•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Demokratik Kırım Cumhuriyeti’nin (Kırım Ahali Cumhuriyeti) ilan edilişinin 93. yılı Derneğimizin Ankara’daki Genel Merkez binasında 25 Aralık 2010 tarihinde çoşku ile kutlandı.
    Yoğun bir katılım ile gerçekleştirilen kutlama; 93 yıl önce ilan edilen Kırım Demokratik Cumhuriyeti’nin kuruluşunda yaşanan çoşku ve heyecanın çeşitli motiflerle tasvir edilmesiyle başladı. Demokratik Kırım Cumhuriyeti’nin kurulmasında müthiş bir çaba göstererek, halklarının gönlünde taht kuran, Kırım Tatar yolbaşçılarından, Milli Hükümet Başkanı Noman Çelebi Cihan, Savuma ve Dışişleri Bakanı Cafer Seydahmet  Kırımer, Parlamento Başkanı Hasan Sabri Ayvaz, Din İşleri Başkanı Ahmed Şükri, Eğitim Bakanı İbrahi Özenbaşlı, Maliye Bakanı Seyit Celil Hattat ve diğer vatan hizmetçilerine de vurgu yapılarak, emeği geçen bütün şehitler adına dua edildi. Duanın ardından Kırım Tatar Milli Marşı “Ant Etkenmen” katılımcılar tarafından hep bir ağızdan okundu.

    Cumhuriyet’in 93 yıl önce ilan edilişini konu edinen resimler, projeksiyon ile yansıtılarak kutlama boyunca gösterildi. Kırım Demokratik Cumhuriyeti’nin kurulmasında emeği geçen vatan hadimlerinin portreleri ve Tarak Tamgalı Gökbayraklarla süslenen Genel Merkez binamızdaki kutlama, Kırım Tatarlarının milli dansı, kaytarmaların çoşku ile oynanması ile bayram havasına dönüştü. 

    Kırım Tatar milli aşlarından olan çibörekler de, Genel Merkez Kadınlar komisyonumuz tarafından pişirilerek, kutlama boyunca katılımcılara ikram edildi. 

    Gerek Türk dünyasında, gerekse İslam dünyasında, demokratik usullerle seçilen ilk parlamento olma özelliğini taşıyan 1. Kırım Tatar Milli Kurultayı tarafından 26 Aralık 1917 tarihinde Anayasası da kabul edilerek ilan edilen Kırım Ahali Cumhuriyeti 93 yıl sonra Türkiye’de yaşayan Kırım Tatarlarınca da kutlanmış oldu.

    Çok kısa süreli olmasına rağmen, demokrasi, özgürlük, bağımsızlık, diğer halklarla birlikte yaşama konusundaki ilkeleri yönünden, Kırım Tatar Milli Hareketinin ruhunda yaşamaya devam eden, Kırım Demokratik Cumhuriyeti, Kırım Tatarları arasındaki anlamı bu etkinlik ile de gösterilmiş oldu.

    Pin It