•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Kırım Tatar Teşkilatları Plaformu’nun organizasyonu ile Kırım Tatarlarının vatanlarından sürgün edilişini 73. yılında anmak ve işgal altındaki Kırım’a ses vermek için 13 Mayıs 2017 Cumartesi günü, Ankara Anadolu (Tandoğan) Meydanı’nda "Kırım Tatar Sürgünü Matem Mitingi" gerçekleştirildi.

    Kırım Tatarları kendilerine yakışan onurlu duruşlarıyla miting alanında bir araya geldiler. Son anda gelen yasak haberi ve sonrasında iznin tekrar alınmasıyla birlikte çok kısa bir sürede organize olarak, Anadolu Meydanı’nda kardeşlerinin sesi, haykırışı oldular. 

    Matem Mitingi, 18 Mayıs 1944 sürgün şehitleri ve Mustafa Kemal Atatürk ile tüm silah arkadaşları için gerçekleştirilen saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından, Kırım Tatar Milli Marşı Ant Etkenmen ve İstiklal Marşı okundu.

    Organizasyonun sunuculuğunu Oya Deniz Çongar Şahin üstlendi. Türkiye’deki şehitler, Kırım Tatar şehitler, İsmail Gaspıralı ve sürgün şehitleri için dualarla başlayan matem mitinginde ilk konuşmayı Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin gerçekleştirdi. Şahin konuşmasında, "Kırım’da kalan kardeşlerimiz kendilerini muhafaza edebilmek, çocuklarını Müslüman bir Tatar olarak yetiştirebilmek, kültürlerini, sanatlarını ve medeniyetlerini koruyabilmek için büyük bir çaba göstermektedirler. Türk ve İslam dünyasında "Aydınlanma Hareketi"nin büyük yolbaşçısı İsmail Gaspıralı Bey büyük zorluklar yaşayan bu kardeşlerimizin arasından çıktı.” ifadelerini kullandı.

    3.jpg

    4

    Şahin’in konuşmasının ardından, platforma çıkan Aksaray Hamidiye kasabasından Sena Kara isimli küçük bir Kırım Tatar kız, kendi yazdığı Kırım şiirini okudu. Küçük kızın şiiri, miting alanına gelen herkesi duygulandırdı.

    Daha sonra kürsüye Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit çıktı. Şilit, Türkiye’de kurulu Kırım Tatar dernek ve vakıfları adına bir konuşma gerçekleştirerek, mitinge katılan herkese teşekkür etti.

    5.jpg

    Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andri Sibiga’dan Kırım Mesajı

    Sahneye davet edilen Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andri Sibiga, konuşmasında Kırım Tatarları ile Ukrayna arasındaki bağlara vurgu yaparak, “Burada olmaktan çok mutluyum. Ukrainler ve Kırım Tatarlar hep bir arada kalacaklar. Geçtimiz günlerde Ukrayna’da Anayasa değişikliği konuşuldu. Bu değişikliğin içinde Kırım Özerk Cumhuriyeti, Kırım Tatar milli özerklik statüsüne sahip olacak.” beyanatında bulundu.

     6.jpg

    Refat Çubarov: "Allah bizlere bir daha 18 Mayıslar yaşatmasın"

    Son konuşmayı yapmak üzere kürsüye gelen Ukrayna milletvekili ve Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov Türkiye’deki Kırım Tatar diasporasını selamlayarak başladığı konuşmasında, tüm dünyaya çağrıda bulunarak "Türkiye’nin başkenti Ankara’dan bir çağrıda bulunuyorum. Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, AGİT ve diğer uluslararası kurumlar muhakkak bir araya gelerek, Rusya’nın Kırım’da ve Ukrayna’da yaptığı saldırılara bir an önce son vermelidir. Dünyanın tüm devletleri bir araya geliniz, Rusya’nın Kırım ve Ukrayna’dan çıkması için harekete geçiniz. Yaptırımları daha da arttırınız. Birleşmiş Milletler kararlarına, Uluslararası Adalet Divanının geçen ay aldığı karara, uluslararası sözleşmelerin hiçbirine uymayan, saygı göstermeyen Rusya’nın dünya barışını tehdit etmesine son veriniz." şeklinde konuştu.

    Türkiye’ye ve Türk halkına her alandaki desteğinden ötürü teşekkür eden Çubarov, "Allah bizlere bir daha 18 Mayıslar yaşatmasın. Allah varlığımızı, dirliğimizi ve kardeşliğimizi sonsuza dek daim ve diri kılsın." sözleriyle konuşmasını bitirdi.

    Kaynak: Kırım Haber Ajansı (QHA)

    Pin It