•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  •       

    Son günlerde çok tartışılan, Fransa’nın Rusya’ya NATO standartlarına uygun Mistral sınıfı savaş gemisi satışı; 14 Temmuz Pazartesi günü derneğimiz tarafından resmi bir mektup ile protesto edilmiştir. Dernek Yönetim Kurulumuz ve Gençlik Komisyonumuzdan oluşan bir grup mektubu Fransız Büyükelçiliğine teslim etmiştir. Mektupta; Fransa devletinin yaptığı bu satışın Birleşmiş Milletler ve NATO prensiplerine aykırı olduğu, bu hareketin dünya barışına zarar vereceği ve Kırım Özerk Cumhuriyeti’ni işgal eden, bununlada yetinmeyip Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı hareketlere açık destek sağlayan saldırgan Rusya siyasetine bir destek niteliği taşıyacağı belirtilmiştir.

    Fransayı barışın yanında olmaya davet eden derneğimiz, dünyanın dört bir yanında bu satışa karşı çıkan sivil toplum ve insan hakları kuruluşlarına açık desteğini ortaya koymuştur. Bununla beraber, Fransa (Paris), Kanada (Ottawa), Çek Cumhuriyeti (Prag), Gürcistan, Ukrayna, Amerika Birleşik Devletleri ve İrlanda’da gösteri ve protestolarla kınanan bu satışa tepki, sosyal paylaşım sitelerinde de artmaktadır. Kırım Tatar Milli Hareketi’nin en temel prensiplerine uygun olarak derneğimiz her zaman savaşın, terörist faaliyetlerin ve saldırgan politikaların karşısında olmuştur. Uluslararası kamuoyunun sağ duyu ile hareket ederek bu satışın karşısında durmasını ve Fransız Devleti’nin bu kararından vaz geçmesini temenni ediyoruz.

     

    Protesto mektubunun tam metni:

    FRANSA BÜYÜKELÇİLİĞİ’NE 

    ANKARA

      

    Fransa ile Rusya Federasyonu arasındaki askeri ticaret anlaşması uyarınca ülkenizce Rusya Federasyonu donanması için inşa edilen NATO standartlarında Mistral sınıfı iki adet savaş gemisinin teslimatından vazgeçilmediği duyumunu aldık.

    Başta Birleşmiş Milletler Sözleşmesi olmak üzere altına imza attığı her türlü uluslar arası antlaşmayı ve kabul ettiği tüm hukuk kurallarını çiğneyerek Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyetini işgal eden ve doğu Ukrayna’daki ayrılıkçı teröristleri destekleyerek Avrupa’nın doğusunda yeni bir çatışma bölgesi oluşturan Rusya Federasyonu ile ülkeniz aranızdaki bu askeri ticaret anlaşmasını kınıyoruz.

    Üyesi bulunduğunuz Avrupa Birliği ve NATO değerlerine ve kurallarına aykırı bu silah teslimatı Avrupa ve dünya barışını tehdit eden Rusya rejiminin daha da güçlenmesine hizmet edecektir.

    Demokrasi, insan hakları, hukuk ve adalet duygularının gücüne ve samimiyetine inandığımız Fransız halkının da bizlerle aynı görüş ve inançta olması Kırım Tatar halkına güç vermektedir.

    İnanıyoruz ki Fransa devleti de başta Fransa halkı olmak üzere dünyada demokrasi, insan hakları ve hukuka inanan tüm insanların duygularına katılarak bu silahların teslimatından vazgeçerek dünya barışını tehdit eden Rusya Federasyonuna karşı barışsever insanların yanında olacaktır.

    Saygılarımızla

     

    İngilizce:

    TO: EMBASSY OF FRANCE

    ANKARA

     

    We have recently heard that it has not been cancelled to deliver two Mistral class war ships, constructed in NATO standards by your country for the Russian Federation navy in accordance with the military trade agreement between France and the Russian Federation.

    We would like inform you that we are strongly against still maintaining this military trade agreement between your country and the Russian Federation which invaded the Autonomous Republic of Crimea of Ukraine and created a new region of conflict in the Eastern Europe by supporting separatist terrorists in the Eastern Ukraine, violating all types of international laws and treaties that it has signed, notably the United Nations Charter, and that we strongly condemn your position on this issue.

    The delivery of the war ships under the current conditions, disregarding the values and rules of the EU and NATO of whom you are a member, will serve to strengthen and encourage the Russian regime threatening the world peace even more. It will also be recorded as a disgraceful story to your history.

    It is encouraging and uplifting the Crimean Tatar People that, as we follow the media and Internet, the French People that we believe in their sensitivity and sincerety on the subjects of democracy, human rights, law and justice agree with us and share the same feelings on this issue.

    Finally, we kindly request the French Government to abandon the delivery of these war ships and also take sides with the oppressed and peaceful against the Russian Federation menacing the world peace, sharing the feelings of all humans, notably the French People, believing in democracy, human rights and law.

    Yours sincerely

     

    Fransızca:

    Ambassade de France à Ankara

    Nous venons d’apprendre que la France n’a pas renoncé à la livraison des deux cuirassés de guerre construites selon les standarts de l’Otan pour la Fédération de Russie dans le cadre du contrat militaire entre la France et la Fédération de Russie.

    D’abord, ne respectant pas le Chartre des Nations Unies qu’elle a signé, et tous les traités internationaux qu’elle a ratifiés et violant toutes les règles de la justice, la Russie a occupé la République Autonome de Crimée liée à l’Ukraine et en supportant les terroristes racistes en Ukraine du Sud, elle a créé une nouvelle zone conflictuelle, c’est pourquoi nous reprochons le contrat militaire entre la Fédération de Russie et la France.

    Cette livraison d’arme, qui n’est pas conforme aux valeurs de l’Union européenne et de l’Otan dont vous êtes un membre actif, contribuera davantage à la puissance militaire du Régime russe qui menace la paix en Europe et sur toute la Terre.

    Le peuple, français dont on est sûr de la démocratie, des droits de l’homme, du droit et de la justice, ainsi que de sa sincérité, partage les mêmes opinions et convictions que nous; ce qui donne plus d’espoir et de force au peuple Tatar de Crimée.

    Nous avons la conviction que la France, et surtout le peuple français, en partageant les sentiments de tous les hommes croyant à la démocratie, à la justice et aux droits de l’homme, renoncera à la livraison de ces armes et prendra place auprès de ceux qui sont pour la paix contre la Fédération de Russie qui menace la paix mondiale.

    Avec l’expression de notre respectueuse considération.

     

     

     

    Pin It