•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Daha önce alanında çeşitli faaliyetler yürüten Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi, Şefika Gaspıralı Uluslararası Kadın Birliği ismiyle yeniden teşkilatlanarak sivil toplum kuruluşu (STK) olarak kuruldu.

    1

    24 Ağustos 2024 tarihinde gerçekleştirilen, Şefika Gaspıralı Uluslararası Kadın Birliği Derneği kurucu üyelerinin ilk resmî toplantısında Prof.Dr. Gayana Yüksel, Oya Deniz Çongar Şahin, Saadet Aslan Bayar, Ülkü Aksel, Pınar Ayhan, Dr.Serra Menekay Öncel, Evelina Kemileva, Doç.Dr.Nariye Seydametova, Gönül Şamilkızı, Prof.Dr. Zühal Yüksel ve Necla Kalkay’dan oluşan Şefika Gaspıralı Uluslararası Kadın Birliği’nin 11 kurucu üyesi hazır bulundu.

    2

    Toplantıda başkanlığına, KTMM Üyesi, İstanbul Üniversitesi ve Tavriya Milli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gayana Yüksel seçildi.

    Banner

    Derneğin Kurucu Yönetim Kurulu da şu şekilde oluşturuldu:

    Başkan                    : Prof.Dr.Gayana Yüksel
    Başkan Yardımcısı : Oya Deniz Çongar Şahin
    Sekreter                  : Ülkü Aksel
    Sayman                  : Saadet Aslan Bayar
    Üye                        : Pınar Ayhan
    Üye                        : Dr.Serra Menekay Öncel
    Üye                        : Gönül Şamilkızı
    Üye                        : Prof.Dr.Zühal Yüksel
    Üye                        : Evelina Kemileva
    Üye                        : Necla Kalkay
    Üye                        : Doç.Dr.Nariye Seydametova

    2016 yılının Mayıs ayında Kırım Derneği Genel Merkezi bünyesinde Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin’in önerisiyle Dilşad Ekinci Uludağ, Saadet Aslan Bayar, Asuman Özel, Oya Deniz Çongar Şahin, Gülnur Ağıral, Necla Kalkay, Nilay Aktaran ve Ülkü Aksel tarafından kurulan Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi çalışmalarına artık «Şefika Gaspıralı Uluslararası Kadın Birliği» adıyla bağımsız bir sivil toplum kuruluşu olarak devam edecek.

    54be64db d2df 4e5f b25b ef6c22253fff

    Resmi evraklarını 20 Ağustos 2024 Salı günü tamamlayan kuruluş faaliyetlerini bundan böyle “Şefika Gaspıralı Uluslararası Kadın Birliği” adıyla sürdürecek.

    Şefika Gaspıralı Uluslararası Kadın Birliği Türk dünyası kadınlarının sosyal, kültürel ve eğitimsel gelişiminde öncü bir güç olmayı amaçlıyor. Farklı kültürlerden ve milletlerden kadınları bir araya getirerek Kırım Tatar mirasının yanı sıra kadın haklarının ve toplumsal eşitliğin korunarak yaygınlaştırılması için ortak çalışma platformu oluşturmayı hedefliyor. Kökeni ne olursa olsun her kadının potansiyelini ortaya çıkararak adil ve eşit bir toplum inşa etme sürecine katkıda bulunma fırsatına sahip olduğu bir dünya hayal ediyor.

    Şefika Gaspıralı Uluslararası Kadın Birliği’nin misyonu kadınları bilgi, kaynak ve kendini gerçekleştirme fırsatlarıyla destekleyerek gelişimine katkıda bulunmaktır. Birlik aynı zamanda Kırım Tatar kültürü ve tarihi hakkında farkındalığı artırmayı, kadın haklarını korumayı, diyalog ve iş birliği için platformlar oluşturmayı, toplumun eşitlik, hoşgörü ve karşılıklı anlayış temelinde gelişmesine katkıda bulunacak kültürel değişimi teşvik etmeyi hedefliyor.

    Dernek, Türk Kadın Aydınlanmasının önemli liderlerinden biri olan Şefika Gaspıralı’nın hayatı, çalışmaları ve faaliyetlerini örnek alarak Türk ve dünya kadınlarına Şefika Gaspıralı’nın bıraktığı miras ışığında sosyal, kültürel ve sosyo-ekonomik alanlar başta olmak üzere insan hayatının her alanında destek olmak, kadınları aydınlatıcı, temsil kabiliyetlerini arttırıcı faaliyetler yürütmek, kadınlar arasında yardımlaşma ve dayanışmayı arttırmak amacı ile kurulmuştur.

    Türk dünyasının önemli bir parçası olan Kırım’ın Bahçesaray şehrinde doğan Şefika Gaspıralı, Türk kadın aydınlanmasının önde gelen bir ismi olarak kadınların eğitimi ile iş, sanat, sanayi, ticaret ve siyasi alanda daha çok temsil edilmeleri için çalışmalar yapmıştır. Şefika Gaspıralı, 1917 yılında Kırım’da yapılan, kadınların seçme ve seçilme hakkına sahip olduğu Kırım Halk Cumhuriyeti seçimlerinde 5 kadın milletvekilinden biri olarak Kırım Tatar Millî Kurultayı (Kırım Tatar Parlamentosu)’na seçilmiş ve bu parlamentonun oylarıyla tarihteki ilk kadın parlamento başkan vekili olmuştur. Onun hayatı Türk ve dünya kadınları için eşsiz bir örnektir.

    Kırım Tatar kadınları her zaman siyasî, ilmî ve sosyal alanlarda aktif olmuşlardır. Kırım Tatar halkının yarısını kadınlar oluşturuyor ve bu kadınlar, ailelerine, evlerine, çocuklarına bakarken aynı zamanda toplumsal görevlerini de yerine getirerek önemli başarılara imza atıyorlar.

    dfb63045 8238 4301 b71c bf3fc2020cef

    Başlangıçta bir inisiyatif grup olarak kurulan Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi’nin yaptığı faaliyetlerde Kırım Derneği Genel Merkezi çalışmalarına katılan tüm hanımlar özellikle de “Cıyın Ansambli”nde yer alan çocukların anneleri doğal birer üye olarak çalışmalara destek vermişlerdir. Bu hanımefendiler elbette artık kadın birliğinin de birer üyesi sayılacaklardır. Tek fark ise şekil değiştiren ve bağımsız dernek olarak çalışacak gruba üyeliklerin resmi formlarla kayıt şeklinde gerçekleştirilmesi olacaktır.

    Pin It