• Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi tarafından düzenlenen Kırım Tatar Kültür Günleri'nin 28 Nisan 2023 tarihindeki ikinci gününün son etkinliğinde Kırım Tatar sanatçı Rüstem Memed sahne aldı. Kırım Tatar sanatçı, Kırım Tatar hikayeleri anlatarak, Kırım Tatar yırlarını seslendirdi.

Rustem Memed1

Kırım Tatar Kültür Günleri ikinci günün ilk etkinliği Doç. Dr. Işılay Işıktaş Savanın Şakir Selim ile Memet Nüzet hakkında yazdığı kitaplarının tanıtımları ve ve sunumları oldu. Ardından Prof. Dr. Hakan Kırımlı, halen hazırlamakta olduğu Kırım Tatar Yemek Tarihi hakkında söyleşi gerçekleştirdi. İkinci günün son etkinliğinde, ünlü Kırım Tatar sanatçı Rüstem Memed sahne aldı.

Rustem Memed2

Konsere; Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov, Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Denıs Zolotaryov, İYİ Parti Sözcüsü, Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Kürşad Zorlu ve eşi, Kırım Tatar Milli Meclisi üyesi Gayana Yüksel, Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Eskişehir Kırım Derneği Başkanı Ercan Bozkurt, Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi Başkanı Necla Kalkay, TURKSİD Ukrayna Derneği Başkanı  İsmet Yüksel, Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kırımlı, Elmaz Kırımlı, Gazeteci-Yazar  Zera Bekirova, Azerbaycan Kültür Derneği Kadın Kolları Başkanı Nesrin Ünal, Gazeteci-Yazar Gönül Şamilkızı ile çok sayıda davetli katıldı.

Rustem Memed4

Sanatçı, Kırım Tatar hikayeleri anlatarak  Kırım Tatar yırlarını seslendirdi. Rüstem Memed, her bir Kırım Tatar yırının, şairin veya bestekarın gönlünden çıktığını vurguladı.

Kırım Tatar halkının asırlardır yaşayan yırlara sahip olduğunu vurgulayan Memed, Kırım Tatar halkı içinde söylenegelen destanların anlatımına yer verdi. Kırım Tatar yırlarını seslendiren Memed, dinleyenlere keyifli anlar yaşattı.

Rustem Memede3

Kırım Tatar sanatçı, "Dil olmazsa insan yok olur, millet yok olur, dilsiz hiçbir şey olmaz" ifadelerini kullandı.