•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  •  

    “Şube Başkanlıkları ile Bölge Toplantısı”  7 Eylül 2014 Pazar günü Aksaray’da düzenlendi. Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri ve Kırım Vakfı Yöneticileri’nin yanı sıra Aksaray, Ceyhan, Gölbaşı/Ballıkpınar, Konya, Manavgat ve Seydişehir Şubelerinden yönetim kurulu üyeleri ile Nevşehir Temsilciliğinin katıldığı toplantı Aksaray Hamidiye Şubemizin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

    Genel Başkanımız Tuncer Kalkay açılış konuşmasına daha önce yapılan toplantıların muhtevası ve katılan şubelerin faaliyetleri hakkında bilgi vererek başladı. Ortak platformda çalışmanın ve istişare etmenin önemi üzerinde duran Kalkay bu güne kadar yapılan çalışmaların hangi prensipler doğrultusunda gerçekleştirildiğinden söz etti. Her faaliyette Kırım Tatar kimliğinin ön planda tutulması gerektiğini dile getiren Kalkay sözlerine şöyle devam etti: “Yol haritamızı belirlerken beraber hareket etmek çok önemli. Bizim yolumuz her zaman KTMM ve Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu çizgisinde olmuştur. Son aylarda kırım’da yaşanan gelişmeler, halkımızı bölmeye yönelik provokasyonlar, dinî teşkilatlarımıza özellikle de müftülüğümüze yapılan baskılar bizi yıldırmayacaktır. Genel Merkezimiz faaliyetlerini arttırarak sürdürecektir. Bu noktada unutulmamalıdır ki Kırım için yapılan her tür çalışma partiler üstü bir platformda planlanmalıdır. Bu meselede özellikle hassasiyet göstermemiz gerekiyor.”  Genel başkanımız daha sonra tüzük, işleyişi ve Kamu Yararına Dernek olmanın önemi üzerinde durdu.

     

            

     

     

    Konakbayımız Aksaray Hamidiye Şube Başkanımız Mesut Eriş şube faaliyetlerinden söz ederek her zaman Kırım Tatar davasını anlatttıklarını, bu sebeple de her türlü siyasi fikir ve ideolojinin dışında olmaya çok dikkat ettiklerini dile getirdi. Bu arada sosyal medyanın kullanılması hususunun daçok önemli olduğunu ifade etti. Özellikle Mustafa Aga’nın duruşunun herkese örnek olması gerektiğini belirterek onu iyi anlamanın önemi üzerinde durdu. Daha sonra Hamidiye ilçesinin kuruluşu ve tarihçesi hakkında bilgi verdi.

    Ceyhan Şube Başkanımız İsmail Taymaz sözlerine Ceyhan’ın kuruluşuyla ilgili bilgi vererek başladı. 1850’li yıllarda başta 1400 hane olarak kurulan Ceyhan’ın daha sonra aldığı göçlerle bu günlere geldiğini, millî mücadele esnasında da çok önemli bir yeri bulunduğunu anlattı. Kendi şubelerinin 2003 yılında kurulması ile birlikte faaliyetlerinin başladığını belirterek Ceyhan civarındaki tatar köylerinde yaşayan vatandaşlarımızın bu vesile ile birbirlerini daha iyi tanıdıklarını, kaynaştıklarını dile getirdi. Faaliyetlerin artmasında gençlerin önemi üzerinde durarak çizgilerinde asla bir sapma olmadığını, her zaman Mustafa Aga’nın arkasında duracaklarını belirtti.

    Konya Şube Başkanımız Fikret Seyfi Kaçar ise birlik ve beraberliğin öneminden söz ederek bu istişare toplantılarının mutlaka Ankara’da yapılması gerektiğini söyledi.

    Seydişehir Şube Başkanımız Mustafa Sarıkamış kendi faaliyetlerini anlatarak Kırım’da yaşananlar konusunda çok hassas olduklarını ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: “Mustafa Aga’nın dik duruşu herkese örnek olmalı. Bu arada bizim bütün faaliyetlerimiz Kırım’a yönelik. Özellikle aileler ve dinî bazlı çalışmalar yapmaya özen gösteriyoruz. Bundan sonra da elimizden geleni yapacağız.”

    Gölbaşı/Ballıkpınar Şube Başkanımız Rıfat Baybörü’de 2008’de kurulan şubelerinin bu günlerde Gölbaşı’nda yer alan diğer Tatar köyleri ile yeni bir oluşum içinde olduklarını, Kırım’da son yaşananların çok acı olduğunu ama mücadelenin sadece yönünün değiştiğini söyleyerek Kırım Tatar meselesinin gençlere anlatılmasının öneminden bahsetti.

     

            

     

     

    Toydemir Köy Muhtarı Hilmi Coşkun özelliğini hiç kaybetmeyen bir köy olduklarını ama nüfus problemi yaşadıklarını anlattı. Ama 2006’dan bu güne kadar genel merkezimizle çalıştıklarını ve faaliyetlerini sürdüreceklerini ifade etti.

    Manavgat Şube Başkanımız Zeynegül Algül sözlerine kendisinin 1988’den beri Kırım meselesinin içinde olduğunu belirterek başladı. Dernekçilik yapmak zor ama imkansız değil dedikten sonra şunları söyledi: “Genel Merkez ile birlikte çalışmak sesimizin daha gür çıkmasını sağlıyor. Birlik beraberlik tabii ki çok önemli. Biz kendi içimizde istişareye çok önem veriyoruz. Bu arada önümüzdeki günlerde belediyenin biz tahsis edeceği bir ofise geçerek çalışmalarımızı orada sürdüreceğiz. Biz faaliyetlerimiz esnasında Kamu Yararına dernek olmanın çok faydasını gördük.”

    Nevşehir temsilcimiz Hacı Mehmet Şahin ise toplantıların öneminden söz ederek son yaşananlar hepimizi şoka soktu dedi. Bütün bu olayları anlatabilmek için basının çok iyi kullanılması gerektiğini belirtti.

    Daha sonra söz alan Genel Başkan Yardımcımız Mükremin Şahin sözlerine güçlü olmanın öneminden bahsederek başladı ve şöyle devam etti: “Vatanımızda bugün yaşananlar ortada. Yüzyıllardır mücadele ettiğimiz bir milletle yine mücadele halindeyiz. 18 Mayıs’ta yaşadıklarımızı hiç birimiz unutmadık. 20 küsur yıldır Ukrayna’ya bağlı olarak yaşamakta olan milletimiz yine büyük bir mücadele ile karşı karşıya. Bu süre zarfında halkımızı bölmeye çalışanlara itibar edilmemeli. Uluslararası camianın desteği Kırım Tatarları’nın arkasında. Bizim burada kardeşlerimize nasıl destek olacağımız çok önemli. Bizim meselemiz dinî, millî ve insanî bir mesele. Bir insan hakları meselesi. Müslüman bir halkın var olma mücadelesi. İşte bu noktada kendimizi doğru anlatmak çok önemli. Meşveret, karşılıklı istişare çok önemli. Vatan bizden görev bekliyor.”

    Verilen kısa bir aradan sonra Genel başkanımız soruları cevapladı. Ardından Genel sekreterimiz Ömer Özel 2013 yılı Kurban Bayramı ve bu yıl Ramazan Bayramı sırasında Kırım’da yaşadıklarını katılımcılar ile paylaştı. Fitre-zekat ve kurban faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Kırım’da hayat devam ediyor, bir problem yok, zor ama halkımız toprağının kıymetini gayet iyi biliyor diyerek izlenimlerini paylaştı.

    Pin It