•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifinin 27-30 Nisan 2023 tarihleri arasında Kırım Derneği Genel Merkezinde düzenlediği Kırım Tatar Kültür Günleri’nde birbirinden farklı konuların sunumlarından oluşan dolu dolu kültür ve sanat faaliyetleri izleyici ile buluşturuldu.

    1.1

    Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi Azası ve Tuvgan Til İnternet Dergisi Koordinatörü Oya Deniz Çongar Şahin’in moderatörlüğünde dört gün boyunca devam eden Kırım Tatar Kültür Günleri’nde  on beş etkinlik yanında  sekiz sergi ve stand  ile kültürümüzün engin parçalarından örnekler sunuldu.

    1

    Dr. Ahmed İhsan Kırımlı Sosyal Tesisi’nde 27 Nisan 2023 tarihinde  açılışı törenle yapılan Kırım Tatar Kültür Günleri’nde  Genel Başkanımız  Mükremin Şahin, Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi Başkanı Necla Kalkay, KTMM Üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel, Ukrayna Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Oleksiy Çernışev, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu birer konuşma yaptı.

    2

    Açılış konuşmalarının ardından Piyanoda Refat Üseyin, kemanda Anife Derman, ritimde Şamil Ersöz’den oluşan Derneğimiz Müzik Ansambli'nin sevilen Kırım Tatar yırları ile sunduğu müzik dinletisi keyifle izlendi.

    3.1

    Kırım Derneği  halk oyunları ve müzik topluluğu "Cıyın Ansamblı" nin Kırım Tatar halkoyunlarından sunduğu örnekleri  renkli sahneler oluşturdu.

    3

    Kırım Tatar Kültür Günleri’nde konuşmacılar, Kırım Tatar Kültür hazinesindeki birikimlerini katılımcılar ile paylaştı.

    10

    Gazeteci Yazar Zera Bekirova “Tercüman’dan Bugüne Kırım Tatar Matbuatı”, Av. İlyas Aktaran "Son Gazi / Yakup Satar", Prof. Dr. Hakan Kırımlı "Tarih ve Müzik" başlıklı sunumları ile Kırım Tatar Kültür Günleri’nin27 Nisan 2023 tarihindeki ilk gününde yer aldılar. Prof. Dr. Hakan Kırımlı’ya Rüstem Memed ile Arslan Sultanbekov yırları ile eşlik etti.

    13 Rustem Memed1

    Kırım Tatar Kültür Günleri’nin 28 Nisan 2023 tarihindeki ikinci  gününde Doç. Dr. Işılay Işıktaş Sava “Şakir Selim ve Memet Nüzet”, Prof. Dr. Hakan Kırımlı’nın “Kırım Tatar Yemek Tarihi”  hakkındaki söyleşilerinin ardından akşam etkinliğinde Kırım Tatar sanatçı Rüstem Memed sahne aldı.

    17 Mavera giris

    Kırım Tatar Kültür Günleri’nin 29 Nisan 2023 tarihindeki  Üçüncü  gününde Gazeteci-Yazar Gönül Şamilkızı'nın "Bir Kırım Tatar Köyü Ballıkpınar", Yönetim Kurulu Üyemiz ve Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay "Ballıkpınar Kırım Tatar Kültür Evi", Kırım Tatar Nakış Sanatçısı Ayşe Osman “Kırım Tatar Nakışlarının Dilinden” sunumlarını gerçekleştirdi.  Akşam etkinliğinde ise Mâverâ Türk Müziği Topluluğu “Gazi Geray Han Eserleri Dinletisi” ile katılımcılara müzik ziyafeti sundu.

    20 Evelina3

    Kırım Tatar Kültür Günleri’nin 30 Nisan 2023 tarihindeki  dördüncü  ve son gününde Emel  Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay "Muhacerette Kırım Emel'i, Gazeteci-Yazar Zera Bekirova, "Bekir Sıtkı Çobanzade 130 yaşında",  Kırım Tatar Halkoyunları Hocası Evelina Kemileva “Kırım Tatar Dans Tarihi”  adlı sunumlarını paylaştılar. Son gündeki 3 etkinliğin ardından Refat Usein rehberliğinde çalışmalarını sürdüren  Derneğimiz Genel Merkez müzik çalışmalarına katılan genç  müzisyenler yeteneklerini sundu. Ailelerinin de  genç müzisyenleri heyecanla izlediği müzik dinletisi çoşku ile devam etti.

    21 Kapanis5

    Müzik dinletisinin ardından  söz alan Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi Başkanı Necla Kalkay, Kırım Tatar Kültür Günleri’nde emeği geçenlere,  sanatçılara, konuşmacılara ve katılım sağlayanlara teşekkür ederken, Genel Başkanımız Mükremin Şahin ile programın hazırlanmasında ve  başarılı bir şekilde sonuçlanmasında çok büyük payı olan ve dört gün boyunca programın moderatörlüğünü üstlenen Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi Azası ve Tuvgan Til İnternet Dergisi Koordinatörü Oya Deniz Çongar Şahin’e şükranlarını bildirdi.

    22.jpg

    Necla Kalkay’ın teşekkür ve kapanış  konuşması ile dört gün boyunca süren ve büyük takdir toplayan Kırım Tatar Günleri sona erdi.

     

    Pin It