•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Derneğimiz İstanbul Şubesi, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Gününde Rusya’nın İstanbul Başkonsolosluğu önünde gösteri düzenleyerek Kırım’daki insan hakları ihlallerini protesto etti.

    Galatasay Lisesi önünde toplanarak Rusya Federasyonu’nun İstanbul Başkonsolosluğuna yürüyen grubun eylemi sırasında geniş güvenlik önlemleri alındı.

    Derneğimiz İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ergun Sevimsoy tarafından okunan basın açıklamasında Rusya’nın Şubat ayında Kırım’ı işgal etmeye başlamasından itibaren sistematik insan hakları ihlalleri gerçekleştirdiği, Rusya’nın Kırım’daki hukuksuz eylemlerine karşı çıkanların tehdit edildiği, ifade özgürlüğü ve barışçıl gösteri yapma hakkının engellendiği ifade edildi.

    Basın açıklamasının devamında;  “3 çocuk babası Reşat Ahmetov 3 Mart’ta Kırım’ın hükümet binası önünde durarak yapmış olduğu sessiz protesto eylemi sırasında kaçırılmış ve hunharca öldürüldüğü, Kırım’da paramiliter güçler ve Rus istihbarat organları tarafından kaçırılan ve bir daha haber alınamayan insan sayısının 19’dan fazla olduğu, . Son olarak 2 Aralık günü 18 yaşındaki bir kız üniversite öğrencisi kaybolduğu,. şu ana kadar hiçbir suçlunun yakalanarak cezalandırılmadığı, Kırım’ın gayrimeşru yönetiminin işgal sürecinde işlenen suçların cezadan muaf tutulmasını istediğini ve buna yönelik yasa tasarısı Rus parlamentosuna sunulduğu,

    Ağustos ile Ekim ayları arasında Rus kolluk kuvvetleri silahlı ve maskeli şekilde camilere, imam hatip okullarına, Kırım Tatarlarının yaşadığı evlere baskınlar yaparak aramalar gerçekleştirdiği, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin kullandığı binaya el konulduğu, Rusya’nın, Kırım Tatar Türklerinin lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Kırım Temsilcisi İsmet Yüksel’e Kırım’a 5 yıl giriş yasağı koyarak ailelerinden kopardığı, totaliter Sovyet rejiminde olduğu gibi onları kendi vatanında yaşama hakkından mahrum ettiği,

    Birleşmiş Milletler, AGİT ve Avrupa Konseyi’nin insan haklarından sorumlu organları bir an önce Kırım’da daimi olarak görev yapmaya çağrılarak, Kırım’daki cinayet, insan kaçırma ve şiddet olayları aydınlığa çıkartılarak sorumluların uluslararası mahkemeler tarafından yargılanmasının gerektiği belirtildi”.

    İstanbul Şubemizin basın açıklamasının ardından söz verilen Çerkes Hakları İnisiyatifi Temsilcisi Murat Özden, yaptığı konuşmada, insanların haklarıyla, kültürüyle, vatanıyla insan olduğunu, eğer vatanı, dili yoksa o insanın haklarından bahsedilemeyeceğini belirterek, “Bizler, mazlum halklar olarak Kırım Tatarları ve Çerkezler, dünyanın neresinde bir mazlum halk varsa biz onun yanındayız, ama dünyanın tüm mazlumlarını ve vicdan sahibi insanlarını da yanımızda görmek istiyoruz. Onun için Kafkasya’da, Çerkesya’da ve Kırım’da yapılan insan hakları ihlallerini ve insanlık dışı uygulamaları şiddetle protesto ediyoruz” şeklinde konuştu.

    Murat Özden’in ardından konuşma yapan İstanbul Nogay Türkleri Derneği Başkanı Veysel Demir, insanların insanlığını sorgulamasını sağlamak için toplandıklarını, Türkiye’nin Kırım’daki soydaşlarına karşı yapılan insan hakları ihlallerine dur demesi gerektiğini söyledi. Veysel Demir, “Biz Kafkasya’da Türkiye’nin çeşitli yerlerinde bulunan Nogay Türkleri olarak Kırım’da ve Kafkasya’da yaşayan Türk soylu hakların yanında olduğumuzu bildirerek, insanlık adına Moskova yönetimini kınıyoruz. Bütün insanların insanlığını sorgulayıp buna göre tavır almasını diliyoruz.” dedi.

    Basın açıklaması ve konuşmaların ardından göstericiler, Rusya Konsolosluğu’nun önünden ayrıldılar. 

     

    Pin It