Ceyhan Şubemizin Çakaldere Köyünde düzenlediği 8. Tepreç Şenliği yaklaşık üç bin kişinin katılımıyla gerçekleşti.
Ceyhan’a bağlı Çakaldere Köyü İlköğretim Okulu bahçesinde düzenlenen şölen İstiklal Marşı, Kırım Milli Marşı ve Kuran-ı Kerim okunmasıyla başladı.
Açılış konuşmasını yapan Ceyhan Şube Başkanımız İsmail Taymaz, derneğin amacını, unutulmaya yüz tutmuş, Kırım Türklerinin kültürünü örf ve adetlerini, sanatını, müzik ve folklorunu tanıtmak, insanlar arasında yardımlaşma ve dayanışmayı sağlamak olduğunu söyledi. Taymaz, "Atalarımız 18. yüzyılda Osmanlı Rus Harbinden sonra Ruslar tarafından sürekli zulüm ve işkencelere maruz bırakılarak göçe zorlanmışlardır. Bu zulüm ve işkencelerden sonra atalarımızın bir bölümü Çukurova’ya göç ederek Ceyhan Nehri kıyısına yerleşmiş ve Ceyhan’ı kurmuşlardır" dedi.
Şenliğin düzenlenmesine katkı sağlayan Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de iki kez Kırım’a gittiğini ve oradaki yaşayan Kırım Türklerini yakından tanıma fırsatı bulduğunu ifade ederek, "Kırımlı soydaşlarımız, Komünizm idaresi tarafından defalarca top yekun sürgüne tabi tutularak yurtlarından sürgün edilmişlerdir. vatansız kalmanın ne olduğunu Kırımlılar çok iyi bilmektedir. Ceyhan’da KırımTatar Milli Meclisi Başkanı Abdülcemil Kırımoğlu’nu ağırladık. Kırım Bahçesaray’la Ceyhan’ı kardeş şehir yaparak onlarla birlikte olduğumuzu gösterdik. Oradaki Kardeşlerimiz de Ceyhan’a vefalarını yeni yerleşim alanı olan bir yere “Ceyhan” ismini vererek göstermiştir. Hizmet yılımızın üçüncü dönemini tamamlamadan Kırım’a bir Camii yaptırmak için kolları sıvadık. İnşallah bu isteğimizi gerçekleştireceğiz” diye konuştu.
Teprece Kırım’dan katılan istidatlı yırcımız Afize Yusuf Kızı’nın seslendirdiği hüzünlü Kırım yırları, Genel Merkezimiz halk oyunları ekibinin icra ettiği Kırım Tatar halk dansları, Kırım havasını Ceyhan’a taşıdı. Genel Merkez yönetim kurulu üyelerimizin iştirak ettiği teprece Ceyhan’daki sivil toplum kuruluşları da ilgi gösterdi.