Dr. Ahmed İhsam Kırımlı Edebiyat Yarışması Tanıtım Filmi için tıklayınız
Dr. Ahmed İhsan Kırımlı Edebiyat Yarışması 2010 Yılı Ödülleri 22 Haziran 2011 tarihinde Kırım Akmesçit’te bulunan Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesinde (KMPÜ) yapılan törenle takdim edildi.
Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Vakfı’nın katkılarıyla Derneğimiz Genel Merkezi tarafından düzenlenen ve Genel Başkanımız Dr. Ahmed İhsan Kırımlı’nın adını taşıyan yarışma ile şiir alanında yetenekli gençler ödüllendirildi.
Törenin takdimi Genel Sekreterimiz Oya Deniz Çongar ve KMPÜ Kırım Tatar Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Dr. Leniyar Selim tarafından yapıldı.
22 Haziranda yapılan törene Genel Başkan Vekilimiz Tuncer Kalkay, Yönetim Kurulu Üyemiz ve Kırım Vakfı Başkan Vekili Murteza Esenkal, Genel Başkan Yardımcımız Namık Kemal Bayar, Genel Sekreterimiz Oya Deniz Çongar, Genel Muhasibimiz Nurten Bay, Genel Veznedarımız Şükrü Aktaran, Yönetim Kurulu Üyemiz Şükrü Bilgili, Denetleme Kurulu Üyemiz Serdar Günönü, Tekirdağ Şube Başkanımız Fatih Erge, Kocaeli Şube Başkan Yardımcımız Caner Toplu, Kadınlar Komisyonu Başkanımız Necla Kalkay ve Kırım Bülteni Editörümüz Meryem Başkurt’un da bulunduğu heyet katıldı.
Törene Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Özerk Cumhuriyeti Sürgünden Dönen Vatandaşlar ve Etnik İlişkiler Komitesi Başkanı Edem Dudakov ve Başkan Yardımcısı Emine Avamileva, KMPÜ Rektörü, Prof. Dr. Fevzi Yakubov, Kırım Tatar şairleri, yazarları, KMPÜ öğretim üyeleri ve öğrencileri katıldı.
Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, konuşmasında gençler arasında Kırım Tatar dilinin yaygınlaştırılması amacıyla yapılan bu yarışmanın önemini vurguladı. Kırımoğlu, yarışmadan dolayı Dr. Ahmed İhsan Kırımlı’ya, Genel Merkezimize, yarışmanın organizasyon komitesine, jüri heyetine ve yarışmaya maddi destek veren Kırım Vakfı’na teşekkürlerini bildirdi.
Genel Başkan Vekilimiz Tuncer Kalkay, resmi ödül töreninde yaptığı konuşmada yarışma galiplerine Dr. Ahmed İhsan Kırımlı’nın selamlarını iletti ve yarışmanın amaçlarını anlattı.
Tuncer Kalkay konuşmasının sonunda; “Dilimizin geleceği ile alakalı, aldığı karar ile latin alfabesinine geçişi 1993 senesinde kabul eden ve kayda geçiren, Kırım Tatarlarının iradesi Kırım Tatar Milli Kurultayına ve onun en yüksek icra organı Kırım Tatar Milli Meclisine, Kırım Tatar dilinde neşriyat çıkaran, neşriyatçılara, Kırım Tatar dilinde eserler veren şairlerimize ve yazarlarımıza, Kırım Tatarcanın öğretilmesinde önemli vazife alan milli mekteplerimize ve hocalarımıza, Milli mekteplerdeki hocaları yetiştiren Üniversitelerimizin Kırım Tatar Dili Bölümlerine, yarışmanın ve merasimin tertip edilmesinde çok emekleri olan KMPÜ’nun başta Rektörü olmak üzere, idarecilerine ve hocalarına, köklü dilimizi yok olmaktan kurtarmak ve dünya medeniyeti seviyesinde layık olan yere getirmek için böyle faaliyetlere destek olan herkese” Derneğimiz adına teşekkürlerini bildirdi.
