Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifinin organizasyonu ile 27-30 Nisan 2023 tarihleri arasında dört gün boyunca farklı konularda yapılacak etkinlikler çerçevesinde sürdürülecek "Kırım Tatar Kültür Günleri"nin açılışı 27 Nisan 2023 tarihinde Dr. Ahmed İhsan Kırımlı Sosyal Tesisi’nde törenle yapıldı.
Tuvgan Til Koordinatörü Oya Deniz Çongar Şahin'in moderatörlüğünde gerçekleşen etkinliğin birinci günü açılış töreni ile başladı. Açılış törenine; Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Ukrayna Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Oleksiy Çernışev, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Denıs Zolotaryov, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov, Kırım Tatar Milli Meclisi üyesi Gayana Yüksel, Eski T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Oktay Vural, Eski TBMM Milletvekili Şevket Bülent Yahnici, Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi Başkanı Necla Kalkay, TURKSİD kurucusu ve iş insanı İsmet Yüksel, gazeteci-yazar Gönül Şamilkızı, üyelerimiz ve çok sayıda davetli katıldı.
Kırım Tatar Kültür Günleri etkinliklerinin açılış konuşmasını Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin gerçekleştirdi. Mükremin Şahin, “Kırım Tatar Kültür Günleri'ne ihtiyaç olduğunu gördük” dedi. Şahin etkinlikler hususunda, “Halkımızın, Kırım’ın durumu ortada. Kültürümüz ve dilimiz yok olma tehlikesiyle karşı karşıya” ifadelerini kullanarak kültürel etkinliklerin önemine dikkat çekti.
Şahin Kırım Tatarca’nın güncel durumuna da değinerek, “Kırım Tatarca, UNESCO tarafından yok olmak üzere olan diller listesine girdi” ifadelerini kullandı. Kırım Derneği Genel Başkanı, Kırım Tatarlarının anavatanları Kırım'dan uzakta 20 farklı ülkede yaşadığını belirterek, “Kırım Tatarları olması gereken yerde (Kırım'da) olacak ve hiçbir zaman diz çökmeyecek" dedi.
Başkan Mükremin Şahin, “Medeniyetimizin kültürümüzün devamı için elimizden geldiği, aklımızın erdiği kadarıyla yapacağız” ifadelerini kullandı.
Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi Başkanı Necla Kalkay, etkinliğin açılış konuşmasında "Amacımız; Kırım Tatar dili, kültürünü, eğitimini esas alarak Kırım Tatar kimliği ile sosyal, kültürel, siyasi zeminde gerekli ihtiyaçların karşılanmasını sağlayacak çalışmalar yapmaktır." dedi. Kalkay, "Bugün açılışını yaptığımız programımızda 4 gün boyunca; 15 etkinlik 8 sergi ve standımız ile Kırım Tatar kültüründen değişik renkleri sizlerle buluşturmaktan büyük keyif alacağız. Kültürümüzün bu zenginliğini gururla paylaşmaktan mutluluk duyacağız" ifadelerini kullandı.
Açılış töreninde konuşan Türkiye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu ise Kırım Tatar Kültür Günleri'nin önemini vurgulayarak, “Cenab-ı Hak, böylesine güzel etkinlikleri Ankara’nın öz kardeşi olan Akmescit’te yapmayı nasip etsin” dedi.
Bu programın gerçekleşmesinde emeği geçen Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifine teşekkür eden Topçu, “Bir milletin münevverli, ölümü öldüren kahramanları çoksa; o millet ne tarihten ne dünya yüzünden hiçbir güç tarafından silinemez” diye konuştu. Türkiye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, “Farklı coğrafyalarda yaşasak da bir ananın çocuklarıyız” ifadelerini kullandı.
Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) üyesi Gayana Yüksel açılış konuşmasında, “Günler, şartlar ne kadar zor olursa olsun örf, adetlerimizi, dilimizi ve dinimizi korumak zorundayız” dedi. Gayana Yüksel, konuşmasında ikinci kez doğum gününü Rus esaretinde geçiren KTMM Başkan Yardımcısı, siyasi tutsak Nariman Celal’i unutmadı.
Yüksel, “43 yaşına gelen bir insan... Nariman Celal, 17 yıl hapis cezası aldı” dedi. Gayana Yüksel, “Cephede ön safta bulunan askerlerimiz, kahramanlarımız savaşıyor. Kırım Taburu, Numan Çelebicihan Taburu ve çeşitli yerlerdeki Kırım Tatar askerler var. Bunu unutmamak lazım. Hepsi bir iş. Bizim de katkımız kültür. Allah’ın izniyle Kırım serbest olacak ve Ukrayna kazanacak.” ifadelerini kullandı.
Törene katılan Ukrayna Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Oleksiy Çernışev de, Ukrayna Büyükelçisi Vasyl Bodnar’ın mektubunu okuyarak Kültür Günlerinin başarılı olmasını diledi.
Açılış konuşmalarının ardından Piyanoda Refat Üseyin, kemanda Anife Derman, ritimde Şamil Ersöz’den oluşan Derneğimiz Müzik Ansambli'nin sevilen Kırım Tatar yırları ile sunduğu müzik dinletisi keyifle izlendi.
Derneğimiz halk oyunları ve müzik topluluğu "Cıyın Ansamblı" nin Kırım Tatar halkoyunlarından sunduğu örnekleri renkli sahneler oluşturdu.
Ayrıca etkinlikte, Ukrayna Ankara Derneği dans ekibi de geleneksel danslarını icra etti.
Etkinlik kapsamında Kırım Tatar geleneksel kıyafetleri ile eşyalarının sergilendiği standlar açıldı ve tanıtımı yapıldı. Buradaki stantlarda kültürel eşyalar, resimler, ebrular, Kırım Tatar fesleri yerini aldı.
Ukrayna Derneğinin standında da Ukrayna geleneksel gömlekleri Vışıvankalar ile Ukrayna'ya özgü ürünler sergilendi.