•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Altındağ Belediyesinin Hamamönü’ndeki tarihi Kabakçı Konağı’nda Derneğimiz Genel Merkezi’nin her ay düzenlediği etkinliklerden Mart ayındaki “Kırım Tatar Müzik Dinletisinin” konuğu Meşhur Kırım Tatar Sanatçısı Rüstem Memet oldu.
    Tarihi Kabakçı konağında 15 Mart 2012 tarihinde tertip edilen programa konuk olan Kırım Tatar Sanatçısı Rüstem Memet Kırım Tatar Müziği ile ilgili yaptığı sohbetle birlikte sergilediği Kırım Tatar yırları çoşku ile izlendi.
    Rüstem Memet, Salgır Boyu, Doggan Yerim, Şompol, Karadeniz, Gider İsen, Ay Yarık Gecesinde, Baydarava Gülü, Seydosman, Toy adlı yırlarının yanında Remzi Burnaş, Aşık Ömer ve Şakir Selim’in şiirlerinden örnekler sundu.
    Engin Kırım Tatar müzik bilgisi yanında candan ve sempatik tavırlarıyla toplantıya katılanların gönlünde önemli bir edinen Rüstem Memet, şarkıların ve yırların bir milletin dili olduğunu, dilini kaybeden milletlerin de yaşamasının mümkün olmadığını anlattı.
    Hayatını Kırım Tatar müziğine adayan, ailesi ile birlikte köklü bir Kırım Tatar Müzik geçmişi olan, Sürgünlük yerlerinde de Kırım Tatar Müziğinin yaşaması için mücadele veren Rüstem Memet’e Derneğimiz tarafında da sürpriz bir kutlama yapıldı.
    Vatan Kırım’da Akmescit’te “Kırım Tatar Tiyatro”unda 5 Nisan 2012 tarihinde 70. Yaş Jubilesi için adına bir program düzenlenecek olan Rüstem Memet’e Derneğimiz ve Yönetim Kurulumuz tarafından 70. Yaşını tebrik eden ve Kırım Tatar Müziğine yaptığı katkıları nedeniyle şükranlarımızı bildiren bir plaket takdim edildi.
    Genel Başkanımız Tuncer Kalkay, plaketin takdiminde, Rüstem Memet’in her yönüyle Kırım Tatar halkını simgelediğini, 1944 yılında Kırım Tatarlarına uygulanan top yekün Sürgünü de bizzat yaşayan Memet’in, yok olmamak için halkı gibi medeniyetine bütün gücüyle sahip çıktığını, Rüstem Memet’ler sayesinde Kırım’ın tekrar Vatan yapılabildiğini vurguladı.
    TRT tarafından da kaydedilen program boyunca icra edilen yırlar, gerek hüzünlü gerekse neşeli anların yaşanmasını sağladı.
    Kırım Tatar Milli Şairlerinden Şakir Selim’in “Yaralı Türkü” şiirini, Rüstem Memet’in tabii yorumuyla aşağıdaki linkten de izleyebilirsiniz.
    Yaralı Türkü Yırını dinlemek için tıklayınız
    Pin It