Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti (TDKB) Ajansı’nın organize ettiği ’Türk Dünyasından Ramazan İftarları’nın ilki 9 Temmuz 2013 akşamı “Kırım” konulu program ile başladı.
Tiyatrocu Ahmet Yenilmez’in “Halil İbrahim Sofrası” adı ile hazırladığı programın ilki, İlk Osmanlı hutbesinin okunduğu yer olan Eskişehir’deki Karacaşehir mahallesinde özel olarak dizayn edilmiş bir TIR’ın sahne olarak kullanılması ile gerçekleştirildi.
Eskişehir’de, Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında düzenlenen iftar programına, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, Kırım Derneği Genel Başkanı Tuncer Kalkay, Türk dünyası etkinlikleri kapsamında kentte bulunan yabancı misafirler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda, ezanın okunmasıyla birlikte iftar Kırım yemekleriyle açıldı, Kırım için hazırlanan tanıtım filmi program boyunca gösterildi.
Etkinlikte konuşan Vali Tuna, Ramazan ayı boyunca her gün çeşitli mahallelerde ve köylerde düzenlenecek iftar programlarında Türk dünyası ekibiyle birlikte olmaya çalışacaklarını belirterek, bu iftarlardan Türk dünyasına ve tüm dünyaya sesleneceklerini söyledi. Eskişehir’in Ramazan ayını bambaşka yaşacağını aktaran Tuna, "Türk dünyası ile olan bağlarımızı biraz daha kuvvetlendirmek, bağlarımızı ve birbirimizi daha iyi tanımak, kardeşliğimizi daha da pekiştirmek için bu organizasyonu yapıyoruz. Ramazan ayı boyunca sahura kadar devam edecek programlar var. Eskişehir Ramazan’ı bir başka yaşayacak. İnşallah hayırlısıyla bayrama da ereceğiz ama etkinliklerimiz yıl sonuna kadar bitmeyecek. Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında inşallah bu memlekete çok güzel eserler kazandıracağız" dedi.
Türk Dünyası sanatçısı İrfan Gürdal’ın icra ettiği ilahiler ve Kırım yırları ile renklenen programın konuğu Genel Başkanımız Tuncer Kalkay oldu. Ahmet Yenilmez’in sunuculuğunu ve yapımcılığını üstlendiği programda Kalkay, kardeşliğin, yardımlaşmanın, bereketin, rahmetin ve paylaşmanın ayı olan Mübarek Ramazan’ın bütün islam dünyasında olduğu gibi Kırım’da da çoşku ile karşılandığını belirterek, Kırım’ın Türk dünyasının ilgisine çok ihtiyacı olduğunu söyledi.
Kırım’dan göç etmek zorunda kalan Kırım Tatarlarının yoğun olarak yaşadığı Eskişehir’in, diğer Anadolu şehirleri gibi, Kırım Tatarlarını bağrına basmasını her zaman şükranla karşıladıklarını ifade eden Kalkay, Kırım’ın Anadolu ile yüzyıllar boyu süren tarihi ve kardeşlik ilişkilerinden bahisle, geçmiş ve bugünkü Kırım’ı anlattı.