Tuncer Kalkay’ın ardından konuşan Genel Başkan Yardımcımız Namık Kemal Bayar, Genel Merkezimiz ve Şubelerimizin faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Bayar, Derneğimiz Genel Merkezinin Ankara’da bulunduğunu, Türkiye’nin değişik şehirlerinde 18 şubesi ve 2 temsilciliği ile yürütülen çalışmalarda üzerinde durdukları en önemli konulardan birinin Kırım’da Kırım Tatar dilinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar olduğunu vurguladı.
Dr. Ahmed İhsan Kırımlı Edebiyat Yarışması, 12-16 yaş ve 17-29 yaş olmak üzere iki kategoride yapıldı. Yarışmaya, Ukrayna, Romanya, Türkiye, Letonya ve Rusya’dan toplam 109 kişi katıldı. 7 kişilik jüri kadrosu, 4 ay boyunca yarışmaya sunulan çalışmaları değerlendirdi.
Jüri Heyeti Başkanı, Kırım Tatar Şair ve Yazarı Ablaziz Veliyev tarafından değerlendirmelerle ilgili açıklamaların ardından ödüller sahiplerine dağıtıldı.
Rağbetlendirici Mükafatlar kategorisinde 100’er dolarlık teşvik ödülleri ve ödül belgeleri Kırım Vakfı Başkan Vekili ve Yönetim Kurulu Üyemiz Murteza Esenkal tarafından, Sen “Kırım’ı gördün mü?” çalışması için İbraim Ümerov’a, “İki Kişi” çalışması için Türkiye’den Meryem Başkurt’a, “Asret” çalışması için Dilara Karaşayeva’ya, “Biz Yapmazsak Kim Yapar?” çalışması için Rusya’dan Aleksandr Goryainov’a ve “Birinci Şiir” çalışması için Letonya’dan Marija Glekela’ya verildi. Ödüllerin dağıtımından önce Murteza Esenkal tarafından yapılan konuşmada, Kırım Tatar dilinin önemine değinildi.
12-16 yaş kategorisinde (umüt bergen yaşlar) 250’şer dolarlık teşvik ödülleri ve ödül belgeleri Genel Başkan Yardımcımız Namık Kemal Bayar ve TİKA Kırım Koordinatörü Ahmet Çınar tarafından; Esma Seferova (Arzu), Seyitbekir Seydamet (Ana Tilinde Rep) ve Zarema Mustafayeva (Altın Küz), Tuba Tekin (Vatan’ım Kayda?), Amethan Murtazayev (Dostluk), Zarema Degermenci (Anam!), Aliye Halilova (Anam) ya verildi. TİKA kırım Koordinatörü Ahmet Çınar yaptığı konuşmada, bir milletin kendisini ifadesi için ana dilin önemine değindi.
“Kuş” şiiriyle 3. olan Nayle Appazova’ya 2 bin dolarlık ödülü Genel Başkan Vekilimiz Tuncer Kalkay tarafından, “Ornın Damı” şiiriyle 2. olan Ahmet Usmanov’a 3 bin dolarlık ödülü KMPÜ Rektörü Fevzi Yakup tarafından , tarak tamga işlemeli kristal plaketler ile birlikte verildi.
Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, “Ey, Allahın İnsanlığa Mühteşem Hediyesi” şiiriyle büyükler (17-29) kategorisinde yarışmayı kazanan Dilara İbragimova’ya 4 bin dolarlık para ödülünü ve tarak tamga işlenmiş kristal plaket ile birlikte verdi.
2010 yılında ilk kez ilan edilen bu yarışmanın her yıl yapılması planlanıyor. Bu yıl şiir dalında yapılan yarışmanın gelecek yıl nesir yarışması olarak yapılması planlanıyor. Yarışmaya Kırım Tatar dilinde Latin alfabesinde yazılan eserler kabul ediliyor.