•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Ceyhan’daki “Küçük Kırım” Mahallesi’nin adının Ceyhan Belediye Meclisi kararı ile değiştirilmesine yönelik Derneğimiz Genel Merkezi tarafından 16 Ağustos 2024 tarihinde bir basın bildirisi yayınlandı.

    Kırım Derneği Genel Merkezi’nden

    derneklogo 150x150

    Ceyhan’daki “Küçük Kırım” Mahallesi’nin adının değiştirilmesi hakkında basın bildirisi
    Ankara, 16 Ağustos 2024

    Bugün Türkiye’nin güneyindeki büyük ve önemli şehirlerden biri olan Ceyhan, 1859 yılından itibaren buraya yerleşmeye başlayan Kırım Tatar-Nogay muhacirler tarafından Yarsuvat adında bir köy olarak kurulmuştu. Ceyhan’ı kuran bu muhacirler o zaman büyük güçlüklerle mücadele ederek ve büyük kayıplar vererek geleceğin şehrinin temellerini atmışlardı. Zaman içinde yeni gelen muhacirler ve başka sâkinler ile burası gelişerek günümüzdeki halini aldı. Ceyhan’ı kuran fedakâr muhacirlerin hatırası, sadece onların şehirde yaşamaya devam eden çok sayıdaki torunları ve soylarıyla, getirdikleri zengin kültürel değerlerle değil, şehrin “Büyük Kırım”, “Küçük Kırım”, “Bota” gibi mahalle isimleriyle de varlığını sürdüregeldi. Ceyhan’ın içinde ve çevresindeki birçok köye yerleşmiş olan Kırım Tatar muhacirler ve onların evlâtları Osmanlı Devleti’nin bütün savaşlarında ve özellikle de Türk İstiklâl Harbi’nde canlarını ortaya koyup kanlarını döktüler, bölgenin düşman eline geçmemesine büyük katkı sağladılar.

    Geçtiğimiz günlerde Ceyhan Belediye Meclisi tarafından alınan, Ceyhan’daki “Küçük Kırım” mahallesinin adının hiçbir geçerli sebep olmaksızın “Bahçelievler” olarak değiştirilmesi kararı şehrin, bölgenin ve tarihin hatırasına asla uygun düşmemektedir. Bir buçuk asırdan fazla bir geçmişe dayanan bu tarihî ismin değiştirilmesinin getireceği hiçbir fayda yoktur. Bu karar  milyonlarca vatandaştan oluşan Türkiye’deki Kırım Tatar diasporasında büyük üzüntü doğurmuştur. Ceyhan’ın fedakâr kurucuları kesinlikle bunu hak etmemektedirler. Tarihî isimlerin değiştirilmesinin verdiği zarar tarihî eserlerin yıktırılmasının verdiği zarar kadar tahripkâr ve vahimdir.

    Bu son derece yanlış karardan bir an evvel dönülmesi ve tarihî “Küçük Kırım” mahallesinin iadesi her bakımdan doğru ve haklı bir adım, tarihe ve bugüne saygılı bir yaklaşım olacaktır.

    Pin It