• 7.Keçiören Ramazan Şenlikleri’nde Ukrayna-Kırım Kültür Gecesi

Keçiören Belediyesi tarafından bu yıl 7’si düzenlenen Ramazan Şenliklerinde 8 Haziran akşamı “Ukrayna-Kırım Kültür Gecesi” düzenlendi. Aynı zamanda Ukrayna-Kırım Evi’nin açılışının da yapıldığı gece de havanın çok soğuk olmasına rağmen halkın ilgisi büyüktü.

Etkinlik “Ukrayna-Kırım Evi”nin açılışı ile başladı. Açılış Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği Büyükelçi Yardımcısı Elçi Müsteşar Stanislav Proshko, Ukrayna-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, Bursa Milletvekilleri İsmail Aydın ve Zekeriya Birkan, Adana Milletvekili Tamer Dağlı, Genel Başkanımız Tuncer Kalkay, Kosova Mamuşa Belediye Başkanı Arif Bütüç, Akyurt Belediye Başkanı Gültekin Ayantaş, Keçiören Müftüsü İhsan İlhan ve Ankara Dernekler Federasyonu Başkanı Celaleddin Uludağ tarafından gerçekleştirildi.

Konuklar daha sonra Ukrayna-KırımEvi içerisinde açılan standları incelediler. Standlarda Ukrayna ve Kırım’a özgü el sanatları ürünleri ve Kırım ile ilgili kitapların yanısıra her iki kültürün yemeklerinden örnekler yer aldı.

İlerleyen dakikalarda konser alanına geçildi ve ilk olarak açılış konuşmaları yapıldı. Ukrayna-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin konuşmasında Rusya’nın işgalini kabul etmediklerini ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü savunduklarını dile getirdi.

Belediye Başkanı Mustafa Ak ise, geleneksel hale getirdikleri Uluslararası Ramazan Etkinlikleri’nde Kırım’dan gelen kardeşlerimizi ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyoruz dedikten sonra konuşmasına şöyle devam etti: “Bu yıl Ramazan Etkinliklerimizde gönül coğrafyamızda yer alan 19 Müslüman ülkeyi misafir edeceğiz. Kırımlı kardeşlerimiz çok acılar çekiyorlar. İnşallah kendi ülkelerinde huzur içerisinde yaşayacakları günleri de göreceğiz”.

Daha sonra konuşan Genel Başkanımız Tuncer Kalkay da, Kırım’ın iki yıldır işgal altında olduğuna dikkat çekerek, “Kırım’da kimliğini ve dinini korumaya çalışan kardeşlerimizin sesi olmaya devam edeceğiz” dedikten sonra  Ramazan ayının hayırlara vesile olması dileklerini iletti. Son olarak söz alan Elçi Müsteşar Stanislav Proshko ise Müslüman aleminin Ramazan’ını kutlayarak “Keçiören Belediyesi’ne Ukrayna ve Kırım’a gösterdikleri destek için teşekkür ediyorum. Kırım Tatarları zor günler yaşıyor, fakat dostlarımızın desteğiyle bu zor günleri aşacağız” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak konuklarına çeşitli hediyeler takdim etti. Ardından Başkan Ak’a Elçi Müsteşar Stanislav Proshko Ukrayna’ya özgü desenlerin yer aldığı bir tabak, Genel Başkanımız Tuncer Kalkay ise bir Kırım Tatar Kalpağı ile Kırım’a özgü desenlerin yer aldığı bir Kur’an-ı Kerim Kabı hediye ettiler.

Hediyelerin takdiminden sonra konser programı başladı. Gecenin çok soğuk olmasına rağmen konser alanındaki konukların ilgisi büyüktü. Belki de geceyi gençlerimizin muhteşem dansları ve büyük ustalıkla seslendirdikleri birbirinden güzel yırları ısıtmıştır.

“Cıyın Ansambli” küçük ve büyük grupları danslarıyla izleyenleri büyüledi. Özellikle küçük yaş grubu “Çipçeler”imizin gösterileri büyük alkış aldı. Gecenin yıldızı elbetteki küçüklerimizdi.

Büyük grubumuz Agır Ava-Qaytarma, Tım-tım, Çoban, Bahçesaray Qaytarması, Emir Celal; “Çipçeler”imiz ise Yavluq ve Qırım Azbarı isimli oyunları seyircilerin beğenisine sundular.

Bu arada Feride Bulatova ve Rümeysa Ay’ın seslendirdiği Qırım yırlarının yanı sıra Lisa Zolotaryova’nın ustalıkla seslendirdiği Ukrain Halk Şarkıları da çok beğenildi.

Konser programı sonrasında konuklar bir kez daha Ukrayna-Kırım Evi’ni ziyaret ettiler. Bu sırada kendilerine Kırım ve Ukrayna’ya has lezzetler takdim edildi.

Soğuk bir havada ama son derece sıcak ve samimi bir ortamda geçen etkinlik sahur vaktine yakın saatlerde toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Fotoğraflar : Mustafa Gültekin, Saadet Aslan Bayar, Oya Deniz Çongar