• Türkiye’de 50 yıllık tarihe sahip olan en eski film festivallerinden olan Altın Portakal’da Türk seyirciler “Haytarma” filmi ile tanıştı. Altın Portakal Film Festivali’nin yarışma dışı programa dahil “Haytarma” filmi Festival çerçevesinde 4 Ekim ve 5 Ekim 2013 tarihlerinde gösterildi.

Sürgün konulu film, Kızılordu’nun 8. Hava Ordusunda olağanüstü başarılar gösteren ancak ailesi Stalin’in emriyle Orta Asya’ya sürgün edilen 2 kez SSCB Kahramanı ilan edilen, avcı pilot Albay Amethan Sultan’ın yaşamını anlatıyor.

Film ATR Televizyonunun sahibi Lenur İslâmov’un sponsorluğunda çekildi. Çekimler Alupka’da, Bahçesaray bölgesinde ve Sudak’ta 2012 yılının Ekim ayında gerçekleştirildi. 87 dakikalık filmin yönetmenliğini Ahtem Seytablayev yaparken, Cannes Lions ödülü sahibi Vladimir İvanov kameramanlığı gerçekleştirdi.

Festivale katılan Kırım heyetinde ATR televizyon kanalının sahibi Lenur İslâmov, Kırım Tatar Milli Meclisi 1. Başkan Yardımcısı Refat Çubarov, sürgünü yaşayan Kırım Tatar Milli hareket emektarı Ayşe Seytmuratova Kırım Haber Ajansı (QHA) Genel Koordinatörü İsmet Yüksel, ATR televizyon müdürü Elzara İslâmova, ATR televizyon kanalı mensupları Şevket Memetov, Ayder Muradosilov, Gülnara Bekirova, Amethan Sultan’ın aşkı Feride rolünü canlandıran Dinara Avaz, yer aldı.

Film gösterimine Derneğimizi temsilen Genel Başkan Yardımcısı Murtaza Esenkal, İstanbul Şube Başkanı Celâl İçten, Gebze Şube Başkanı Şerife Orak, Manavgat Şube Başkanı Zeynegül Çağlayangil ile birlikte diğer Genel Merkez ve Şube yöneticileri de katıldı.

Film gösterimine ayrıca Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt, ünlü şarkıcısı Erol Büyükburç ve Prof. Dr. Şener Üşümezsoy katıldı.

Filminin yapımcısı Lenur İslâmov, salonda bulunan seyircilere “Bu filmi, tüm dünyaya trajediyi, Kırım Tatar sürgününü anlatmak için çektik. Şimdi bizim beraber olmamız gerekiyor, vatanınızı unutmayın, Kırım’da sizin desteğinize ihtiyacımız var” dedi.