Yönetmenliğini Neşe Sarısoy Karatay’ın, yapımcılığını ve metin yazarlığını Zafer Karatay’ın yaptığı , Toplam 270 dakika olan, 30’ar dakikalık 9 bölümden oluşan “KIRIMOGLU, Bir Halkın Mücadelesi” Belgeseli’nin Galası 28 Mart 2013 tarihinde Ankarada Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Konferans Salonunda yapıldı.
Perşembe günleri saat 21.00’de TRT Belgesel’de gösterilmeye başlayacak Belgeselin Galasına; Onur konuğu olarak Ukrayna Milletvekili ve Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa A. Kırımoğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ukrayna Büyükelçisi Sergiy Korsunski, MHP Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel, MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, TBMM İdare Amiri Salim Uslu, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, RTÜK Başkanı Davut Dursun, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Kemal Yurtnaç, Milletvekilleri, Kırım Dernekleri Temsilcileri ve çok sayıda vatandaşımız katıldı.
Galada, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, TRT Genel İbrahim Şahin ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç konuşma yaptı.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu galaya ev sahipliği yapmaktan büyük onur duyduklarını belirtti.
Geçmişte tarihin iyi anlatılmadığı, genç kuşaklara bu konudaki gerçeklerin aktarılamadığı dönemler yaşandığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, böyle eserler ortaya koymadan, yeni kuşaklara tarih bilincini vermenin mümkün olmadığını dile getirerek, şöyle konuştu:
’’Beni en mutlu eden şey de Kırım’ın ve Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun büyük mücadelesinin, bu belgeselle anlatılması oldu. Kendisi bizim nesil için tam anlamıyla, vatan sevgisinin ve millet aşkının tarifidir. Mustafa Abdülcemil benim için bir ağabeydir, dik duruşun simgesidir. Haklı olduğu davada her türlü çileye katlanıp, tek bir geri adım dahi atmamıştır ve en haklı olduğu davada, en büyük işkencelere maruz kaldığında bile, barışın dilinden başka bir dille konuşmamıştır. Hakkını şiddetle değil, fikirle savunmuştur.’’
Hisarcıklıoğlu, sözlerini, ’’Davanız, davamızdır’’ diyerek bitirdi.
TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ise TRT’nin, millet adına bir görevi başarıyla tamamladığına işaret ederek, bundan dolayı gururlu olduklarını söyledi.
Şahin, Kırım’da yaşananların çok dramatik olduğuna değinerek, belgeseli izleyenlere yanlarında mendil bulundurmaları tavsiyesinde bulundu.
Kırım Türkleri’nin sürgünden döndüklerinde evlerinde başka insanların yaşadıklarını görmelerine rağmen sokakta kalmaya razı olduklarını ve şiddete başvurmadıklarını ifade eden Şahin, Sovyetler’in en zalim olduğu dönemde verilen bu mücadelenin tüm dünyada alkışlandığını anımsattı.
Şahin, belgeselde her şeyi olabildiğince gerçeğe uygun yansıtmaya çalıştıklarını, kurum olarak bu çalışmadan kaliteli bir dizi film çıkarmayı planladıklarını da kaydetti.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ’’Kırımoğlu: Bir Halkın Mücedelesi’’ belgeseline ilişkin, ’’Tebrik edilmeyi beklemiyoruz ama Kırım’da bu mücadeleyi veren binlerce insanımızın bugün ayakta kalanlarının nasıl bir haklı davayı sabırla sebatla kararlılıkla fedakarlıkla bugünlere taşıdığının bir işareti olsun ve bu eser bütün dünyada da yayınlansın istedik’’ dedi.
Arınç, ’’Kırımoğlu: Bir Halkın Mücadelesi’’ belgeselinin TOBB Konferans Salonu’nda düzenlenen galasına katıldı. Bu belgeseli yapmanın kendileri için bir görev olduğunu ifade eden Arınç, ’’Bize değil, sadece TRT’nin değil, 75 milyon değerli asil milletimizin her ferdine düşen bir görevdi’’ diye konuştu.
