Kurucusunun Derneğimiz olduğu Kırım Vakfı’nın “Tarih ve Kültür Konferansları” çerçevesinde Yağmur Derin Ükten ile düzenlediği “ Seyahatnamelerde Kırım” adlı konferans ve imza günü 1 Şubat 2025 tarihinde gerçekleştirildi.
Genel Merkezimizin ve Kırım Vakfı’nın bulunduğu Dr. Ahmed İhsan Kırımlı Sosyal Tesisindeki “Bekir Sıtkı Çobanzade Kütüphanesi”nde gerçekleşen konferansın takdimi Tuvgantil internet Sitesi Koordinatörü Oya Deniz Çongar tarafından yapıldı.
Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, Kırım Tatar tarihinin, medeniyetinin, köklü bir geçmişi olduğunu, yaşanan büyük facialar ile birlikte vatanlarını terk etmek zorunda kalan Kırım Tatarlarının hayata tutunmaya çalıştıkları göç ettikleri yerlerde aradan asırlar geçse de kültürlerini koruyabildiklerini vatanları Kırım’ı asla unutmadıklarını belirtti. Kalkay,“Tarih ve Kültür Konferansları”na konu çalışmalarda olduğu gibi kendine sorumluluk yükleyen pek çok Kırım Tatarının pek çok eseri ortaya koyarak Vatan Kırım ile olan bağları kuvvetlendirdiğini söyledi. Kalkay, bugünün konferans konusunun da bu eserlerden biri olduğunu ifade ederek, bu tür konuları gündeme almaya devam edeceklerini belirtti.
“Batılı Seyyahlara Göre 19. Asırda Kırım Türkleri” adlı yüksek lisans tezini genişleterek kitaplaştırdığını anlatan Yağmur Derin Ükten, Kırım Tatarlarının geleneksel kıyafetleri, mutfakları, mimarileri, dinî ve halk inançlarını çalışmasında detaylı olarak işlediğini söyledi.
Ükten, Batılı seyyahların gözünden ortaya konan bilgiler ile Aksaray’ın Hamidiye mahallesinde yaşatılan Kırım Tatar geleneklerini karşılaştırdığını söyledi. Bu bağlamda Ükten, Hamidiye’de yaşayan Kırım Tatarlarının geçiş dönemi (doğum, evlenme ve ölüm) uygulamalarının Kırım’da yaşayan Kırım Tatarlarının uygulamaları ile aynı olduğunu tespit ettiğini bildirdi.
Kırım’ın Çarlık Rusyası tarafından işgal edilmesi ile birlikte Kırım Tatar eserlerinin büyük zararlar verildiğini belirten Ükten, özellikle 18. ve 19. yüzyılda yaşamış İngiliz asıllı seyyahların eserlerinde Kırım'daki Rus tahribatını açık bir şekilde gözler önüne serdiklerini belirtti.
Konferansın tamamlanmasının ardından katılımcılardan gelen soruları Ükten cevaplandırdı.
Kırım Vafı Başkanı Tuncer Kalkay, Yağmur Derin Ükten’e vermiş olduğu konferans ile “Kırım Vakfı Tarih ve Kültür Konferansları”na yapmış olduğu katkı nedeniyle günün anısına plaket takdim etti.
Konferansın ardından kitabın yazarı Ükten, katılımcılara imzaladığı kitapları takdim etti.