•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Derneğimiz Genel Merkezinin Ankara’daki binasında, 2 Nisan 2011 tarihinde, Derneğimiz üyelerinin katılımı ile istişare toplantısı yapıldı.
    İki ayda bir yapılmakta olan ve dernek faaliyetlerinin değerlendirildiği ve bir sonraki dönemde ise dernek faaliyetlerinin planlandığı toplantı Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyemiz Oya Deniz Çongar’ın konuşması ile başladı. Oya Deniz Çongar, Kırım Tatarcasının kullanılmasının gün geçtikçe azaldığını, bunun da büyük bir tehlikeyi beraberinde getirdiğini, bu konuda herkesin duyarlı olmasının gerektiğini, önlemlerin hızla alınmadığı takdirde geriye dönüşün de kolay olmayacağını belirttikten sonra, Vatan Kırım’da Latin alfabesinde ve Kırım Tatarcasında yayınlanan “Nenkecan” Dergisinden bahsetti. Kırım Tatar kadın aydınları tarafından kurulan Nenkecan Kadınlar Klübünün üç ayda bir yayınlayacağı “Nenkecan” Dergisinde, Sadece Kırım’dan değil, Türkiye, Romanya, Bulgaristan, ABD, Rusya, Hırvatistan ve İsviçre’de yaşayan yazarların da ilk sayısında çok değerli yazılarının yer aldığı, bu haliyle derginin okunmasının ve okutturulmasının Kırım Tatarcasının  yaşatılmasına çok büyük katkı sağlayacağını  ifade ederek ,Kırım Tatarcası  için çok önemli bir kaynak olacak “Nenkecan” dergisine abone olmaya herkesi davet etti.
    Toplantıda, Vatan Kırım’da Kırım Tatarlarının durumuna yönelik istatistik verilerle desteklenen sayısal değerlendirme, Genel Başkan Yardımcımız Namık Kemal Bayar tarafından yapıldı. Namık Kemal Bayar, değerlendirme sonuçları dikkate alındığında, faaliyetlerin yapılma zorunluluğunun ortaya çıktığını, Derneğimiz faaliyetlerinin de bu yönde yoğunlaştığını ifade ederek, beklenmeyen durumlarda da Derneğimizin aktif bir misyon üstlendiğini, buna örnek olarak, Kırım Tatar resim sanatına çok değerli eserler ile zenginlik katan çok değerli Ressamımız Ramiz Netovkin’in yakalandığı ağır hastalığın tedavisinin Türkiye’de devam ettirilmesi yönünde girişimde bulunulduğunu belirtti.
    Derneğimiz 2010 yılı faaliyetleri ile ilgili bilgilendirme ise, bir sunum halinde Genel Sekreterimiz Tuncer Kalkay tarafından yapıldı. Tuncer Kalkay, faaliyetlere karar verilmesinde istişarenin çok önemli olduğunu, Bu iştişare toplantılarının aynı zamanda “Danışma Kurulu” işlevini gördüğünü, “Danışma Kurulu”nun bu yöndeki destekleri nedeniyle, çok yoğun şekilde devam eden dernek faaliyetlerinde, genelde istenen sonuçların elde edildiğini ifade etti.
    Yapılan açıklamaların ardından toplantıya katılanlar, gerek yapılan faaliyetler gerekse planlanan faaliyetler hakkında  görüş ve önerilerini belirttiler.
    Pin It