•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Ukrayna Derneği ile birlikte düzenlediğimiz “Ukrayna-Kırım İşgalinin 10. Yılında Geçmişin ve Geleceğin Analizi“ adlı panelimiz 27 Şubat 2024 tarihinde  Ankara’da gerçekleştirildi.

    0da9ee71 af83 409f be4c 959f7c4f5aca

    Milli Kütüphane’de düzenlenen panel öncesinde Kırım’ın işgali ve Ukrayna’ya karşı başlatılan saldırılara yönelik fotoğrafların yer aldığı sergi katılımcıları gösterildi.

    9760fc05 2faf 4983 ac3e 8479535654ae 

    Sunuculuğunu Tuvgan Til İnternet Sitesi Koordinatörü Oya Deniz Çongar'ın üstlendiği Panelin açılış konuşmalarını, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Bodnar ile Genel Başkanımız Mükremin Şahin yaptı. Etkinliğe Kırım Tatar sivil toplum kuruluşlarının yöneticilerinin yanısıra kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı.

    3

    Gazeteci Yazar Gönül Şamilkızı'nın moderatörlüğünü yaptığı panelde, Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kırımlı, Çankırı Karatekin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezai Özçelik ve Ukrayna Derneği Başkanı ve Karabük Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Yuliya Biletksa konuşmacı olarak yer aldı.

    8

    Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Bodnar, bugün bir araya gelerek savaşın yıl dönümünü anma fırsatı bulmaktan memnuniyet duyduğunu dile getirerek, "Tam 10 yıl önce gerçek bir savaş başladı. Vatanını savunmaya ilk yeltenen halk da Kırım Tatarları oldu, kendi evleri ve vatanları için." dedi.

    6a3fbec1 6275 418b 8447 2c0e1d0d272f

    Bodnar, 10 yıl önce Kırım Tatarlarının kendi evlerinde "işgal altında yaşadıklarını" kaydederek, "Ancak hiçbir baskı politikası, hiçbir baskı rejimi Kırım Tatarlarının özgürlüğe yönelik iradesini etkilemiyor. Buradaki hem Kırım Tatarları hem de Ukraynalılar dayanışmaya kuvvet veriyor ve Ukrayna'nın da dayanmasını sağlıyor." ifadelerini kullandı.

    Bodnar2

    Kırım Tatarlarını, kimliğini ve Kırım Yarımadası'nı "yeniden özgür kılma" fikrini destekleyenlere teşekkür eden Bodnar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Türk hükümetine Rusya'nın 2014'te Kırım'ı yasa dışı ilhakını tanımama konusundaki net politikasından dolayı da teşekkürlerini dile getirdi.

    Bodnar, Ukrayna devletinin adımlarıyla Kırım Tatarlarının yerli halk statüsüne kavuştuğunu anlatarak, Kırım Tatar dilinin de ayrı bir dil olarak değerlendirilip gelişimine yönelik büyük adımlar atıldığını söyledi.

    Genel Başkanımız Mükremim Şahin ise Rusya'nın 2014'te Kırım'ı yasa dışı ilhakına ilişkin, "Bu işgal yalanla başladı." dedi.

    Banner

    Şahin, bütün dünyanın da bunu seyrettiğini anımsatarak, bunun yalnızca Kırım ya da Ukrayna meselesi olmadığını belirtti.

    9

    Meselenin dünya güvenliğini ilgilendirdiğini aktaran Şahin, "Eğer Kırım'da Rusya’nın dedikleri kabul edilirse siz Pasifik'te kimseyi durduramazsanız, dünyanın başka sorunlu bölgelerinde de kimseyi durduramazsınız." ifadelerini kullandı.

    3

    Şahin, Ukrayna halkının yüzyıllardır bağımsızlıkları ve o topraklarda hür yaşamak için mücadele verdiğini dile getirerek, Ukraynalıların savaşma iradesi ve bir organizasyon becerisi gösterdiklerini belirtti.

    Mukremin Sahin 2

    Şahin, Doğu Avrupa'da ve Karadeniz'de güvenlik, barış ve demokrasi açısından Türkiye ve Ukrayna ittifakını stratejik bir mesele olarak gördüğünü ifade etti.

    Giris

    Panelin moderatörlüğünü yapan Gazeteci Yazar Gönül Şamilkızı, İşgalin ilk günlerini bire bir canlı olarak yaşadığını, kavramların yerinde kullanılmasının çok önemli olduğunu, Kırım'ın işgalinin göstermelik ve sözde bir referandumla  ilhak olarak adlandırılmasının kabul edilemeyeceğini, yaşadıklarını, gerçekleri ve değerlendirmelerini "Kırım Ateşi" adlı kitabında paylaştığına da dikkati çekerek genel bir çerçeve içerisinde Rusya'nın saldırgan politikalarını değerlendirdi.

    fee14ca5 ad18 4daf a754 828075824805

    Prof. Dr. Kırımlı da Rusya’nın "tahrik veya meşru gerekçe olmaksızın Ukrayna'ya saldırdığını" aktararak, savaşın insani, kültürel ve ekonomik tahribatla korkunç araçlarla sürdürüldüğünü ifade etti.

    Hakan Kırımlı

    Kırımlı, savaşın başlangıcından bu yana propagandanın kullanıldığını kaydederek, ekonomi ve enerjinin de Rusya tarafından kullanıldığını savundu.

    2 

    Kırım Tatarlarının durumuna ilişkin de Kırımlı, "Kırım Tatarlarının kaderi bu savaşın sonucuna bağlıdır." dedi.

    Sezai Ozcelik

    Prof. Dr. Özçelik ise Rusya'nın hibrit savaş yürüttüğünü kaydederek, "Savaş, 2014'te başladı, 2022'de farklı bir hale geldi ve 2024'te hala devam ediyor." dedi.

    f849a4e6 1c62 4263 b0a8 26542811fc4f

    Özçelik, Batı'nın 2014'te olanlara sessiz kaldığını aktararak, Ukrayna'nın bu savaştan galip çıkacağına inandığını ve Kırım'ın bağımsızlığının da önemli olduğunu ifade etti.

    10 

    Dr. Biletska da Kırımlı olduğunu ve "ana vatanını kaybettiğini" belirterek, "Kırım'ın işgalinden sonra onların (Rusların) ana amacı, hem Ukrayna hem de Kırım Tatarlarının kimliğini yok etmektir." dedi.

    Yuliya_Biletska.jpg

    Biletska, kullanılan yöntemlerin farklı boyutlarının olduğunu ve ilkinin demografik alanda yapıldığını söyledi.

    Kırım'daki duruma ilişkin Biletska, "Rusya'ya karşı çıkan insanları fiziksel yok etmeye ya da dışlamaya çalışıyorlar. Bu politika yüzünden birçok kişi Kırım'dan kaçmak zorunda kaldı." ifadesini kullandı.

    6

    Biletska, birçok kişinin Kırım'ı terk etmek zorunda kaldığını kaydederek, birçok insan hakları ihlali olduğunu ve siyasi temelli davalar da açıldığını söyledi.

    1

    Kırım'da "demografik yapının değiştirildiğini" ve zorunlu seferberlik listelerinde de Kırım Tatarlarının isimlerinin yoğunlukta olduğunu aktaran Biletska, zorunlu vatandaşlık aldırıldığını ve bölgede eğitimin de Rusya'nın kontrolünde olduğunu sözlerine ekledi.

    Soru cevap bölümünde katılımcıların soruları panelistler tarafından cevaplandırıldı.

    Kaynak: AA

    Pin It