•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Kırım Tatar Teşkilâtları Platformu 19 Kasım 2022 Cumartesi günü Eskişehir’de yapmış olduğu çalıştayda şu kararları almıştır:

    KIRIM TATAR TEŞKİLATLARI PLATFORMU’NDAN

    280556523 1580010165734208 4710103200178841883 n

    19 KASIM 2022 GENEL İSTİŞARE TOPLANTISI

    SONUÇ BİLDİRİSİ

    Eskişehir, 19 Kasım 2022

    1) Rusya’nın 2014’te Kırım’ı hukuksuz işgalini hiçbir zaman tanımadık. Ukrayna’nın Donetsk ve Luhansk Oblastlarını içine alan Donbas bölgesinin işgalini de aynı şekilde kabul etmedik. Bu doğrultuda, Moskova’nın Ukrayna’ya karşı gösterdiği saldırgan tutumu bütünüyle reddediyoruz. Saldırgan Rusya’nın Ukrayna topraklarından tamamen çıkmasını ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesini talep ediyoruz.

    2) İşgalciler tarafından 2014’ten itibaren Kırım Tatarlarına karşı uygulanan baskı ve sindirme faaliyetlerini şiddetle protesto ediyoruz. Türkiye’de yaşamakta olan milyonlarca Kırım Tatarı olarak, işgalci Rusya tarafından uygulanan baskı ve zulümleri halkımıza yapılan bir hakaret olarak görüyoruz. Bu durumun bizim işgalcilere karşı kararlı duruşumuzu pekiştirdiğini ilân ediyoruz. İşgalcilerin bu kural tanımaz ve ahlaksız tutumlarının Türkiye ve onunla birlikte tüm Türk Dünyası’nı huzursuz ettiğini biliyoruz ve bu zulümlerin elbet karşılık bulacağı hususunda saldırganları ikaz ediyoruz.

    3) Karadeniz’in kuzey ve güneyinde yerleşmiş, Ukrayna ve Türkiye’nin ortak geleceklerine olan inanç ve umudumuz tamdır. İki ülke arasındaki ilişkilerde dostluğunu zedeleyecek, uzun vadeli planları engelleyecek ve ortak çalışmaları sekteye uğratacak hiçbir olumsuz meselesi yoktur. Bilakis, beraber yol aldıkları zaman iki ülke halklarının karşılıklı menfaatleri söz konusudur. Biz Türkiye’de kurulu onlarca Kırım Tatar sivil toplum kuruluşu olarak tüm üyelerimiz ve destekçilerimiz ile bu geleceğin temellerini oluşturmak ve var olan ilişkileri güçlendirmek için çalışmalarımıza durmaksızın devam ediyoruz. Ukrayna ve Türkiye arasındaki dostluk köprüsü Kırım Tatarları olmuştur ve olmaya devam edecektir.

    4) Türkiye’de yaşayan Kırım Tatarlarının tamamını, Vatan Kırım’ın geleceği ile ilgili konularda daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. Bulunduğumuz ve yaşadığımız her şehirde kamuoyuna, basına, yöneticilere ve siyasilere Vatanımız Kırım’daki durumu anlatmaya ve orada yaşamakta olan kardeşlerimizin seslerini duyurma konusunda daha aktif çaba sarf etmeye çağırıyoruz.

    5) Kamuoyumuzu son günlerde meşgul eden, Millî Meclis adına yapıldığı ifade edilen koordinasyon merkezleri kurma çalışmalarını usul ve esas yönüyle doğru bulmuyoruz. Neredeyse tam bir asırdır Türkiye’de sivil toplum kuruluşları etrafında teşkilatlanan ve Türk kamuoyunun büyük bir muhabbetle bağrına bastığı dernek ve vakıflarımız ile en ufak bir istişare yapılmadan başlatılan bu girişim, en hafif ifadesi ile saygısızlıktır. Mevcut birikim ve çalışmaları göz ardı eden, Türkiye’deki Kırım Tatar halkının meşru temsilcisi durumunda olan sivil toplum kuruluşlarına danışmadan yapılan bu girişimlerin bizlerin nezdinde hiç bir karşılığı yoktur. Kolektif çalışma anlayışımıza uymayan bu oluşumların dikkate alınmayacağı ve muhatap kabul edilmeyeceğini ilk ve son defa ilan ediyoruz.

    6) Temsilde adalet ve demokratik yönetim esasına dayalı Millî Kurultay ve Millî Meclisimizin, dünyadaki tüm Kırım Tatarlarının da uygun bir şekilde temsil edileceği bir yapıya kavuşturulması Kırım Tatar diasporasının geçmişten beri dile getirdiği beklentisidir. Halkımızın tamamının temsil edileceği bir Kurultay ve Meclis yapısının; en yüksek temsil organlarımızın gücünü her türlü odağa karşı artıracağı, millî hak ve hukukumuzun korunması vazifesini dirayetle yerine getireceği açıktır.
    Ancak, halkımızın içinde bulunduğu mevcut şartlarda bu hukuki hakların tesisi vatanımızın işgalden azat edilişine bağlı olduğundan Millî Meclisimizin, Kırım ve Ukrayna'da yaşayan Kırım Tatarlarının temsilcileri ile Dünya Kırım Tatar Kongresi’nde bir araya gelmiş diasporamızın temsilcilerinin de yer alacağı, halkımızın geleceğine ve kaderine, millî hak ve hukukuna dair meselelerini geniş katılımlı bir şekilde karar altına alacağı bir organizasyonel yapıyı ivedilikle hayata geçirmesinin de gerekli olduğu görülmektedir.

    7) Rusya'nın, Vatanımız Kırım’ı işgal ederek Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşın, 8. yılında iki ülke arasında topyekûn bir savaşa evrilmesi halkımızın kaderini derinden etkilemektedir. Bu noktada, Kırım Tatar halkının diaspora ve vatanımızda kurduğu tüm sivil toplum kuruluşlarını fiilen temsil etme gücüne sahip olan ve halkımızın geleneksel yöntemlerini koruyarak demokratik usullerde çalışan Dünya Kırım Tatar Kongresi Genel Kurulunun bir an evvel tekraren toplanması bir zaruret haline gelmiştir. Bu ulus ötesi kuruluşun Kırım Tatar halkının meselelerini bir bütün olarak ele alması ve gerekli karar organlarını oluşturarak bu zor zamanlarda sorumluluk alması ve sürdürülen çalışmalara liderlik etmesi hayati derecede önem arz etmektedir.

    Dünya kamuoyuna saygı ile arz ederiz.

    Oy Birliği İle Kabul Edilmiştir.

     

    Pin It