Ukrayna’da 1932-1933 yıllarında meydana gelen Holodomor’un 85. yıldönümü nedeniyle 85 günlük kampanya düzenleniyor.
Ukrayna’da 1932-1933 yıllarında meydana gelen Holodomor’un (suni açlık) 85. yıl dönümü için Dünya Ukraynalılar Kongresi’nin inisiyatifi ile 85 günlük bir kampanya düzenleniyor. “Hatıra Mumu Yakalım” isimli kampanya 1 Eylül’de Ukrayna’da başladı, 24 Kasım 2018’de “Holodomor Kurbanlarını Anma Günü”nde yine Ukrayna’da son bulacak.
Ukrain diasporasının yaşamakta olduğu ülkelerde her gün hatıra mumu yakma etkinliği düzenlenecek. Bu mumlar daha sonra sembolik olarak ülkeden ülkeye geçecek. Bu çerçevede düzenlenen etkinliklerde “Hatıra Mumu Yakalım” kampanyasında ilk durak Ankara oldu.
2 Eylül 2018 tarihinde düzenlenen etkinlik sırasında Birlik Mahallesi, 428. Cadde, No: 35, Vatikan Büyükelçiliği, Ankara adresinde bulunan Meryem Ana Katolik Kilisesi’nde saat 11.30’da Holodomor kurbanlarının anısına bir ayin düzenlendi ve mum yakma eylemi yapıldı. Gürcistan, Litvanya ve Malta Büyükelçileri, Türkiye Dışişleri temsilcisi, ABD, Polonya ve Finlandiya Büyükelçilikleri diplomatlarının katıldığı etkinlikte Genel Merkezimiz Genel Başkanımız Mükremin Şahin ve dernek üyelerinden oluşan beraberindeki heyetle temsil edildi.
Etkinlik sırasında konuşan Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andriy Sıbiga, Ukrayna’nın bağımsızlığını yitirdiği için çağdaş Ukrayna tarihinin en trajik olay Holodomor’u yaşadığını kaydederek bağımsız ve güçlü Ukrayna devletinin bu tür trajedilerintekrarlanmamasının garantisi olacağını ifade etti.
Daha sonra etkinliğe katılanlar mum yaktılar ve saygı duruşunda bulunarak Holodomor kurbanlarını andılar.
Bu arada etkinliğe katılanlar için Holodomor’a ithaf edilen sergi gezildi ve Türkçe basılı broşürler dağıtıldı.
Benzer etkinlikler aynı gün, 2 Eylül 2018 Pazar günü İstanbul, Antalya, Marmaris, İzmir, Bursa, Kuşadası ve Samsun’da da düzenlendi.
Ukrayna Ulusal Hafıza Enstitüsü Başkanı Tarihçi Volodymyr Viatrovych’in verdiği bilgilere göre; 1920’lerin sonlarında Josef Stalin Kremlin’in tek lideri oldu ve totaliter bir devlet kurmak için iddialı bir program başlattı. Sovyetler Birliği’ndeki halklar Stalin’in yeni politikasını öfkeyle karşılayarak ayaklandı ve protesto etti. Bu protestoların çoğu Ukrayna’da meydana geldi. Bu yüzden komünist diktatör suni bir açlık başlatarak protestolara acımasız bir yanıt verdi. 1922-1933 yılları arasında, evlerden sadece ekmek değil yenilebilecek bütün her şeyi alan Sovyet ordusu tarafından sarılan Ukrayna milyonlarca insan kaybetti. 1933’ün Haziran ayında her dakikada 24 Ukraynalı hayatını kaybediyordu. Ukrayna Milli Güvenlik Servisi, Holodomor davasının sorgusu sırasında ortaya çıkan bilgilere göre suni açlıktan 3 milyon 941 bin kişinin öldüğünü açıkladı. II.Dünya Savaşı’ndan sonra Sovyetler’den kaçıp Avrupa, Amerika, Avustralya, Afrika ve Asya’ya göç eden Ukraynalılar yerleştikleri topraklarda her seferinde usanmadan, bilinmeyen soykırımı “Holodomor”u anlattılar. Bu sayede Sovyetler Birliği hâlâ ayaktayken ülkede kıtlığın yaşandığını kabul etmek zorunda kaldılar. 26 Kasım 1998’de ise dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Leonid Kuçma’nın kararı ile Kasım ayının son Cumartesi günü Holdomor Kurbanlarını Anma Günü olarak ilan edildi. 2006 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko’nun inisiyatifi ile Holdomor’un soykırım olduğunun açık şekilde inkâr edilmesi için ceza öngören yasa kabul edildi.