Ukrayna diaspora kimliği almaya hak kazanan Kırım kökenli vatandaşların Ukrayna diaspora kimlikleri 12 Kasım 2022 tarihinde Ankara’daki Ukrayna Büyükelçiliğinde düzenlenen törenle takdim edildi.
Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, “Yabancı Ülkelerde Yaşayan Ukraynalıların Hukuki Durumu” hakkındaki Ukrayna Kanunu uyarınca ataları Kırım’dan göç ederek Türkiye’ye yerleşen ve “Yurtdışında Yaşayan Ukraynalı Kimliği” ya da kısa adıyla Ukrayna Diaspora Kimliği almaya hak kazanan çok sayıda adayın kimliklerini bugün Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği binasında düzenlenen törenle takdim etti.
Büyükelçilikteki takdim törenine; Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Kırım Derneği Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi Üyesi Oya Deniz Çongar Şahin, Kırım Tatar Teşkilatları Platformu ve Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kırımlı, TURKSİD Sakarya Temsilcisi Berk Sernikli, büyükelçilik mensupları ile Türkiye’deki Kırım Tatar diasporasından pek çok isim katıldı.
BODNAR: KIRIM EN YAKIN ZAMANDA İŞGALDEN KURTULACAK
Törende konuşan Büyükelçi Bodnar şu ifadelere dikkat çekti:
“Türkiye’de yaşayan Kırım Tatarlarına bu diaspora kimliklerini dağıtmak gerçekten çok önemlidir. Bunu mümkün kılmak için Eski Ukrayna Ankara Büyükelçisi Andriy Sıbiga çok büyük katkılarda bulunmuştu. Sıbiga ile Kırım Tatarlarına bu imkanı sağlamak için çok çalıştık. Bugün çok önemli olayların eşiğinde duruyoruz. Kırım’ın en yakın zamanda işgalden kurtulacağından eminim ve sizlerin de en yakın zamanda Kırım’a ailelerinizin yanına gideceğinizden oradaki mezarları ziyaret edeceğinizden de eminim. En yakın zamanda bu olacak.
“UKRAYNA’YA VE KIRIM’A AİDİYETİNİZİN İSPATI OLACAK”
Kendi vatanınıza dönmeniz için bu yol açılacak. Tabi ki bu kimlikler sayesinde Ukrayna ile ve Ukrayna’ya ait olan Kırım ile çok yakın temaslarda bulunabileceksiniz. Hem ticaretle hem tarihle uğraşılarınız kolaylaşacak. Bu belge, hem Ukrayna’ya hem de Kırım’a aidiyetinizin bir ispatı olacak. Bu diaspora kimlik belgesi ilerleyen zamanlarda Ukrayna vatandaşlığına geçmek için de bir unsur olarak görebilirsiniz. Eminim ki bu savaş bittikten sonra Ukrayna devletinin öncelikli konularından biri tam da bu konu olacaktır. Dolayısıyla bu kimlikler, diasporada yaşayan Ukrayna vatandaşlarının, Kırımlıların kendi topraklarında Ukrayna vatandaşı olarak yaşayabilmelerini sağlayacak.”
Ukrayna diaspora kimliği teslim törenine katılan Genel Başkanımız Mükremin Şahin de bir konuşma yaptı.
ŞAHİN: UKRAYNA İLE BİR GELECEK GÖRÜYORUZ
Söz konusu diaspora kimliğinin daha önce Kırım Tatarlarına verilmediğini belirten Genel Başkanımız Mükremin Şahin, Genel Merkez olarak bir müracaat gerçekleştirdiklerini ifade etti. Şahin, “Biz Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü savunuyoruz ve Kırım’ın hakları konusunda düşüncelerimiz net dolayısıyla Ukrayna ile bir gelecek görüyoruz. Bu geleceği de hayata geçireceğimize şartların bize bu parlak geleceği sunacağına inancımız tam.” ifadelerinin altını çizdi. Savaş nedeniyle 7-8 aydır diaspora kimlik taleplerini kabul etmediklerini belirten Şahin, bu kimlik alanların sayısının çoğalmasının hayati öneme sahip olduğuna vurgu yaptı. Şahin, diaspora kimliği alanların sayısının artmasının Türkiye-Ukrayna dostluğunun güçlenmesi için önemli olduğunun altını çizdi.
Şahin sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:
“Türkiye’deki yaşayan Kırım Tatarları ve sivil toplu kuruluşları olarak şöyle bir misyon üstlendik bu da; her yönüyle Türkiye-Ukrayna dostluğunun, bağların güçlenmesi. Biz bunu stratejik düzeyde önemli buluyoruz. Türkiye-Ukrayna bağının kuvvetlenmesini biz Kırım Tatarları olarak burada köprü vazifesi görebileceğimizin o potansiyelimizin olduğunu hep söyledik, söylüyoruz.”
Mükremin Şahin, 24 Şubat’tan bu yana Ukrayna’ya aralıksız saldıran işgalci Rus ordusu karşısında Ukrayna ordusunun gösterdiği şanlı direnişten ötürü gurur duyduklarını sözlerine ekledi.
“TÜRK İŞ İNSANLARI UKRAYNA’NIN İNŞASINDA ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYACAK”
Sakaryalı iş insanı Berk Sernikli ise 2020 yılında Ukrayna’da Türk iş insanı İsmail Hacıoğlu ile birlikte Mariupol Belediyesi ile bir memorandum imzaladıklarını ve orada bir organize sanayi bölgesi kurmak üzere yatırım girişiminde bulunduklarını anlattı. Sernikli, “Maalesef bu savaşın acı gerçeği ile karşı karşıya kaldık. Biz bu savaşın aslında Vatan Kırım’ın kurtulmasına bir vesile olacağını ümit ediyoruz. İkinci vatanımız olarak gördüğümüz Ukrayna’nın yeniden inşasında iş insanları olarak elimizi taşın altına koyacağımız konusunda şimdiden sizlere sözler veriyoruz. Bu onurlu belgeyi bize sunduğunuz için çok teşekkür ediyoruz” dedi.
Kaynak: QHA