• Kırım’ın Rusya tarafından işgalinin 9’ncu, Ukrayna topraklarının tamamında başlattığı savaşın 1’nci yıldönümü vesilesiyle  Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi tarafından 25 Şubat 2023 tarihinde Genel Merkezimiz Bekir Sıtkı Çobanzade Kütüphanesinde “Kırım: İşgalde Dokuz Yıl” adlı bir konferans düzenlendi.

2

Gazeteci Yazar Gönül Şamilkızı ile Kırım Tatar Milli Meclisi Üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel’in konuşmacı olduğu konferansa Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yrd.  Dr. İlmi Umerov, Kırım Tatar Teşkilatları Platformu Koordinatör Başkanı Ümit Şilit, Genel Başkanımız Mükremin Şahin, Kırım Vakfı Başkanı Tuncer kalkay, TURKSİD Ukrayna Derneği Başkanı İsmet Yüksel,  Kırım Tatar Taburu Komutanı İsa Akayev, Ukrayna Dostluk Derneği Başkanı Celil Sümer, İsmail Gaspıralı Kadın İnisiyatifi Başkanı Necla Kalkay, Tuvgan Til İnternet Sitesi koordinatörü  Oya Deniz Çongar da katıldı.

Deniz Congar

Türkiye, Ukrayna ve Kırım Tatar milli marşlarının okunmasının ardından Tuvgan Til İnternet Sitesi Koordinatörü Oya Deniz Çongar’ın takdimi ile başlayan programın açılış konuşması Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi Başkanı Necla Kalkay tarafından yapıldı.

Necla Kalkay

Kalkay konuşmasında “Sayın Büyükelçi, değerli misafirler hepinizi saygılarımla selamlıyorum.

Şubat ayı hepimiz için acıların yoğun olduğu bir ay olarak hafızalarımızda yerini alacak. Bulunduğumuz ay içerisinde 6 Şubat tarihinde yaşanan Kahramanmaraş depremleri hepimizi derinden sarstı. Bu vesile ile depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Bu felaketin acısını da en yakında en aza indiririz inşallah.
    Evvelsi gün burada Kırım Halk Cumhuriyeti Başbakanı Noman Çelebi Cihan’ı şehadetinin 105 yılında anarken depremde hayatlarını kaybedenlerin ruhuna da dualar ettik. Allah kabul etsin inşallah.
    Rusya'nın 3 günde almayı plânladığı bütün Ukrayna topraklarını kapsayan  savaşı dün tam 1 yılını doldurdu. Kan, acı ve gözyaşı ile beslenen bir ruh hastasının peşinde şehirleri yaktı, yıktı, milyonları vatanından etti.
    Rusya’nın Ukrayna’yı hedef alan ilk işgal hamlesi 9 yıl önce başladığında 26 Şubat 2014 tarihinde Kırım Tatarlarının müthiş bir direnişi ile karşılanmıştı. Maalesef Rusya çeşitli hileler ile 27 Şubat 2014 tarihinde Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosunu silahlı askerleri ile teslim alarak Kırım’daki işgalini de ilan etmiş oldu.
    26 Şubat 2014 tarihinde Rusya’nın işgaline karşı Kırım’da başlayan bu direniş ruhu bugün bütün Ukrayna’yı kapsamış durumda. Bu ruh elbette işgali kabul etmeyecek, mutlaka zafere ulaşacak.
    bu işgale tanık olan ve bu direniş ruhunu fikirleri ile bugüne kadar yaşatan iki değerli gazeteciyi yaşadıkları ile birlikte bugün burada dinleyeceğiz. Gazeteci Yazar Gönül Şamilkızı’na ve Kırım Tatar Milli Meclisi Üyesi ve Medya Bölümü Başkanı Doç. Dr. Gayana Yüksel’e ve Siz değerli katılımcılara Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi adına şükranlarımı sunuyorum.” İfadelerini kullandı.

Gonul Samilkizi

Gazeteci Yazar  Gönül Şamilkızı tarafından hazırlanan Kırım’ın işgalini anlatan  belgesel filmin izlettirilmesinin ardından Konferansın ilk konuşmacısı Gönül Şamilkızı söz aldı.

1

Şamilkızı konuşmasında işgalin ardından yapılan sistematik baskılar karşısında Kırım Tatarlarının duruşunu anlattı. Şamilkızı, Kırım’ın işgalden kurtulmasının kolay olmayacağını “Kırım Ateşi” adlı kitabında ifade ettiğini, ancak Ukrayna’nın  bu direnişini ve direncini gördükçe fikrinin değiştiğini ve Kırım’ın kurtulmasını yakın zamanda olacağına inandığını ifade etti.

Gayana Yuksel

Sunumuna Ukrayna cephesinde savaşan bir Kırım Tatar askerinin video mesajını göstererek başlayan Gayana Yüksel, işgale doğru, işgal sırasında ve işgal sonrasında Kırım Tatar Milli Meclisi’nin işgale karşı çıkan çalışmalarını anlattı. Gayana Yüksel,işgalden önceki zamnlarda çok kolay olmasa da elde edilen Kırım Tatar halkının kazanımlarının işgalden sonra nasıl da gasp edildiğini anlattı.

Asker Akayev

Konuşmacıların ardından katılımcılar arasında yer alan Kırım Tatar Taburunun komutanı İsa Akayev, Kırım Tatar taburunu Kırım’ı savunmak için kurduklarını, Rusya’nın topyekün saldırısı karşısında tescil edilerek Ukrayna ordusuna katıldıklarını ve Ukrayna topraklarını savunduklarını anlattı. Akayev konuşmasında, "Benim gibi kahraman olan çok fazla kişi var Ukrayna’da. Allah’a şükür Ukrayna’nın çok fazla kahramanı var ve onların sayesinde Ukrayna direnmeye devam ediyor" ifadesini kullandı.

İlmi Umerov

Katılımcılar arasında bulunan KTMM Başkan Yrd. İlmi Ümerov’da Rusya’nın sadece şimdi değil yüzyıllardır Kırım Tatarlarını düşman bellediğini, 2014 yılında Kırım’ın işgal ettikten sonra da bu düşmanlıklarını açıkça gösterdiklerini, ancak Kırım’ın işgalden kurtulacağına inandığını ifade etti.

Vasyl Bodnar

Programın sonunda söz alan Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar Kırım konusundaki sorumluluklarını kabul ettiklerini, Rusya ile konuşarak anlaşabilecekleri gibi bir hataya düştüklerini, barış olması için her yolu denediklerini, Rusya’nın topyekün saldırısının ardından vatanlarını savunmak zorunda kaldıklarını anlattı. Bodnar, artık sözün bittiğini Ukrayna’nın savaşı kazanacağını ve Kırım’ın işgalden kurtarılacağını belirtti.

Konferansın tamamını aşağıdaki videodan takip edebilirsiniz.

<iframe width="560" height="315" src="/

" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>