•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Polonya Cumhurbaşkanı Bronislav Komarovskiy ve Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa Kırımoğlu’nun katıldığı, Gdansk şehrindeki “Lehistan Litvanya Tatar Anıtı”nın açılış töreninde Polonya Bayrağı ile Tarak Tamgalı Gökbayrak göndere çekilirken, Polonya Milli Marşı ile Kırım Tatar Milli Marşı Ant Etkenmen çalındı.

    Polonya Tatar Kültür Merkezi’nin davetiyle 24-27 tarihleri arasında Polonya’da bulunan KTMM Başkanı ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu başkanlığında heyette KTMM 1. Başkan Yardımcısı, Dünya Kırım Tatar Kongresi Başkanı Refat Çubarov, KTMM Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Ali Hamzin, Kırım Tatar Kurultayı delegeleri Liliya Muslimova, Bekir Ganiyev, Rüstem Ümerov, Dünya Kırım Tatar Kongresi delegesi Emil Aliyev yer aldı. Kırım Tatar heyetinin Polonya ziyareti Kırım Tatar Koydeşler Teşkilatı Başkanı İbraim Voyennıy’in inisiyatifi ile gerçekleşti.

    Heyet, 25 Kasım’da anıtın açılış törenine katıldı.
    Törene, Polonya Cumhurbaşkanı Bronislav Komarovskiy ve hükümet üyeleri, Beyaz Rusya, Rusya, Ukrayna genel konsolosları, Kırım Tatar Milli Meclisi heyeti, Litvanya Tatar Toplulukları Birliği, Romanya Müslüman Tatar Türkleri Demokrat Birliği, Fransa Kırım Tatar diasporası temsilcileri ve diğer birçok değerli konuk ve Gdansk sakinleri yer aldı.

    Anıtın yanında Polonya ve Kırım Tatar bayrakları göndere çekildi. Tören, Polonya ve Kırım Tatar milli marşları ile başladı. Açılış konuşması gerçekleştiren Polonya Cumhurbaşkanı Bronislav Komarovskiy, etkinliğin devlet açısından önemine dikkat çekerek, 600 yıl devamında Polonya’ya hizmet eden tüm nesil Polonya Tatarlarına minnettarlığını bildirdi.

    “Kalbimin sesi beni buraya getirdi. 600 yıl devamında Polonya’ya sadakatle hizmet eden Polonya Tatarları nesillerine duyduğum minnettarlığı dile getirmek için Polonyalı Tatarın anıtının açılış töreninde yer almayı canı gönülden diledim. Asırlar boyunca Lehistan-Litvanya Birliği’ne yaptığınız vefalı hizmetinizden dolayı teşekkür ederim. Lehistan-Litvanya Birliği her zaman Tatarlara gereken ilgiyi göstermedi, ancak Tatarlar her zaman sadakatle ona hizmet ettiler. Tatar severse tüm kalbi ile sever. Polonya’ya yerleşen Tatarlar da Polonya’yı böyle sevdi” dedi.

    Gdansk Valisi Pavel Adamoviç, etkinliğin organizasyonu için Polonya Tatar Kültür Merkezi’ne şükranlarını bildirirken, Polonya Müslümanları Müftüsü Tomas Mişkeviç ise ülkeyi savunan Tatar askerlerin ruhuna dua okudu. Törenin sonunda kıta tarafından saygı atışı yapıldı.

    Qırım Haber Ajansı

     

    Pin It