Kırımoğlu’yu lise ve üniversite yıllarından çok iyi hatırladığını ve haklı mücadelesini gözyaşlarıyla takip ettiğini belirten Arınç, şöyle devam etti:
’’Onun ve arkadaşlarının, Bolşevik rejiminin o zalim, o gaddar sürgünlerinde hayatlarını kaybedenlerle bir halkın ayakta kalma mücadelesini veren herkese karşı vefa borcumuz vardır, kadirşinaslık borcumuz vardır. Onların simge ismi Kırımoğlu’nun hayatını, o sürgünlerde, o acılı günlerde vefat eden, hayatlarını kaybeden değerli insanlarımızın aziz ruhlarına da ithaf etmek üzere değerli bir eser haline getirmemiz gerekiyordu.’’
TRT’nin 15 kanalının arasında bir de belgesel kanalı bulunduğunu anımsatan Arınç, bu kanalın önemli belgeseller yayınladığını ancak bu konuyu özel olarak ele aldıklarını söyledi.
-’’Tebrik edilmeyi beklemiyoruz ama’’-
Arınç, çok önemli isimleri bu işle görevlendirdiklerine ve bunu Türkiye Hükümeti’nin bir vazifesi olarak kabul ettiklerine değinerek, bundan dolayı çok gururlu olduklarını belirtti. Arınç, ’’Tebrik edilmeyi beklemiyoruz ama Kırım’da bu mücadeleyi veren binlerce insanımızın bugün ayakta kalanlarının nasıl bir haklı davayı sabırla sebatla kararlılıkla fedakarlıkla bugünlere taşıdığının bir işareti olsun ve bu eser bütün dünyada da yayınlansın istedik’’ diye konuştu.
Belgeselin 9 bölüm olduğunu ve perşembe günleri yayınlanacağını dile getiren Arınç, TRT’nin 15 kanalıyla dünyanın üçte ikisine hitap ettiğini belirterek, ’’Bütün dünya uydular aracılığıyla TRT’yi izliyor. Allah izin verirse dublajlarını yaparak, hemen hemen pek çok dile çevirerek, bunu tüm kanallarımızda yayınlamak istiyoruz’’ dedi.
Arınç, belgeselin dünya genelinde gösterilmesi için büyük gayret sarf edeceklerini bildirdi.
Kırımoğlu’nun, 1965-1970’li yıllarda yüzünü görmeseler de kendileri için milli bir kahraman olduğunu vurgulayan Arınç, Stalin döneminde sadece Kırım Türkleri’nin değil, Ahıska Türkeri’ni de yurtlarından ettiğini, Kafkas halklarının da işkencelere maruz kaldıklarını anlattı.
Yıllar sonra bu mücadelenin başarıyla sonuçlandığını, o zor günlerin geride kaldığını dile getiren Arınç, ısrarla inatla ve inançla sürdürülen mücadelenin bugün vardığı noktayı herkesin takdirle karşılaması gerektiğini vurguladı.
-’’Ona hepimiz saygı gösteriyoruz’’-
Meclis Başkanlığı yaptığı dönemde, dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko’nun Türkiye’ye ziyaret ettiğine değinen Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:
’’Ukrayna’nın cumhurbaşkanı seçilmişti. Beni ziyaret etti. Ben de onuruna bir yemek verdim. Bize bir jest yapmıştı. Refakatinde değerli başkanımız da vardı. O da yemeğe katılmıştı. Aynı zamanda resmi görüşmelere katılmıştı. İçimden geçenleri diplomatik kurallara uygun olur, olmaz mı diye düşünmeden kendisine şunu ifade ettim: ’Bakın Sayın Yuşçenko, bu Cemil Kırımoğlu bütün Türk milletinin milli kahramanıdır. Ona hepimiz saygı gösteriyoruz. Onu hepimiz seviyoruz. Eğer onu kırarsanız, bizi kırmış olursunuz. Eğer onu üzerseniz, bizi üzmüş olursunuz. Türkiye’ye değer vermek istiyorsanız, Türkiye ile işbirliği yapmak istiyorsanız önce Kırımoğlu’yu memnun etmek zorundasınız. Onun üzüldüğü yerde biz de üzüleceğimize göre ilişkilerimizin geleceği Kırımoğlu’na göstereceğiniz saygıya bağlı.’ Kendisi de çok lütufkar sözlerde bulundular. Bunun dışında bir şey düşünmediklerini ifade ettiler. Ama sırası ve yeri gelmişken bu mücadelenin milli kahramanına saygı gösterilmesini istemek bizim elbette hakkımızdı.’’
