Kadir Has Üniversitesi ve Friedrich Naumann Vakfı’nın birlikte düzenledikleri “2014’ten Bugüne Kırım Tatarlarının Durumu” başlıklı panel 4 Aralık 2018 Salı günü Kadir Has Üniversitesi, Galata Salonu’nda düzenlendi.
Friedrich Naumann Vakfı Türkiye direktörü Hans-Georg Fleck ve Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Lisansüstü Programı Direktörü Dimitrios Triantaphyllou’nun açılış konuşmalarından sonra başlayan panelin moderatörlüğünü İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Mitat Çelikpala yaptı. Ukrayna Devlet Başkanı Kırım Özerk Cumhuriyeti daimi temsilcisi Boris Babin, Kadir Has Üniversitesi Eski Rektörü Prof.Dr.Mustafa Aydın, Kiev’deki Kırım Tatar Kaynak Merkezi’nden Zarema Barieva ile Kırım Derneği Genel Merkezi Gençlik Komisyonu üyesi-ODTÜ Bölge Çalışmaları Doktora Öğrencisi Fethi Kurtiy Şahin’in konuşmacı olarak katıldıkları etkinlik saat 14.00’te başladı.
İlk konuşmacı Boris Babin uluslararası hukuk ve yerli halk konusuna değinerek Kırım Tatarlarının haklarının savunulması için yapılması gerekenlerden bahsetti.
Prof. Dr. Mustafa Aydın ise bölge siyaseti ve Rusya’nın artık Karadeniz’deki en büyük askeri güç durumuna geldiğini dile getirerek 2008’de Gürcistan ile başlayan sürecin daha bitmediğini söyledi. Ayrıca Rusya’nın Suriye, Baltık, Ukrayna, Ermenistan gibi bölgelerdeki tavrı ile bölge siyasetinin artık farklı bir boyuta taşındığını belirtti.
Zarema Barieva’da Kırım Tatar Kaynak Merkezi’nin raporlarını sunarak bir kısa film izletti ve yaşanmakta olan insan hakları ihlallerinin ayrıntılarını anlattı.
Son konuşmacı Fethi Kurtiy Şahin ise Kırım Tatar diasporasının tarihinden söz ederek başladığı konuşmasını işgalden sonra diasporada yaşanan değişimi anlatarak sürdürdü. Daha sonra Kırım Tatar Teşkilatları Platformu’nun kuruluşu ve diasporanın Dünya Kırım Tatar Kongresi ile nasıl sorumluluk aldığını dile getirdi.