• Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi, 12 Ocak 2019 tarihinde hanımlara özel "Kırım Tatar Kahve Günü" düzenledi. Etkinlikte Kırım Tatar halkının da geleneği olan kahve kültürü tanıtılırken, tipik özellikleri de gösterildi.

qha4

Kırım Derneği Genel Merkezinin Ankara'daki yeni binası olan Dr. Ahmed İhsan Kırımlı Sosyal Tesisindeki Bekir Sıtkı Çobanzade Kütüphanesi salonunda yapılan etkinliğe yoğun ilgi gösterildi. Etkinliğe Ankara dışından da katılımlar gerçekleşti.

50088459 10156747081598211 4223070724580966400 n

Şefika Gaspıralı Kadın İnsiyatifi Başkanı Nur Şeker Kurnaz, Kırım Tatar halkında kahve kültürünün önemine değinerek, "Bizde misafire 'kahve içer misiniz?' diye sorulmaz. Acı kahvesini hemen ikram ederiz. Biz de kahve kültürdür. Sohbete kahveyle başlanır" diye konuştu.

qha3

Kurnaz, "Kırım Kahve Günü"nün de dahil olmak üzere 2019 yılındaki etkinlikleri 2018'de planladıklarını ve Şubat ayında Türk Dünyasında Kadın insiyatifleriyle ilgili bir panel düzenleyeceklerini de sözlerine ekledi.

50223091 10217963324305888 649600325912625152 n 1

Şefika Gaspıralı Kadın İnsiyatifi'nin faal isimlerinden Oya Deniz Çongar Şahin de Kırım Tatar halkının kahve kültürüne önemine vurgu yaparken, Kırım Tatarlarında kadın insiyatifinin öneminin 1944 sürgününde daha iyi anlaşıldığını söyledi. Kırım Tatarlarında kadın ve erkek, işlerin birlikte yapıldığını ve bir ayrım olmadığını belirten Şahin, "1944 Kırım Tatar sürgününde erkeklerimiz ya cephede, ya hapishanedeydi. Sürgünü yaşayanlar kadınlarımız, yaşlılarımız ve çocuklarımızdı. Sürgün edildikleri yerlerde kadın insiyatiflerimiz olmasaydı Kırım Tatar halkı yok olabilirdi." dedi.

50110033 10156747081183211 519721880681185280 n

"Kırım Tatar Kahve Günü"nün önemli bir ziyaretçisi de vardı. Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Kırım Tatar Diasporasıyla görüşmek üzere geldiği Kırım Derneği Genel Merkezinde, Şefika Gaspıralı Kadın İnsiyatifinin etkinliğini de ziyaret etti. Burada kısa bir konuşma yapan Çubarov, hanımları tebrik etti ve daha sonra kendisine de kahve ikram edildi.

50283607 10156747080948211 6992263064909250560 n

Kaynak: QHA