• Dünya Anneler Günü münasebetiyle Ukrayna Kadınlar Birliği tarafından düzenlenen geleneksel toplantı Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifinin de katılımı ile 15 Mayıs 2023 tarihinde çevrimiçi olarak gerçekleşti.

0cdcd543 0c9d 4425 8e6d 2fb22a274016

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı  başlattığı savaştan dolayı bu yılın toplantısı online olarak yapıldı. Aralarında Avrupa ülkeleri, Kanada, Ukrayna ve Türkiye’nin de yer aldığı toplantıya sekiz ülkeden yaklaşık elli kadın katıldı.

Toplantıda, özellikle Ukrayna savaşında sivil halka verilen destek projeleri çerçevesinde ortak çalışma alanları ile gelecek planları konusunda fikir alışverişi yapıldı. Savaş dolayısıyla kadın, çocuk ve yaşlı insanlara yönelik çalışmalar toplantının temel konusu oldu. Ayrıca engelli insanlara yönelik projelerde ele alındı.

5df890d9 34dd 4cde 9295 bf7b4f7f3a01

Toplantıda söz alan Kırım Tatar Milli Meclisi Üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel, Ukrayna Kadınlar Birliğinin yönetici ve üyeleri ile sekiz  yıllık çalışmaları olduğunu, birçok ortak projelere ve konferanslara imza attıklarını ifade etti. Ukrayna ve Türkiye arasında Kırım'ın ve Kırım Tatar halkının önemli bir yeri olduğunu, savaş sırasında Kırım Tatar milli hareketinin yeni bir döneme girdiğini, Kırım Tatar halkının temsilcilerinin Ukrayna vatandaşları yanında Ukrayna ‘nın geleceği ve Kırım’ın özgürlüğü için savaştığını söyledi. Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da dokuz yıllık sürede yerli halkın baskı gördüğünü, tıpkı 1944 faciasında olduğu  gibi bu zorlukların  yükünün Kırım Tatar kadınlarının omuzlarına yüklendiğini, buna rağmen Kırım Tatar kadınlarının ne milletinden, ne de vatanından vazgeçmediğini sözlerine ekledi.

Toplantıda Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi Başkanı Necla Kalkay, İnisiyatif çalışmaları hakkında bilgi vererek, Ukrayna’nın yiğit halkının vatanını kahramanca savunurken, Ukrain kadınlarının da çocuklarını ve yaşlılarını bu cehennem ateşinden korumak için başka ülkelere yola çıktıklarını, ailelerini korumak ve onları yaşatmak için Ukrain kadınlarının sergilediği bu güçlü iradeyi takdir ettiklerini, 18 Mayıs 1944 sürgün faciasını travmasını halen hisseden Kırım Tatar kadınları olarak, Ukrain kadınlarını çok iyi anladıklarını ifade etti.

Görüşmede ilerde olabilecek projeler ve ortak çalışmalar konusunda da müzakereler yapıldı.

817dc8eb 8322 45c1 baec 29930ab7f7c3