• Derneğimiz Gebze Şubesi'nin  her ay düzenlediği "Kırım Sohbetleri"nin 21 Mayıs 2023 tarihindeki konuğu Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kırımlı oldu.

348487883 959107995120633 3729078483201626891 n

Gebze Şubemizin Mayıs ayındaki "Kırım Sohbetleri"nin konusu, 79. yıldönümü dolayısıyla 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü oldu. Prof. Dr. Hakan Kırımlı, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ile ilgili bir konferans verdi.

348456965 546267464377911 8126925661433139264 n

Prof. Dr. Hakan Kırımlı, Kırım Tatarları için, "Ölmekle yaşamak, var olmakla yok olmak arasında kalan bir halk" dedi. 1944 Sürgünü'nün kıyamete kadar anılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Kırımlı, sürgünü, insanlık tarihinin en büyük facialarından birisi olarak nitelendirerek Kırım Tatar halkının kıyamete kadar yaşaması gerektiğini söyledi. "Yıkılacak bir tarihe sahip değiliz" diyen Kırımlı konuşmasında şunları kaydetti:

"1917'de Rus İmparatorluğu dağıldıktan sonra pişmiş tavuğun başına gelmeyen şeylerin başına gelen insanlar yine ayağa kalktı, toparlandı. Gökbayrak ilk kez 1917 yılında Kırım'da yükseldi ve kadınlar ilk kez seçme seçilme hakkına dünya ülkelerinden çok daha önce sahip oldu. 100 yılı aşkın bir süredir felaketlere şahit olan Kırım Tatarları hiç kimseye zarar vermemiştir. Kırım Tatarlarının öldürdüğü bir bebek, masum bir adam yok."

347266632 1205179213349055 1567181844386633263 n

Rus işgali altındaki Kırım'da halihazırda yaşanan sorunları ele alan Kırımlı, konuşmanın sonunda katılımcıların yönelttiği soruları cevapladı.

348489189 275186931622282 8259874971110480333 n