•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Genel Başkan Yardımcımız İsmet Yüksel, Yönetim Kurulu Üyemiz Sinan Gündemir, Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Eskişehir Kırım Derneği Başkanı Recep Şen ve Kırım Tatar Teşkilatları Platformunu oluşturan kuruluş temsilcilerinin yer aldığı heyet, desteğini göstermek ve moral vermek amacıyla 8 Ekim 2024 tarihinde Ukrayna’ya bir ziyaret gerçekleştirdi.

    Giris

    Kırım Tatar Teşkilatları Platformu Koordinatör Başkanı Ümit Şilit Başkanlığında 24 kişiden oluşan Kırım Tatar diasporası heyeti, Ukrayna'da devlet kademesinden çeşitli seviyedeki yetkililerle bir araya geldi.

    Türkiye'deki Kırım Tatar diasporasından temsilciler, 8 Ekim 2024 tarihinde Ukrayna'nın başkentı Kıyiv'de bulunan 1944 Kırım Tatar Soykırımı Kurbanları Anıtı'nı ziyaret etti. Diaspora temsilcileri, geçen Eylül ayında Kıyiv’deki Barış Parkı’nda açılan anıtta 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı kurbanları için dua ettikten sonra çiçek bıraktı.

    Sabah saatlerinde yapılan 1944 Kırım Tatar Soykırımı Kurbanları Anıtı ziyaretinden ardından heyet Türkiye'nin Kıyiv Büyükelçiliğini ziyaret etti. Türkiye'nin Kıyiv Büyükelçisi Mustafa Levent Bilgen'in Kıyiv'de bulunmaması sebebiyle katılamadığı toplantıda Türkiye'nin Kıyiv Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Levent Uğurlu ile görüşme gerçekleştirildi.

    Sıbiha2

    Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov başkanlığındaki Kırım Tatar heyeti ile Türkiye'deki Kırım Tatar diasporasından temsilciler, 8 Ekim 2024 tarihinde Ukrayna Dışişleri Bakanlığını ziyaret ederek Bakan Andriy Sıbiha ile görüştü.

    Kırım Tatar heyetleri; 8 Ekim 2024 tarihinde Kırım Özerk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Temsilciliği ve Kırım Evi’ni ziyaret etti.

    Tamila Taseva

    Heyetler, Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva ile görüşme gerçekleştirdi. Taraflar görüşmede iki halkın tarih ve kültürünü tanıtmak amacıyla Türkiye'de Ukrayna ve Kırım Tatar eğitim kurumlarının açılmasının önemini ele aldı.

    Kirim Evi

    Ardından heyet, Kıyiv'de faaliyet gösteren Kırım Evi Kültür Merkezini ziyaret etti. Ziyaret sırasında; Kırım Evi Kültür Merkezi Müdürü, Kırım Tatar yönetmen ve oyuncu Ahtem Seytablayev ve Ukrayna Ulusal Halk Mimarisi ve Yaşamı Müzesi Müdürü Oksana Starak-Povyakel ve mimar İvan Kuşnir ile görüşmeler gerçekleştirildi.

    Universite2

    Kırım Tatar heyetleri; 9 Ekim 2024 tarihinde Ukrayna Milli Savunma Üniversitesini ziyaret etti. Üniversitedeki müzeleri gezen Heyet için  Üniversite Rektörü, Korgeneral, Tarih Bilimleri Adayı Mykhailo Koval ve ekibi tarafından Rusya’nınUkrayna'ya karşı başlattığı tam ölçekli işgali hakkında bir ders düzenledi.

    Rada2

    Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov başkanlığındaki Kırım Tatar heyeti ve Türkiye’deki Kırım Tatar diasporası temsilcileri, 9 Ekim 2024 tarihinde Ukrayna Parlamentosunu (Verkhovna Rada) ziyaret etti. Heyet, gerçekleştirdikleri ziyarette Ukrayna Parlamentosu Başkanı Ruslan Stefançuk (Ruslan Stefanchuk), Kırım Tatar halkının millî lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Ukrayna-Türkiye Parlamentolar Arası İlişkiler Grubu Eş Başkanı Ahtem Çiygöz ve Ukrayna Milletvekili Roman Grışçuk (Roman Hryshchuk) ile görüşmeler gerçekleştirildi.

    buca

    Ukrayna'da yetkililerle bir dizi görüşme yapan Kırım Tatar diaspora temsilcileri 10 Ekim 2024 tarihinde işgalci Rusya'nın katliam gerçekleştirdiği Buça ve İrpin kentlerini ziyaret etti.

    Irpin2

    Pin It