•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • 21 Mayıs 1864 Büyük Çerkes Sürgünü’nün 159. Yıldönümü vesilesiyle Derneğimiz Genel Merkezi tarafından 21 Mayıs 2023 tarihinde bir basın bildirisi yayınlandı.

     Kırım Derneği Genel Merkezi’nden

    derneklogo 150x150

    Büyük Çerkes Sürgünü’nün 159. Yıldönümü Hakkında Basın Bildirisi
    Ankara, 21.05.2023

    Rusya İmparatorluğu’nun Kırım Hanlığını 1783 yılında işgal etmesinin ardından Çerkes toprakları olan Batı Kafkasya’da başlattığı istilası uzun yıllar sürmüştü. Bir asıra yakın süre istiklâl mücadelesi vererek topraklarını kahramanca savunan Çerkes halkı bu istilanın sonucunda 21 Mayıs 1864 tarihinden itibaren kitlesel olarak vatanlarını terk etmek zorunda kalmıştı.

    Büyük çoğunluğu vatanından mahrum kalan, sürgün esnasında ve devamındaki aylarda nüfuslarının büyük bir bölümünü kaybeden Çerkesler muhacirlikte de büyük acılar yaşamıştı.

    Yüzyıllarca ortak kaderi paylaşan ve aynı sebeplerden kaynaklanan muazzam acıları yaşayan Kırım Tatarları olarak, Çerkes halkının Büyük Sürgünü’nün 159. Yıldönümünde; Çerkes kardeşlerimizin acısını yüreğimizin derinliklerinde hissediyor ve birlikte paylaşıyoruz.

    Vatanı yakın dönemde bir kere daha işgal altına alınmış ve varlığı tehdit altına konulmuş olan Kırım Tatarları adına Kırım Derneği Genel Merkezi olarak 159 yıllık dinmeyen acısı karşısında Çerkes halkını saygı ile selamlıyor ve bu haksızlığa maruz kalarak hayatlarını kaybeden şehitlerini rahmetle anıyoruz.

    Pin It