•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Akmescit - Kezlev karayolu üzerinde bulunan Saraylı Qıyat (Jigulina Roşça) mahallesinde inşaat halindeki camii kimliği belirsiz kişiler tarafından yakıldı.

    QHA muhabiri Ablâkim Kişveev, mahalle halkının ifadelerine göre olayın 25 Aralık Cumartesi günü sabaha karşı 03.00 sularında gerçekleştirdiğini bildirdi. “Yerel halkın sözlerine göre saat 24.00 civarında cami çevresinde hala Müslümanlar bulunuyordu, her şey sakindi. Yangın saat 03.00 civarında çıktı. Mahalle sakinleri itfaiyeyi çağırdı, ancak cevap olarak itfaiyenin yol olmayan bir yere gelemeyeceği söylendi.” şeklinde olayı bildiren Kişveev, yangın sonucunda kurulmakta olan cami çatısının tamamen yandığını kaydetti.
    Yerel halk caminin yakıldığından emin. Mahalle sakinleri inşaat halindeki binada kendi kendine yangın çıkma ihtimalinin olmadığını kaydediyorlar.
    Kundaklanan camiyi yeniden yapmak isteyen Müslüman cemaatine Kırım Müftülüğünden destek geldi.
    Akmescit - Kezlev (Yevpatoriya) yolu üzerinde bulunan saraylı Qıyat (Jıiulina Roşça) mahallesindeki camide kimliği belirsiz kişiler tarafından çıkarılan yangın sonucunda inşaat halindeki caminin çatısı yandı, duvarların üst kısımları hasar gördü.
    Kırım Müftülüğü görevlileri, yerel halkın ifadeleri ve yangının özelliği caminin bir kişi veya bir grup tarafından kasıtlı olarak yakıldığına işaret ettiğini kaydetti. Müftülük, olayın dini çatışma kışkıtmak amacıyla gerçekleştirildiğini belirtti ve emniyet organlarından camiyi yakanların kimliklerinin bir an önce tespit edip yargılanmasını istedi.
    Müftülüğün açıklamasında şöyle deniliyor: “Kırım Müftülüğü, 2008 yılında Seyitler bölgesi (Nijnegorskiy) Uvarovka köyünde ve Akmescit’in Çistenkoye (Acıkal) köyünde Müslüman mezarlığına yapılan hakaret gibi polisin sorumsuzluğu sonucunda meydana gelen vandalizm eylemlerinin saldırı haline gelmeye başladığı ve insan hayatına tehlike oluşturduğundan dolayı duyduğu rahatsızlığı paylaşıyor.”
    Müftülük, provokatörlerin yapmış olduğu eylemlerin gerçek imanla ilgisinin olmadığını ve tüm din mensuplarınca reddedildiğini belirtti.
    Müftülük, etnik köken ve din ayrımı gözetmeksizin tüm Kırım halkına Kırım’da barış ve uyumu koruma çağrısında bulundu.
    Yakılmadan önceki inşaatı devam eden caminin görünümü fotodaki gibiydi.
    Yunus Seyithalilov - Osman Bayramaliyev
    Pin It