Konuşması sırasında duygusal anlar yaşayan ve zaman zaman gözleri dolan Arınç, şunları söyledi:
’’Millet olarak tarihimizle, dilimizle, inancımızla iftihar ediyoruz. Kırımoğlu’nun bugün hayatta kalan bazı arkadaşlarını, dostlarını belgesele koymak suretiyle, o acı günlerin nasıl yaşandığını ve sonrasında bu mücadelenin tüm dünyaya ne şekilde anlatıldığını ve dünyada nasıl karşılık bulduğunu da hep birlikte göreceğiz. Silah kullanmadan bir haklı davayı müspet hareketle, her gün takip ederek, 24 saat bununla yaşayarak sonuca ulaşmak mümkün. Barışçı yolları denemek ve bu barışçı yollarla haklı davamızı bütün dünyaya işittirmek ve bütün insanların gönlünde taht kurmak mümkün. Bunu başaranlardan en başta gelen de Mustafa Cemil Kırımoğlu’dur.’’
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Kırımoğlu’nun Türk tarihinde önemli bir yer tuttuğunu belirterek, kendisine sağlıklı, uzun ömür, zulüm altında hayatlarını kaybeden Kırım Türkleri’ne ise Allah’tan rahmet diledi.
Kırım-Tatar Milli Meclis Başkanı ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Cemil Kırımoğlu da yaşadıkları zorlukları anlatırken, bu zor günlerin geçeceğine inandıklarını ancak bunu hayattayken görmeyi beklemediklerini dile getirdi. Kırımoğlu, ’’En büyük hayalimiz ’Allah müsaade etsin de evimizde ölelim’ diye dua ederdik. Allah’a şükürler olsun bugüne kavuştuk’’ dedi.
Verdikleri mücadele ile ilgili daha önce bu kadar titiz ve ayrıntılı bir çalışma yapılmadığını vurgulayan Kırımoğlu, Türkiye Cumhuriyeti ve TRT’ye minnettar olduğunu söyledi.
Bu çalışmanın Kırım Türkleri’nin davası açısından büyük önem taşıdığına dikkati çeken Kırımoğlu, belgeselin başka dillerde de yayınlanacak olmasının mücadelelerine katkı sağlayacağını kaydetti. Kırımoğlu, ’’Demokratik mücadeleler hep böyle olsun, hiç kan dökülmesin’’ diye konuştu.
Konuşmaların ardından Kırımoğlu, Arınç, Hisarcıklıoğlu ve Şahin ile Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunski’ye çeşitli hediyeler verdi.
Büyük emekler sonucunda tamamlanan Belgeselin Kırım Tatarlarının vermiş olduğu vatan mücadelesine yapacağı katkılar nedeniyle, Derneğimiz Genel Merkezi ile Şubelerinin şükranlarının ifadesi olarak TRT adına Genel Müdür İbrahim Şahin’e, Belgeselin Yapımcısı Zafer Karatay’a, Belgeselin Yönetmeni Neşe Sarısoy Karatay’a Genel Başkanımız Tuncer Kalkay tarafından birer plaket takdim edildi.
Yoğun bir katılımın olduğu Galaya bütün Şubelerimizden de Yöneticilerimiz katıldı.