınlar yapıyor, haksız yere ve hiçbir gerekçe göstermeksizin Kırım Tatarlarını gözaltılar ve tutuklamalarla mağdur ediyor. Bireysel özgürlükleri ve aile konutlarının dokunulmazlığı ihlal edilerek Kırım Türkleri üzerinde sistematik şekilde psikolojik baskılar uygulayarak Kırımı terk etmeye zorluyor.

    Milli okullarda ana dilde eğitim engellenmiş, Kırım Tatar Milli Meclisinin mal varlığına el konulmuş ve terörist kurum olarak yasaklanmış, Kırım Tatar Millî Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz, Rusya'nın Kırım'ı işgalinden önce yapılan gösterinin düzenleyicilerinden birisi olmakla suçlanmış, Kırım Tatarlarının lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Millî Meclisi Başkanı Refat Çubarov, İsmet Yüksel ve Sinaver Kadirov’un Vatanları Kırım’a girmeleri yasaklanmış; Kırım Tatarları yapılan baskılar neticesinde ve tutuklanma korkusu ile vatanlarını terk etmek zorunda bırakılmıştır.

    Uluslararası yaptırımlara rağmen Kırım’da insan hakları ihlalleri şiddetle devam etmektedir, birçok Kırım Tatarı ve Kırım’da yaşayan Ukrain kayıptır. Kaçırılanlardan bazıları ölü olarak bulunmuştur. 11 kişiden hâlâ haber alınamamaktadır. Kayıp Kırım Tatarları içinde Dünya Kırım Tatar Kongresi yönetim kurulu üyesi Ervin İbragimov da bulunmaktadır. Kendisi 26 Mayıs 2016’dan beri kayıptır. Rus askerlerinin kendisini kaçırdığına dair görüntüler olmasına karşın Rusya bu kaçırılmayı aynı 2014 senesinde Kırım’da yapılan işgali reddettikleri, daha sonrasındaysa işgalci askerlere madalya verdikleri gibi inkar etmektedir.

    Yarımadada ırkçılık ve İslâm düşmanlığı körüklenmeye çalışılmaktadır. İşgalden bu yana camiler kundaklanmış, sadece 2015 yılı içinde camilerde 6 soygun gerçekleşmiştir. Bütün bunların üzerine bir de Kırım Tatar Müslümanlarının tarihi mezarlıklarını iş makineleri ile açarak mezarlık alanlarına özel otel ve villa inşa etmeye başlanmıştır.

    Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Anadolu Yakası Şubesi olarak Kırımda yaşayan Kırım Tatarları üzerinde zalimce ve gaddarca baskı kuran Rusya Federasyonu'nu kınıyor haksız yollarla işgal ettiği Kırım’ı terk etmesini istiyoruz. Vatan Kırım’da yaşanan bütün insan hakları ihlallerinin uluslararası komisyonlarca tespit edilmesini istiyoruz.

    KIRIM TÜRKLERİ KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ
    İSTANBUL ANADOLU YAKASI ŞUBESİ

    Pin It