•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabul edilişinin 66. Yıldönümünde Genel Merkezimiz organizasyonu ile Türkiye’de bulunan Kırım Tatar dernekleri 10 Aralık 2014 tarihinde Ankara’daki Rusya Büyükelçiliği önünde  basın açıklaması yaptı.

    “Rusya’nın bütün uluslararası hukuk kurallarını çiğneyerek Kırım’ı işgalini, Kırım’da kaybolan ve katledilen Kırım Tatar gençlerini, yapılan her türlü İnsan Hakları ihlallerini Dünya kamuoyuna duyurmak için Rusya Büyükelçiliği önünde bir basın açıklaması yapacağız. Hukukun ve adaletin üstünlüğüne inanan, İnsan Haklarını savunan herkesi saat 13.00’te Ankara’da Rusya Büyükelçiliği’nin önüne bekliyoruz” çağrısı ile duyurulan basın açıklamasına Türkiye’nin dört bir tarafından gelerek katılan Kırım Tatar Derneklerinin temsilcileri ellerindeki al bayrak, gök bayrak ve pankartlarla alanı doldurdular.

    Basın mensuplarının yoğun ilgi gösterdiği toplantıda, Derneğimize bağlı Ballıkpınar, Kırıkkale, Kocaeli, Konya, Manavgat, Sungurlu, Toydemir şubelerinden gelen temsilcilerin yanı sıra yoğun bir katılımla basın açıklamamıza destek veren Eskişehir Kırım Derneği, Eskişehir EKHAD, Eskişehir Nogay, Düzce, Sakarya, Polatlı, Etimesgut, Antalya Serik, İzmir Kırım Dernekleri ile Kırım Vakfı ve Kırım Gelişim Vakfı temsilcileri de alanda idi.

    İlk basın açıklamasını Eskişehir Kırım Derneği Başkanı Evren Olcay yaptı. Olcay konuşmasında Kırım’da yaşanan insan hakları ihlallerine vurgu yaparken Kırım Tatar sürgününün 70. Yıldönümünde yaşananların çok manidar olduğunu ifade etti.

    Genel Merkezimizin basın açıklaması ise Kırım Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Kırım Bülteni editörü Oya Deniz Çongar tarafından okundu. Basın açıklamasında Kırım’da yaşanan insan hakları ihlallerine değinildikten sonra şunlar ifade edildi: “Biz Kırım Tatarları bu uygulamaları  NKVD ve KGB’den çok iyi bilmekteyiz. Aynı uygulamaları şimdi de FSB’nin hayata geçirmesi Rusya’daki yönetimin zihniyetinin en ufak bir değişikliğe uğramadığını bize bir kere daha göstermektedir. Başta Kırım Tatarları olmak üzere Kırım’da yaşayan bütün halklar bu işgalci yönetimi kabul etmeyeceklerdir. Çünkü bu  medenî dünya, insan hakları ve demokratik bir düzen ile faşist-polis devleti arasında yapılacak bir tercihtir. İnsanlık tercihini çoktan yapmıştır! Biz Kırım Tatarları tercihimizle tarihin doğru yerinde durmaktayız. Kırım asla Rusya’nın olamaz.”

    “Sürgün, soykırım devam ediyor”, “Katil Putin Kırım’dan defol”, “Kırım Tatar Halkı Teslim Olmayacak”, “Millet! Vatan! Kırım!”, “İşgalci Rusya Kırım’dan defol” sloganları eşliğinde yapılan basın açıklamalarından sonra Eskişehir Kırım Derneği tarafından Rusya Büyükelçiliği binası önüne siyah çelenk bırakıldı. 

    Fotoğraf: Mustafa Gültekin

    Pin It