• Ukrayna Parlamentosu üyeleri ile TBMM Başkanının misafiri olarak 16.01.2011 tarihinde Türkiye’ye gelen Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı ve Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mustafa A. Kırımoğlu, 18.01.2011 tarihinde Vladimir Litvin Başkanlığındaki Ukrayna Parlamento heyetini İstanbul’dan uğurladıktan sonra, aynı gün Ankara’ya döndü.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları, TİKA’dan sorumlu Devlet Bakanı Faruk Çelik ile 19.01.2011 tarihinde saat 14.00’de Başbakanlık binasında görüşen Mustafa A. Kırımoğlu, devam eden projelerin son durumu ile ilgili görüşlerini açıklayarak milli mektepler ve konut problemleri ile ilgili ihtiyaçlarını da dile getirdi. Kırım’da ilköğretim düzeyinde ana dilinde eğitim veren 150 milli mektebe ihtiyaç varken 15 Kırım Tatar Milli mektebinde eğitimin sürdürüldüğünü, yani her 10 Kırım Tatar talebesinden sadece 1 tanesinin ana dilinde eğitim aldığını geri kalan 9 çocuğun ise Rus dilinde eğitim almakla birlikte ana dilini kullanamadığını, bununda yok olmak demek olduğunu ifade etti. Devlet Bakanı Faruk Çelik, yeni kurulan Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı ile yapılan işlerin takibinin ve koordinasyonunun daha hızlı yapılabileceğini, problemlerin çözümüne yönelik işlevlerin daha da artırılacağını, stratejilerin de daha sağlıklı ortaya konulabileceğini, bununla birlikte TİKA’nın işlevinin ihtisaslaşmış olarak devam edeceğini belirtti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü 19.01.2011 tarihinde saat 16.30’da Cumhurbaşkanlığı köşkünde ziyaret eden Mustafa A. Kırımoğlu’na, bu görüşmesinde Derneğimizden, Genel Başkan Yardımcısı Murteza Esenkal ile Genel Sekreterimiz Tuncer Kalkay da eşlik etti. Mustafa A. Kırımoğlu’nu çok sıcak bir şekilde karşılayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mustafa A. Kırımoğlu’nu “Kahraman” olarak nitelendirerek insan hakları konusunda vermiş olduğu mücadelesinin gerçek bir kahramanlık göstergesi olduğunu belirtti. Türkiye ve Ukrayna’nın dostluklarının çok önemli olduğunu, tarihi ve kültürel bağlarıyla birlikte Kırım Tatarlarının da Türkiye ile Ukrayna arasında dostluk köprüsü oluşturduğunu, dolayısıyla da Kırım Tatarlarının problemlerinin Türkiye tarafından takip edilmesi gerektiğini ve de takip edildiğini bildirdi.

Mustafa A. Kırımoğlu, Türkiye’nin yardımlarının hayati öneme haiz olduğunu, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in talimatıyla Kırım’da 1000 konut programının uygulandığını, 10 yıllık bir zaman süreci olsa da bu programın etkisinin çok büyük olduğunu, çok kötü şartlardaki barakalarda ve genel kullanımlı yatakhanelerde yaşayan Kırım Tatarları için benzer bir programın yapılmasının çok faydalı olacağını belirtti.

