Yoğun bir ilginin olduğu söyleşi programı, ölümünün 100. yılı dolayısıyla Unesco tarafından 2014 yılının; Türk Dünyasının büyük düşünürü, eğitimci, gazeteci “İsmail Bey Gaspıralı Yılı” ilan edilmesi nedeniyle, Neşe Sarısoy Karatay ve Zafer Karatay tarafından hazırlanarak uzun yıllar TRT ekranlarında yayınlanan “Gaspıralı İsmail Bey Belgeseli”nin jeneriğinin gösterilmesi ile başladı.
Daha sonra Ocak 2014 ayında kaybettiğimiz Bursa Şubemizin Merhum Başkanı Adnan Süyen, Kırım Tatar Milli Hareketinin önde gelen yolbaşçılarından Dr Zampire Asan ve 23 Şubat 1918 yılında Bolşevikler tarafından şehit edilen Kırım Müftüsü ve Kırım Tatarlarının 1917 yılında kurulan Kurultay Hükümetinin Başbakanı Noman Çelebi Cihan adına bağış edilen Yasin-i Şerif, Ali Gül Hocamız tarafından okundu.
TRT ekranlarında yayınlanan ve Karatay’lar tarafından hazırlanan “Kırım Belgeseli”nin jeneriğinin gösterilmesinin ardından Genel Başkanımız Tuncer Kalkay, 2014 yılının gerek İsmail Bey Gaspıralı yılı ilan edilmesi gerekse Kırım Tatarlarına uygulanan Büyük Sürgün’ün 70. yılı olması münasebetiyle Derneğimiz tarafından yoğun ve önemli bir faaliyet yılı olacağını, Sürgünün ilk defa geniş kitlelere 1984 yılında yapılan “Sürgünün 40. Yılı” organizasyonları ile duyurulduğunu, Zafer Karatay ve emeldaşlarının on yıllar boyu devam eden heyecan ve enerji ile Kırım Tatar halkına yapılan haksızlara kayıtsız kalmadıklarını, Bu haksızlıkların telafi edilmesi yönünde yaşam biçimlerini bile şekillendirdiklerini, yapılan işleri vazifeleri olarak gördüklerini, Neşe Sarısoy Karatay ile birlikte çok önemli belgeselleri hazırladıklarını, daha sayamayacağı pek çok hizmetleri için Karataylara Derneğimiz adına şükranlarını bildirdi.
Neşe Sarısoy Karatay ve Zafer Karatay’ın belgeselleri ve kamera arkaları ile ilgili anılarını anlattıkları söyleşide, “Kırımoğlu Bir Halkın Mücadelesi Belgeseli”nin çekimleri sırasında Mustafa A. Kırımoğlu’nun hapis hayatı yaşadığı Omsk hapishanesinde gerçekleştirdikleri çekimleri sırasında gözaltına alınmaları ve yaşadıkları hayati tehlikeleri ilgi ile dinlendi. Neşe Sarısoy Karatay’ın yönetmenliğini, Zafer Karatay’ın yapımcılığı yaptığı belgesellerden sonuncusu olan ve 2013 yılında gösterime giren “Kırımoğlu Bir Halkın Mücadelesi Belgeseli” halen TRT Haber kanalında Cuma günleri saat 23.05’de gösteriliyor.
Söyleşinin devamında TRT ekranlarında yayınlanan belgesellerinden “Cengiz Dağcı Belgeseli”nin çekimi sırasında 25 adet eseri bulunan Kırımlı yazar Cengiz Dağcı ile aralarında geçen diyalogları ile birlikte 2011 yılında Londra’da Cengiz Dağcı’nın vefatı sonrasında, yazarın Müslüman mezarlığı’na defnedilmesi için yaptıkları mücadelenin yanında, Dışişler Bakanı Ahmed Davutoğlu’nun Cengiz Dağcı’nın cenazesinin, hasretle yaşadığı Vatanında defnedilmesinin sorumluluğunu alması üzerine gelişen olaylarla ilgili anılarını anlattılar.
Söyleşinin sonunda; Neşe Sarısoy Karatay‘ın “Gamalıhaç ile Kızılyıldız Arasında Türkler” adlı kitabı ile Zafer Karatay’ın, Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş ve Mehmet Cemal Çiftçigüzeli ile birlikte kaleme aldığı “Kırım Ey Güzel Kırım” adlı kitabı katılımcılar için imzalandı.