•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  •  

    Kırım Tatarlarının ve Türk Dünyasının büyük edebiyatçısı Cengiz Dağcı 22 Eylül 2011 tarihinde vefat etti.
     Allah nur içinde yatırsın.
    Milletimizin başı sağolsun.

     
    Cengiz Dağcı için Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezi ve tüm şubeleri ile Bursa, Eskişehir Kırım Derneği ve Ekhad ile Azaklılar tarafından bulundukları yerlerde:

    1 EKİM 2011 CUMARTESİ günü ÖĞLE NAMAZINI MÜTEAKİP KUR’AN-I KERİM VE MEVLİD-İ ŞERİF okutulucaktır.
     
    Cengiz Dağcının Ankara’da Kocatepe Camiinde 24 Eylül 2011 tarihinde öğle namazına müteakip kılınan gıyabi cenaze namazını Diyanet İşleri eski Başkan Yardımcılarından Dr. Hamdi Mert kıldırdı. Genel Merkez yönetim kurulu üyelerimiz ve bazı şubelerimizin yöneticilerinin de yanında, pek çok sivil toplum kuruluşu temsilcisi de gıyabi cenaze namazına katıldı.
     
     Dr. Hamdi Mert; Kırım’ın Gurzuf şehrinin Kızıltaş köyünde 1919 yılında dünyaya gelen, 20. Yaşında iken eğitimi yarıda bıraktırılak Sovyet ordusuna teğmen olarak alınan ve 2. Dünya Savaşında Kızılordu saflarında Almanlara karşı savaşırken esir düşen, savaş ve esaret hayatını ve Vatan Kırım’ı eserlerinde de canlandırarak 25 adet basılı eseri edebiyatımıza kazandıran Cengiz Dağcı’nın, hayatı boyunca Türkiye’ye gelmemesine ve herhangi bir Türkçe eğitim almamasına rağmen bütün eserlerini Türkiye Türkçesinde yazdığını, Türk diline ve Türk kültürüne katkısından dolayı çeşitli ödüller aldığını, bunununla birlikte Türk Dünyasında pek çok kişinin Kırım’ı, ilk önce Cengiz Dağcı’nın eserlerinde keşfettiğini ifade ettikten sonra hepimizin Cengiz Dağcı’ya bir vefa borcu olduğunu, bu nedenle gıyabnda kılınacak cenaze namazı ve yapılacak dualarla Cengiz Dağcı’yı rahmetle andığımızı belirttikten sonra gıyabi cenaze namazını kıldırdı.
    24 Eylül 2011 tarihinde Balıkesir Şubemiz tarafından Balıkesir Paşa Camiinde, İstanbul Şubemiz tarafından da Çatalça İzzeddin Camiinde gıyabi cenaze namazları kıldırıldı.
     
    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın adına Başbakanlık internet sayfasından yayınlanan mesajda ; “Türk yazı dünyasına pek çok eser kazandıran değerli yazar Cengiz DAĞCI’nın vefatını derin bir teessürle öğrendim. Eserlerinin büyük çoğunluğunu Türkiye Türkçesi ile kaleme alan Kırım-Tatar roman yazarı Cengiz DAĞCI, yazdığı eserlerle Türk dilinin gelişmesine hizmet etmiş ve bu sayede Türkçe konuşan topluluklar arasında bir kültür köprüsü kurmuştu. Uzun yıllar vatanından ayrı yaşamak zorunda kalan ve gurbette vefat eden değerli yazar Cengiz DAĞCI’ya Allah’tan rahmet, başta kardeş Kırım-Tatar halkı olmak üzere tüm edebiyat camiasına başsağlığı diliyorum.”, dendi.
     
    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu taziyelerini doğrudan telefon ile Genel Merkezimize bildirerek, Cengiz Dağcı’nın Cenazesinin Kırım’a götürülebilmesi için her türlü desteğe hazır olduklarını ve konu ile ilgili talimatı verdiklerini ifade etti.
     
    Genel Merkezimizin de girişimiyle Cengiz Dağcı’nın Londra’daki Müslüman mezarlığına defnedilebilmesi için kızı ve damadının izninin alınması sağlanmış olup, Londra’daki Müslüman Vakfı tarafından 26 Eylül 2011 tarihinde defin işleminin yapılması planlanmıştı. Gerek kızının izninin alınması gerekse yasal prosedürün tamamlanması durumunda; Dışişleri Bakanlığı tarafından Cengiz Dağcı’nın cenazesinin Kırım’a götürülmesi planlanmaktadır.
     
    Pin It