Cumhurbaşkanlığındaki görüşmesini tamamlamasının ardından saat 19.30’da Derneğimize gelen Mustafa A. Kırımoğlu, Genel Merkez binamızda bulunan üyelerimiz ve vatandaşlarımız tarafından çoşkulu bir şekilde karşılandı. Mustafa A. Kırımoğlu Derneğimizde yaptığı açıklamalarda; Kırım’daki son gelişmeler hakkında bilgi vererek, Diaspora ve Kırım arasındaki ilişkilerin daha da artırılması gerektiğini vurguladı. Bunun yanında 2010 yılının Ekim ayında Ukrayna’da yapılan yerel parlamento ve mahalli seçimler sonucunda Kırım’daki iktidar değişikliğinin etkisinin Kırım Tatarlarına olumsuz bir şekilde yansıdığını, Kırım’da Kırım Tatarlarını bölmeye yönelik faaliyetlerin açıktan açığa yapılmaya başlandığını ve üstü kapalı tehditlere maruz kaldıklarını ve sindirmeye yönelik baskıların artarak devam ettiğini, ancak Sovyetler Birliği döneminde çok daha fazla baskılara maruz kalan Kırım Tatarlarını sindireyemeyeceklerini belirtti. Diaspora’da yaşayan Kırım Tatarlarından destek beklediklerini belirten Kırımoğlu, tatillerini bile Kırım’da geçirmelerinin, Kırım’daki Kırım Tatarları için bir destek olduğunu söyledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıkoğlu’nu 20.01.2011 tarihinde saat 13.00’de TOBB binasında ziyaret eden Kırımoğlu, Türkiye’deki yatırımcıları Kırım’a davet ederek, Kırım’daki ekonomik gelişmede Türkiye’nin önemini vurguladı. Bunun yanında TOBB’un çalışmaları ile birlikte Üniversitesini de takdir ettiğini belirten Kırımoğlu, TOBB üniversitesinin deneyimlerinden Kırım’daki üniversitelerin de yararlanabileceğini, Kırım’da eğitim kadrosunun ve öğrencilerinin büyük çoğunluğunun Kırım Tatarlarından oluştuğu Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi ile işbirliğine gidilebileceğini belirterek, Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesinin, öncelikli olarak öğrenci yurdunu da içeren eğitim kompleksinin yapımına yönelik projeye destek istedi. TOBB başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, ziyaretten duyduğu memnuniyeti belirterek, Kırım ile ilgili yapılacak girişimlerin faydalı olacağını, Kırımoğlu’nun ifade ettiği konular üzerinde gerekli analizlere başlayacaklarını, 24 Ocak 2011 tarihinde işadmlarının da katılacağı Ukrayna ziyaretinin, yapılabilecek işbirliği için de iyi bir ortamı oluşturabileceğini belirtti.

Ziyareti sırasında çeşitli yayın organlarına konuk olan Mustafa A. Kirimoglu, 20.01.2011 tarihinde saat 13.30’da TRT Türk televizyonunda yayınlanan “Masa” programına, saat 15.15’de Azatlık Radyosuna, saat 16.10’da Kanal A da yayınlanan “İşte Haber” programlarına canlı yayınlarda katıldı. Söz konusu programlarda, son zamanlarda Kırım’da yaratılmaya çalışılan gerginliklere ve bu gerginliklerin getireceği tehlikelere dikkat çekmeye çalışan Kırımoğlu, Kırım Tatarlarını barış ortamından uzaklaştırmaya çalışanların başarılı olamayacaklarını söyledi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı ve Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu’nu 20.01.2011 tarihinde saat 17.45’de makamında ziyaret eden Mustafa A. Kırımoğlu, yapılan görüşmede; Kırım Tatarlarının topraklarına dönüşü sonrasında ortaya çıkan sosyo-ekonomik sorunların çözüm sancılarının sürdüğünü, Kırım Tatarlarının sorunlarının çözümü konusunda Ukraynalı yetkililer tarafından çeşitli sözler verilmiş olduğunu fakat şu ana kadar bu alanda atılmış somut bir adım olmadığını ifade etti. Kırım Tatarlarının sorunlarının yakından takipçisi olduklarını ifade eden AKPM Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçtiğimiz Mayıs ayında Kırım’a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında bu sorunları yerinde görme fırsatı bulduğunu söyledi. Yine geçtiğimiz Eylül ayında gerçekleştirdiği Ukrayna Resmi Ziyareti sırasında bu sorunları Ukraynalı yetkililer ile paylaştığını ifade eden AKPM Başkanı Çavuşoğlu, AKPM bünyesinde, Kırım Tatarlarının sorunlarının çözümü konusunda destek olmaya devam edeceklerini de ekledi. Mustafa A. Kırımoğlu, Kırım Tatarlarının sorunlarının yalnızca Ukrayna tarafından çözülmesinin zor olduğunu kabul ettiklerini, bunun için Ukrayna ile birlikte 2011 yılının Mayıs ayında Kırım’da uluslararası bir forum düzenlemek istediklerini bu forum için de Avrupa Konseyinin yardımını beklediklerini ifade etti.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa A. Kırımoğlu 21.01.2011 tarihinde Ankara’daki temaslarını tamamlayarak Kırım’a döndü. Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı, temasları boyunca kendine eşlik eden Derneğimiz Genel Merkez Yönetimi tarafından Ankara Esenboğa Havalimanından uğurlandı.