•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • “Kırım Tatar Sürgününün 79. Yılı” münasebetiyle Gebze  Şubemiz tarafından 18 Mayıs 2023 tarihinde Gebze’deki Kırım Türkleri Parkı’nda  “18 Mayıs Kırım Tatar Sürgününü Anma Töreni” gerçekleştirildi.

    Gebze3

    Törene, Gebze Şubemiz  Başkanı Ahmet Atayşen, yönetim kurulu ve dernek üyelerininin yanı sıra Kırım Tatar diasporasından çok sayıda vatandaş katıldı. Törende, Türkiye'deki ve Kırım'daki felaketlerde hayatını kaybedenler için saygı duruşu yapıldı. Ardından ”İstiklal Marşı” ve Kırım milli marşı “Ant Etkenmen” okundu. Daha sonra sürgünde hayatını kaybedenler için dua edildi.

    Gebze1

    Sürgünü tasvir eden fotoğrafların yer aldığı sergi de tören alanında yer aldı.

    Gebze2

    Gebze Şubemizden Recep Orak, anma töreninin açılış konuşmasında, 2. Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında Sovyet Rus rejimi tarafından sistemli olarak soykırıma uğratılan Kırım Tatar halkı ve diğer halklardan Karaçay, Ahıska, Çeçen ve İnguşlara uygulanan suçun bütün insanlığın ortak acısı ve utancı olduğunu ifade etti. Orak, Kırım Tatar halkının 79 yıl evvel insanlık dışı muamelelerle Kırım'dan Sibirya ve Orta Asya çöllerine sürgüne gönderildiğini aktararak, sürgüne gönderilen Kırım Tatar halkının yüzde 46'sının sürgün yolculuğunda ve gönderildikleri bölgelerde soğuk, hastalık ve açlıktan dolayı hayatlarını kaybederek şehit olduklarını anımsattı.

    Recep Orak son olarak, soykırımın üzerinden 79 yıl geçmesine rağmen Ruslar tarafından Kırım Tatar halkının maddi, manevi ve milli haklarının hiçbirisinin bugüne kadar tazmin edilmediğini aktardı. Ayrıca bu tür bir soykırımın tekrarlanmaması için ve bütün dünyanın gözü önünde insanlığa karşı işlenen bu suçların önüne geçmek için Kırım Tatar halkına karşı işlenen soykırımın hatırlanması ve herkesin ortak tepki göstermesi gerektiğinin altını çizdi.

    Gebze4

    Pin It