•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi (AHBVÜ) tarafından Kırım Tatarlarının efsanevi lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'na 11 Mayıs 2023 tarihinde  yapılan törenle fahri doktora unvanı verildi.

     8

    AHBVÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 100. Yıl Konferans Salonu'nda gerçekleşen takdim törenine; Kırım Tatar halkının efsanevi milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Genel  Başkanımız  Mükremin Şahin, Türkiye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Tekin, Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, Ukrayna Ankara Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Oleksiy Çernışev, Ukrayna Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Denis Zolotaryov, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov, KTMM Üyesi, Doç. Dr. Gayana Yüksel, Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit ile Kırım Tatar diasporası temsilcileri, çok sayıda akademisyen, gazeteciler, öğrenciler ve çok sayıda kişi katıldı.

    Fv3gO7dX0AEh8vz

    Tören, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları için saygı duruşu, ardından ” İstiklal Marşı”, Ukrayna milli marşı ve Kırım Tatar milli marşı “Ant Etkenmen”in okunmasıyla başladı.

    5

    Üniversitenin Türk Musıkisi Devlet Konservatuarı Yürütme Kurulu tarafından hazırlanan Kırım Türküleri Konseri ile devam etti. Enstrümanları; Doç.Dr. Beste Esen Biçer, Doç. Dr. Emre Erdoğan, Öğretim Görevlisi Çetin Erden Usanmaz, Öğretim Görevlisi Ali Gündeşli ve Öğretim Görevlisi Koray Pekdemir icra etti. Üniversitenin Türk Müziği Devlet Konservatuarı Yürütme Kurulu tarafından "Ey Güzel Kırım", "Kınalı Parmak Cez Tırnak" ve "Boztorgay" adlı Kırım Türküleri seslendirildi.

    1

    Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Tekin açılış konuşmasında, Kırım Tatarlarına verilen desteğin devam edeceğini vurguladı. Tekin, "Üniversite olarak elimizden geleni yapmaya hazırız" dedi. Rektör Tekin, “Biz bugün Kırım Tatar halkının kendi kaderini tayin etmek konusunda mücadele veren lidere destek vermek için buradayız. Biz bunu bir borç olarak biliyoruz” vurgusunu yaptı.

    2

    Ardından Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu kürsü konuşmasında, Kırım Tatar  halkı için mücadele eden lider Kırımoğlu'ndan "yaşayan bir efsane" olarak söz ederek teşekkür ve saygılarını iletti. Topçu, "İnşallah bir gün Kırım'ın başkenti Akmescit'te Kırımoğlu'na fahri doktora unvanı veririz" dedi. Topçu, "Bir insan düşünün ki ana kucağında 6 aylıkken Özbekistan'a sürgün edildi. O zamanın ceberrutu asker olacaksın diyor, Kırımoğlu da diyor ki sen benim milletimi tanımıyorsan ben de seni tanımıyorum. O sözler bugün de aynı şekilde söyleniyor, sadece rejim değişiyor" ifadelerini kullandı.

    Topçu konuşmasını "Kırım Tatar'sız Tatar Kırım'sız olmaz"  sözleri ile bitirdi.

    Programın devamında Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun özgeçmişi okundu. Henüz 6 aylık bebekken sürgüne gönderilen Kırımoğlu'nun bugüne kadar yaşadığı hapis ve sürgün yıllarıyla geçen acı dolu biyografisi aktarıldı.

    Banner

    Sahneye davet edilen Rektör Tekin ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu efsanevi lider Kırımoğlu'na fahri doktorasını taşıyan belgesini takdim etti. Salondakiler takdim esnasında büyük alkış tuttu. Törenin ardından Kırımoğlu konuşmasında, sürgünde binlerce insanın katledildiğini söyledi. Kırımoğlu, "1944 Sürgünü'nden sonra 1944-1945-1946 yıllarında açlıktan ve zor şartlardan halkımızın %46'sının hayatını kaybettiğini" aktardı. Kırım Tatarlarının vatanlarına yeniden dönebildiğini dile getiren Kırımoğlu, 2014'te Rusya'nın vatanı Kırım'ı yeniden işgal ettiğini vurguladı.

    4

    Kırımoğlu, 24 Şubat 2022'de Rusya'nın Ukrayna topraklarına saldırdığını hatırlatarak, "Eğer ateşkes olsa, savaş durdurulacak olsa ama işgal altındaki topraklar Rusların elinde kalacak olsa bu kabul edilmez. Kırım Yarımadası işgalden kurtarılana kadar savaşmaya devam edeceğiz" dedi.

    Kırımoğlu, "Umut ediyoruz dünya bizim bu haklı taleplerimizi karşılayacak. Burada Türkiye'de çok fazla Rusların fikirlerini dillendiren insan var. 'ABD silah vermese savaş çoktan bitecekti' diyorlar. Silahlar verilmeseydi Rusya Ukrayna'yı tamamen işgal edecekti. Rusya bir hafta içinde işgal edecekmiş ama bugün 480'i aşkın gündür işgal altındaki toprakların büyük bir kısmını kurtardık. Yakın zamanda Ukrayna tarafından taarruz başladı, inşallah topraklarımızı geri alacağız. Böyle bir durumda elbette dünyadan hem maddi hem manevi olarak desteklenmeye ihtiyacımız var" dedi.

    Türkiye'nin 2014'teki Rusya'nın işgalini tanımadığını hatırlatan Kırımoğlu, Türkiye'nin "Kırım Ukrayna'ya aittir Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü destekliyoruz" tutumu için teşekkür etti.

    6

    Kırımoğlu'nun konuşmasının ardından salonda toplu fotoğraf çekimi yapıldı.

    Kaynak: QHA

    Pin It