•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Ankara’nın Etimesgut  Belediyesi tarafından  uluslararası düzeyde gerçekleştirilen “Anadolu Kültür Günleri ve Sanat Festivali”nin bu yıl 9’ncusu gerçekleştiriliyor. Festival tarihi daha önceden 07-16 Eylül 2012 olarak açıklanmıştı. Ancak Afyonkarahisar ili Ataköy ilçesinde bulunan askeri cephanelikte meydana gelen elim kaza sonuncu 25 askerin ve Şırnak ili Beytüşşebap ilçesinde çıkan çatışma sonucunda da 1 askerin şehit düşmesi nedeniyle bir hafta ertelenerek 14-23.Eylül 2012 tarihleri arasında yapılmasına karar verilmişti.
     
     
    Türk Milleti’nin birliğine, kardeşliğine katkı sağlamayı ve Türk kültürünün yaşatılıp tanıtılmasını hedefleyen etkinlik 14 Eylül 2012 Cuma günü saat 18.00 de gerçekleştirilen festival yürüyüşüyle başladı. Kadınlar turkuaz, erkekler beyaz tşört giyerek ellerinde Türk bayraklarıyla korteje renk kattılar. Yürüyüşe Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel’in yanı sıra binlerce kişi katıldı. Mehteran ve cirit takımının da yer aldığı yürüyüşe birçok vatandaş da balkon ve evlerinin camlarından alkışlarla destek verdi. 24 dernek, vakıf, Türk Cumhuriyetleri ve akraba topluluklarından katılımcılar kendilerine ait flamalarla yürüyüşe eşlik ettiler.Zaman zaman alkışlarla tempo tutulan yürüyüşe Ankara’daki Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezi üyeleri de “Tarak Tamgalı Gökbayrak” larla katıldı. Renkli görüntülere sahne olan, Türk dünyası ile Anadolu’yu Başkent’te buluşturmayı amaçlayan  Etimesgut Belediyesi’nin 9. Uluslararası Anadolu Günleri Kültür ve Sanat Festivali büyük bir coşkuyla başladı. Programa katılan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli hem festivali hem de festivalin yapıldığı yeni kent meydanını hizmete açtı.
     
    Festivalin açılış gecesindeki konserde önce “Kırım Tatar Yırları” , “Kaytarma” ve “Tım tım” sahnedeydi. Kırım’ın genç ve yetenekli sesi Emine Mustafa “Güzel Kırım”, “Asan”, “Bizim Taraf”, “Kögercin” ve “Kalenin tübünde” yırlarıyla büyük alkış aldı. Kırım Derneği Genel Merkezi dansçılarının başarıyla sergilediği “Agır Ava-Kaytarma” ve “Tım tım” festival alanını dolduran halk tarafından ilgi ile izlendi. Kırım ekibi sahnedeyken seyirciler arasında dalgalanan “Gökbayrak” lar görülmeye değer muhteşem bir manzara sergilediler. Genel Sekreterimiz Oya Deniz Çongar, yaptığı konuşmasında, Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Etimesgut’ta da pek çok Kırım Tatarının yaşadığını, Etimesgut’ta yaşayan Kırım Tatarlarının festivale gösterdiği yoğun ilgiden memnun kaldığımızı ifade ederek, vatan Kırım’dan gönderilen sıcak selamları Festivale aktardı. Gece Türk Sanat Müziği’nin sevilen sesi Muazzez Ersoy konseri ile sona erdi.
       
     Bu arada Genel Merkez tarafından “Kırım Kültürü”nü tanıtmak üzere açılan stant ta alanın merakla gezilen bir başka noktasını oluşturdu. Stantta Kırım el sanatlarının en güzel örneklerini teşkil eden keseler, cüzdanlar, fesler, kalpaklar, milli kıyafetli bebeklerin yanı sıra Kırım’la ilgili yayınlanan kitaplar, Kırım haritaları ve Tarak Tamgalı Gökbayrak’lar sergileniyor. Ayrıca, oluşturulan bir bölümde acil tedavi edilmesi gereken Yasmin Mamudova ve Sevile Ahmedova’ isimli bebeklerin hastalıkları hakkında bilgilendirilen ziyaretçilerden arzu edenlerin yardımları da Kırım’a en kısa süre içerisinde gönderilmek üzere kabul ediliyor. Stant 10 gün sürecek festival boyunca ziyarete açık kalacak.
     
    Pin It