• Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi tarafından düzenlenen Kırım Tatar Kültür Günleri programının 28 Nisan 2023 tarihindeki ikinci gününün ilk etkinliğinde, Doç. Dr. Işılay Işıktaş Sava'nın sunumu ile Kırım Tatar şairler Şakir Selim ve Memet Nüzet anıldı.

0b7e7c68 a0f5 4d90 beb4 da8acec932d6

Şairler hakkında kaleme aldığı kitapları tanıtan Doç. Dr. Sava, Şakir Selim ve Memet Nüzet'in hayatından anekdotlar paylaştı.

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Işılay Işıktaş Sava, “Kırım Tatar Şairi Şakir Selim'in Şiirleri ve Kırım’ın Çöl Hayatından isimli kitaplarının tanıtımı” adlı sunumu gerçekleştirdi. Programın moderatörlüğünü, Tuvgan Til Koordinatörü Oya Deniz Çongar Şahin gerçekleştirdi.

Kitap tanıtım toplantısına; Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov, Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi Başkanı Necla Kalkay, Kırım Tatar sanatçı Rüstem Memed, Kırım Tatar gazeteci Zera Bekirova, Azerbaycan Kültür Derneği Kadın Kolları Başkanı Nesrin Ünal ve çok sayıda misafir katıldı.

088c7de5 6edb 44d0 bda6 e42af206d599

Kırım Tatar şairler Şakir Selim ve Memet Nüzet'in hayatından hatıralar ve eserlerinden kesitler anlatan Doç. Dr. Sava, Kırım Tatar edebiyatının müstesna şahsiyetlerini andı. Program sırasında, ünlü Kırım Tatar sanatçı Rüstem Memed, Memet Nüzet'in "Nogaynın Adagıé adlı şiirini okuyarak davetlilerden büyük alkış aldı.

Programda, Doç. Dr. Işılay Işıktaş Sava’nın, “Kırım Tatar Şairi Şakir Selim’in Şiirleri ve Kırım’ın Çöl Hayatından” isimli kitaplarının tanıtımı yapıldı. Sava, programa Memet Nüzet’in hayatını anlatarak başladı. Sava, Kırım Tatar edebiyatının en uzun soluklu yayın organı olan Tercüman'ın önemini ifade etti. Bu dönemde çıkarılan eserlerde Ceditçilik hareketinden etkilenen Memet Nüzet’in eserlerine bunun yansıdığını kaydetti.

5a989e92 6de8 433c 957f 94485bab3cea

Memet Nüzet'in eserlerinde öne çıkan bir diğer konunun da “çöl hayatı”, kırsal ve köy hayatı olduğunu kaydetti. Sava, o dönem genç bir şair olan Nüzet’in Akmescit'teki hapishanede kaleme aldığı bir şiirini okudu. Şairin, Kazan Tatarlarının milli şairi Abdullah Tukay ile olan bağlarına da değinen Sava,  "Türk dünyasındaki şahsiyetlerin bu münasabetleri gönül bağı ile açıklanabilir, bu Tercüman'ın başlattığı bir bağdır” ifadelerini kullandı. Şairin üç kez hapse düştüğünü ve aile hayatına dair durumların şiirlerine yansıdığını ifade etti. Sava kitapta, 133 şiirden 109'unun yer aldığını belirtti.

9e9ca61b bf01 44cf aedc 2fb3a0a63be3

Doç. Dr. Sava, sunumuna Şakir Selim'in şiirlerinin yer aldığı kitabıyla devam etti. Şairin adını alan kitabın içeriğini oluşturan şiirlere ve hayat hikayesine dair bilgiler verdi. Şakir Selim'in, Kırım Tatarlarının son dönemde yetiştirdiği en önemli şairlerinden biri olduğunu belirtti. Henüz 2 yaşında sürgüne gönderilen şairin hayat hikayesini anlattı.

Şakir Selim'in ilk şiir kitabı Akbardak'tan ve peşinden kaleme aldığı eserlerden bahseden Sava, Kırım'dan uzakta, sürgünlükte ve Kırım'a döndükten sonraki süreçlerde eserlerinin incelemesini yaptı. Selim'in, Kırım'a döndükten sonra toplumsal ve siyasi meseleleri kaleme aldığını ifade etti. Sava “Şairin eserleri tüm bunları kaleme alan bir muhtevaya bürünüyor” dedi.

Ardından Şakir Selim'in edebiyat dışında çok yönlü bir münevver olduğunu ifade eden Sava, yazarın gazetecilik faaliyetlerini anlattı. Kırım Tatar Gazeteci Yazar Zera Bekirova, Şakir Selim'in halen bilinmeyen ve incelenmeyen eserlerinin olduğunu ve Kırım Tatar Milli Hareketi için önemine dikkat çekti.

d1547178 a0fd 4c59 859a 9712530fae85

Sunumun sonunda katılımcıların sorularına ve katkılarına yer verildi. Ardından, Azerbaycan Kültür Derneği Kadın Kolları Başkanı Nesrin Ünal, Türkiye'de Kırım ve Azerbaycan sivil toplum kuruluşlarının kader birliğine dikkat çeken bir konuşma yaptı. Ünal, "Biz aynı bahçenin çocuklarıyız, aynı dertlerin içinden yoğrularak geldik" dedi ve Vatan Kırım'ın bir an evvel Rus işgalinden kurtarılmasını diledi.