Genel Merkezimiz ve Toydemir Şubemizin ev sahipliğinde Kırım Tatar Teşkilatları Platformu tarafından organize edilen "Derviza Şenliği" (Hasat Şenliği) 14 Ekim 2018 Pazar günü gerçekleştirildi.
Ankara’nın Polatlı ilçesi Toydemir köyü Derviza şenliklerine ev sahipliği yaptı. Türkiye’nin birçok yerinden Toydemir köyüne gelen Kırım Tatarları, Derviza Bayramını büyük bir coşkuyla kutladı.
Şehitlerin aziz hatıraları için saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı ile Kırım Türklerinin milli marşı Ant Etkenmen’in okunmasıyla başlayan Derviza şenlikleri Türkiye’de yaşayan Kırım Tatar diasporasını bir araya getirdi.
Derviza şenliklerinin açılış konuşmasını yapmak için sahneye gelen Toydemir Şube Başkanımız Vecdi Özgey gelen bütün konuklara hoş geldiniz derken sözlerini şöyle sürdürdü, “Bugün buraya Dervizamızı kutlamak için bir araya geldik. Bunun yanında Kırım hatıra ormanımıza fidan dikerek gelecek nesillere yeşil bir Toydemir köyü bırakmanın arzusu içindeyiz” diye kaydetti.
Toydemir köyünün 1905 yılında kurulduğunu hatırlatan Özgey, “Osmanlı-Rus savaşında, Rusların Kırım’ı işgal etmesiyle Kırım’da yaşayan Kırım Tatarların buraya gelip kurduğu bir köydür. Burada gelecek nesillere bir anı bırakmak istedik ve 2005 yılında Kırım Hatıra Ormanı'nı kurmaya karar verdik. Kırım Hatıra Ormanı düşüncesinin fikir babası kurucu başkanımız Hilmi Çoşkun’dur. Bizlerden desteğini hiç esirgemeyen Kurucu Genel Başkanımız Ahmed İhsan Kırımlı’yı da saygıyla anıyoruz” diye konuştu.
Şenliğin gerçekleştirildiği Toydemir köyü, 1877-78 Osmanlı Rus savaşı sonucu Bulgaristan ve Romanya üzerinden gelerek Ankara, Polatlı’ya yerleştirilen muhacir Kırım Tatar ailelerin yaşadığı bir köy olma özelliği taşıyor. Ayrıca köyün bir diğer önemi de Sakarya Meydan Muharebelerine tanıklık etmesi. Bu savaşta 12. Grup karargahı olarak kullanılan ve kurtuluş mücadelesi veren Türk askerinin şehit olduğu tepenin Genel Merkezimiz ve Toydemir şubemizin gayretleriyle bu alanın ağaçlandırılarak hatıra ormanı yapılması öngörülüyor.
Toydemir köyünün milli mücadele yıllarındaki öneminden bahseden Özgey, “Düşmana biz bu köyde dur dedik! Buradan daha fazla ilerleyemediler. Şu an bulunduğunuz topraklarda 12. Grup Karargahı bulunuyordu. Biz de bu sebepten dolayı Toydemir köyünde 12 bin fidanı toprakla buluşturmak istiyoruz” diye kaydetti.
Toydemir Şube Başkanımız Vecdi Özgey konuşmasının ardından fidan projesine katkı sunanlara katılım sertifikalarını verdi. Sertifikaları, Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya ve Genel Başkanımız Mükremin Şahin verdi.
Konuşmasını yapmak için sahneye çıkan Genel Başkanımız Mükremin Şahin, Türkiye’de Derviza şenliklerinin geçen seneden itibaren başladığını belirterek ilk Derviza kutlamalarının Kırıkkale’de başladığını söyledi. Şahin konuşmasına şöyle devam etti, “Derviza kutlamalarında ve fidan dikimi projesinde katkısı olan herkese çok teşekkür ediyoruz. Biz Genel Merkez olarak ağaca, yeşile çok önem veriyoruz. Toydemir köyü de bir orman kuruyor. Bunun buradan bütün Türkiye’ye örnek olmasını istiyoruz” diye konuştu.
Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya yaptığı konuşmasında bir milletin kültürlerini yaşatmasındaki öneme dikkat çekerek “Milletlerin hayatlarını devam ettirmeleri, geleceğe damga vurmaları onların kültürlerini yaşatmasıyla olur. Dolayısıyla bu tür etkinliklerle hem kültürümüzü yaşatacağız hem de gelecek nesillere kültürümüzü bırakmış olacağız. Türk milleti dünyanın birçok farklı yerinde yaşıyor ve yaşadıkları yerlerde kültürlerini unutmuyor, onları devam ettiriyor. Polatlı makus tarihimizin yenildiği yerdir. Sakarya muharebesinin dönüm noktasının yaşandığı yerdir. Polatlı birçok kültürün bir araya geldiği bir yerdir. Kırım Türkleri de Polatlı’nın asli unsurlarındandır. Biz de elimizden geldiğince Kırım Türklerinin yanında olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Kırım yırlarını seslendiren Kırım Gelişim Orkestrası ve orkestra şefi Dilaver Osman sahne aldı. Orkestra, Derviza şenliğinin geleneksel müziği Kaytarma’yı icra ederken onlara yırlarıyla Feride Bulatova ve Nuriye Cemileva ile Kırım milli oyunlarını sergileyen Genel Merkez Cıyın Ansambli ve Kırım Gelişim Ansambli eşlik etti.
Derviza şenlikleri bütün katılımcıların da eşlik ettiği “Ey Güzel Kırım” yırıyla son buldu.
Kaynak ve Foto: QHA, Mustafa GÜLTEKİN, Nedim Ergün KIRIMLI