Kırım Tatarlarının en büyük diasporasının bulunduğu Türkiye’de mevcut 42 Kırım Tatar teşkilatı 8 Şubat 2015 tarihinde Ankara’da bir araya geldiler. Toplantının sabah oturumunda söz alan konuşmacılar yaptıkları konuşmalarda böyle bir toplantının düzenlenmesi sebebiyle duydukları memnuniyeti ifade ederek görüş ve önerilerini dile getirdiler.
Genel Merkezimizin ev sahipliğinde bir araya gelen teşkilatlar Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesi sonrasında Kırım ve Ukrayna’da yaşanan son gelişmeleri değerlendirdiler. Vatan Kırım’da yaşayan kardeşlerinin sorunlarını görüşerek bunların çözümlenebilmesi için izlenecek yol haritasını belirlediler.
Toplantıda birlik olmanın önemi üzerinde duruldu. Ayrıca örgütlenme ve ortak çalışma hususunda organize olmanın gerekliliği belirtildi. Yapılan tüm konuşmalarda böyle güzel bir tablonun her zaman var olması gerektiği ifade edilerek birlik olmanın önemi vurgulandı. Bu arada Kırım Tatar Halkı’nın demokrasi geleneğine sahip, sağduyulu bir millet olduğu belirtilerek, her zaman belli prensiplerin ardında duran bu halkın son derece şuurlu bir duruşu olduğunu ifade edildi. Genel olarak konuşmalarda "Biz Kırım’da sesini yeterince duyuramayan kardeşlerimizin sesi olmalıyız. Kırım’ı Kırım Tatar Halkı için, insanlık için ve kanunî yollardan istiyoruz” denildi.
Toplantının bir diğer önemli gündem konusu da Avrupa, ABD ve Türkiye ile Türk dünyasının Kırım’ın işgali sonrasında izledikleri politikalar oldu. Katılımcılar, özellikle Türkiye’nin mevcut tutumu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ndeki yaptırımlar konusundaki oylamada Türk milletvekillerinin davranışı hususunda memnuniyetsizlikleri dile getirerek, Türkiye’de kurulu Kırım Tatar teşkilatlarının siyasî arenada daha etkin ve kararlı bir tutum izleyerek çok daha yoğun baskı ve lobi faaliyetleri yürütülmesi gerektiğinde fikir birliğine vardılar.
Kırım Tatarlarının haklarının daha güçlü bir şekilde korunabilmesi ve dünya kamuoyuna daha etkili bir şekilde duyurulması için basın, yayın ve enformasyon çalışmalarının profesyonelce, üst düzeyde yürütülmesi konusu da teşkilatların fikir birliğine vardığı bir başka konu oldu.
Toplantıda, 2015 yılı içinde birlikte düzenlenecek faaliyet ve çalışmalar da ele alınarak, ilhakın ilk yılı ve 18 Mayıs anma faaliyetlerinin ses getirecek büyüklükte, hep birlikte yapılması kararı alındı. Yine tüm teşkilatların birlikte düzenleyeceği faaliyetler konusunda bir çalışma grubu oluşturuldu.
Toplantıda alınan en önemli karar ise katılımcı 42 teşkilatın Kırım Tatar diasporasında yıllardır dile getirilen teşkilatlar arası birlikteliği sağlamak üzere “Türkiye’de Kurulu Kırım Tatar Teşkilatları Platformu”nu hayata geçirmesi oldu. Platform kurulması yönündeki tarihî teklif tüm katılımcıların oybirliği ile ayakta alkışlanarak onaylandı.
Toplantı sonunda aşağıdaki sonuç bildirisi de oybirliği ile kabul edildi:
TÜRKİYE’DE KURULU KIRIM TATAR TEŞKİLATLARI PLATFORMU
İSTİŞARE TOPLANTISI
SONUÇ BİLDİRİSİ
(8 ŞUBAT 2015-ANKARA)
Türkiye’de kurulu,aşağıda isimleri bulunan 42 Kırım Tatar teşkilatı, bir platform altında bir araya gelerek Kırım’ın Rusya tarafından kanunsuzca işgaline karşı birlikte politika ve demokratik eylem gerçekleştirmek, Kırım Tatar dil, medeniyet ve kültürünü ebediyete kadar yaşatmak için her türlü imkanlarını birlikte seferber etmeye ve mücadele etmeye karar vermiştir.
1- Kırım, Kırım Tatarlarının tarihî ve yegâne vatanıdır.
2- Kırım’ın Rusya Federasyonu tarafından 27 Şubat 2014 tarihinde ikinci kez işgali hukuksuzdur ve asla kabul edilemez. Rusya Federasyonu bu hukuksuzluğa derhal son vermelidir.
3- Tüm dünyadaki Kırım Tatar diasporası ve teşkilatları; demokrasi, hukuk ve insan haklarına saygı ilkeleri dahilinde işgalden önce hür ve demokratik şartlar ve zeminde seçilmiş Kırım Tatar Millî Kurultayı, Kırım Tatar Millî Meclisi ve Kırım Tatar millî hareketinin meşru liderlerinin yolbaşçılığında, Rusya Federasyonu’nun hukuksuz işgaline karşı Kırım Tatarlarının hak ve hukukunu, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü var gücü ile savunacaktır.
4- Türkiye’de bulunan Kırım Tatar teşkilatları, yukarıda belirtilen bu ilkeler çerçevesinde Kırım Tatarlarının haklarını uluslararası arenada, siyasî, sosyal ve kültürel alanlar başta olmak üzere her alanda savunacak; Kırım Tatarlarının hak ve hukuklarına halel getirecek her girişim ve eylemin karşısında olacaktır.
5- Kırım Tatarlarının sesinin ve haklı davasının Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği organları, Lahey Adalet Divanı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi vesair her türlü platformda duyurulması ve korunması için teşkilatlarımız hukuk içinde gereken her çabayı gösterecektir.
6- Bilinmelidir ki, Kırım’da yaşayan vatandaşlarımıza verilecek her sıkıntı ve zarar aslında Kırım Tatar diasporasında yaşayan bizlere de verilen zarardır.
Kırım Tatarca, Türkçe, İngilizce, Ukraince ve Rusça dillerinde hazırlanmış sonuç bildirisini PDF formatında indirebilirsiniz.