Kırım Tatar Milli Meclisi Üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel’in akademik tez çalışması "2014 İşgali ile Kırım’da İletişim Paradigması: Medya Alanının Değişimi ve Ukrayna'nın Enformasyon Politikası (Şubat 2014 - Şubat 2022)" adı ile kitaplaştırılarak Ukrayna’da ArtEk Yayınevi tarafından basıldı.
Doç. Dr. Gayana Yüksel "2014 İşgali ile Kırım’da İletişim Paradigması: Medya Alanının Değişimi ve Ukrayna'nın Enformasyon Politikası (Şubat 2014 - Şubat 2022)" adlı kitabını 16 Haziran 2023 tarihinde Genel Başkanımız Mükremin Şahin ile Yönetim Kurulu Üyemiz ve Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay’a ayrı ayrı takdim etti.
Gayana Yüksel’in Ukraince olarak yayınlanan akademik tez çalışması, Rusya Federasyonu'nun Kırım ve Sevastopol'u işgal ettikten sonra yarımadadaki medya alanında gerçekleşen olaylara adanmış.
Çalışmasının temel konusu, Şubat 2014'te Kırım’ın İşgalinden Şubat 2022’de Rusya’nın Ukrayna’ya topyekûn saldırısına kadar olan dönemde, Kırım'daki medya alanında gelişen olaylar, gazetecilere yapılan haksızlık ve baskı ile enformasyon alanındaki zorunlu değişim olmuş.
Kırım'da Medya alanının zorunlu değişimi, bölgede ortaya çıkan insan hakları ihlalleri, Ukraynalı gazetecilere uygulan baskı ve zulüm, sivil gazetecilik, gazetecilerin zorunlu göçü, Kırım’da işgale karşı direniş gibi yeni olgular kitapta anlatılmış.
Müellif, Ukrayna'nın çok özel bölgesi olan Kırım’ın 2014 yılındaki işgalinin Dünya siyasetinde bir kırılma noktası oluşturduğunu, bu kırılma çerçevesinde Ukrayna’nın işgal altındaki bütün bölgelerin savunulması ve yeniden kazanılması için verilen ortak mücadelenin temelini Kırım’ın temsil ettiğini kitabında ortaya çıkarmış.
Kitabın ana temasını oluşturan "Kırım Medya Paradigması" kavramı açıklanmış, bu kavram, felsefi bir yapı olarak sunulmakta birlikte, Ukrayna'nın enformasyon siyasetini ve geçici işgal altındaki Kırım'ın Ukrayna’ya yeniden entegrasyonunun temel yaklaşımını gösterilmiş.
Müellif, yarımadanın işgaliyle Rus yönetiminin ortaya koyduğu ideolojik zorunlulukları ele alıp, aynı zamanda Ukrayna devletinin işgalde kalan Ukrayna vatandaşları ile iletişimin kurulmasına yönelik yöntemleri de anlatmış.
Karton kapaklı ciltli, 15x21 cm ebadında, 1. hamur kağıda basılan, 564 sayfadan oluşan hacimli bir kitap olarak Kırım Tatar Basınının 2014 yılından itibaren Kırım’ın işgalindeki etkileşimini ve dönüşümünü bilimsel yöntemlerle göstermesi açısından çok önemli bir kaynak olmuş.
Bu vesile ile Doç. Dr. Gayana Yüksel’i tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyor, kitabın yakın zamanda da Türkçe baskısını heyecanla bekliyoruz.