•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • 76 yaşındaki Server Karametov’un tutuklanmasına ilişkin bildiri

    KIRIM TÜRKLERİ KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ
    GENEL MERKEZİ

    Ankara, 15.08.2017

    derneklogo 150x150

    Konu: 76 yaşındaki Server Karametov’un tutuklanması

    Kırım’ı uluslararası hukuk kurallarını çiğneyerek işgal eden Rusya Federasyonu’nun baskıcı eylemleri son günlerde yeni bir aşamaya gelmiştir. Geçen hafta işgalci ve barbar Rusya Federasyonu’nun Kırım’da yaşayan Kırım Tatarlarına karşı yürüttüğü keyfi tutuklamaları tek kişilik eylemi ile protesto eden 76 yaşındaki Server Karametov önce göz altına alınmış, daha sonra da işgalcilerin sözde mahkemesi tarafından 10 gün hapis ve 10.000 Ruble para cezasına çarptırılmıştır. 76 yaşındaki bir insanın, tek başına yaptığı barışçıl ve haklı eylemine tahammül edemeyen Kırım’ın sözde idarecileri; ileri derecede Parkinson hastası olan Server Karametov’u 10 gün hapis cezası ile cezalandırmıştır. Daha önce yine ileri derece rahatsızlıkları sebebiyle doktor kontrolüne ihtiyaç duyan İlmi Umerov’a da aynı şekilde muamele edilmiş ve kendisi psikiyatrik tetkik gerekçesiyle alıkonulmuştu. Kırım’daki durumun gitgide kötüleştiğini gösterir nitelikte olan bu olaylar her geçen gün artmaktadır.

    Bunlarla da yetinmeyen işgalciler Server Karametov’un tutuklanmasını protesto eden yaşları 65’in üzerinde 10 Kırım Tatarını daha eylemlerinin ardından gözaltına almış ve daha sonra serbest bırakmıştır.

    76 yaşında ileri derecede Parkinson hastası bir insanın hapis cezasına çarptırılması, ancak karanlık çağ düzenlerinde görülen bir uygulamadır ve tek başına insanlık suçudur.

    Rusya Federasyonu, Kırım Tatarlarının vatanlarındaki bütün izlerini silmek için iki asırdan fazla süredir politikalarına Gurzuf’taki Müslüman Mezarlığı üzerine otel inşa ederek, yaşlı genç ayrımı yapmaksızın yasa dışı tutuklamalar yaparak, bugün de devam etmektedir.

    Kırım’ın işgalinin ilk gününden bugüne işgale karşı direnen Kırım Tatarlarına karşı Rusya Federasyonu’nun yürüttüğü keyfî, hukuk ve yasa dışı bu uygulamalar insanlık suçudur ve sorumluları yargı önünde hesabını verecektir.

    Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Adalet Divanı’nın kararlarına rağmen yasa dışı eylemlerine devam Rusya Federasyonu’nun amacı işgale karşı direnen Kırım Tatarlarını tahrik ederek bütün bir milleti köktenci ve ekstremist olarak yaftalamak ve halkımızı yalan söylemlerle itham etmektir. Ancak, Moskova yönetiminin işgal ettiği diğer topraklarda uyguladığı bu oyun Kırım’da tutmayacaktır.

    Kırım Tatarları, insan hakları ve uluslararası hukuka saygı ilkeleri çerçevesinde mücadelelerine yılmadan devam edecek ve kazanacaktır.

    Pin It