•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde (ETÜ) , 5 Temmuz 2022 tarihinde Ukrayna Milletvekili, Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na Onursal Doktora Tevcih Töreni gerçekleşti.

    Üniversitenin Onursal Doktora Komisyonu tarafından uygun görülen Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler unvanı törenle Kırımoğlu’na verildi.

    eecadd69 3df2 448e b9e0 ece0c1e8bcf0

    TOBB ETÜ’de Üniversite Senatosu kararıyla Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu‘na Onursal Doktora Tevcih Töreni düzenlendi. Geniş bir katılıma sahne olan tören, 5 Temmuz 2022’de üniversitenin konferans salonunda gerçekleşti. Onursal doktora törenine; kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, Derneğimiz ile birikte Kırım Tatar diaspora temsilcileri, TOBB Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileri de katıldı.

    IMG 5307

    Kırım Tatarlarının milli lideri Kırımoğlu, salona TOBB ETÜ Mütevelli Heyet Başkanı M. Rıfat Hisarcıklıoğlu ve TOBB Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Sarınay ile birlikte girdi. Törende ilk olarak yapımcılığını üstlenen Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay, yönetmenliğini Gazeteci Neşe Sarısoy Karatay’ın yaptığı etkinlikte, “Kırımoğlu: Bir Halkın Mücadelesi” belgeseli gösterildi.

    995df244 c0e7 4e1c aa47 124c48dcb882

    Açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Yusuf Sarınay, Kırımoğlu’nun özgeçmişini okuyarak hayatından öne çıkan olayları aktardı. Prof. Dr. Sarınay, Kırımoğlu’na onursal doktora tevcihine dair üniversite senatosu kararını okudu. Prof. Dr. Sarınay, Ukrayna Parlamentosu Milletvekili, Kırım Tatar Türklerinin milli lideri Kırımoğlu’na, 28 Haziran 2022 tarihli Onursal Doktora Komisyonu tarafından “Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler” unvanı verildiğini açıkladı. Prof. Dr. Sarınay, “Ukrayna Parlamentosu Milletvekili ve Kırım Tatar Türklerinin milli lideri Sayın Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na Kırım Tatar Türklerinin sürgünden vatanlarına dönüşleri ve milli kimliklerini koruma konusunda yürüttüğü olağanüstü çabalar, insan hakları, demokratik değerlerin ve prensiplerin yaygınlaşması ve dünya barışının sağlanmasındaki üstün çabaları, Kırım Türkleri ile Türkiye arasındaki derin tarihi ilişkileri daha ileri götürme konusundaki büyük gayretleri, Ukrayna devleti ile Türkiye arasındaki dostane ilişkiye sağladığı önemli katkılar nedeniyle üniversitemiz tarafından Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanında onursal doktora unvanı tevcih edilmesi oy birliği ile kabul edilmiştir.” açıklamasını yaptı.

    IMG 5256

    TOBB ETÜ Mütevelli Heyeti Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, tören kapsamında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

     “Kırım ve Anadolu tarihteki kaderi de sevinci de hep birlikte yaşamıştır. Son dönemde yasa dışı ilhakla birlikte zor günler geçirse de Kırım’ı daha güçlü ve müreffeh bir geleceğin beklediğine de inancımız tamdır. Bizde Kırımlı kardeşlerimize hep destek olacağız, yanlarında duracağız. Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, tam anlamıyla vatan sevgisinin ve millet aşkının tarifidir. Benim için dik duruşun bir simgesidir. Haklı olduğu davada her türlü çileyi katlanıp tek bir adım dahi geri adım atmamıştır. En haklı olduğu davada, en büyük işkencelere maruz kaldığında bile barışın dilinden başka bir dille konuşmamıştır. Hakkını şiddetle değil, fikirle savunmuştur.

    Kırım halkı adına bütün mevzileri, şiddetle değil yaslandığı gerçeklerle kazanmış gerçek bir mücadele insanıdır. Ne diyor kendisi biraz önce filmimde de izledik bunu “ Eğer bir mücadele de masum bir çocuğun kanı dökülürse bu başarı değildir. Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun mücadelesinden herkesin adına alacak çok ders var. Bu nedenle bugün kendisine TOBB ETÜ olarak fahri doktora unvanı vermekten büyük mutluluk duyuyoruz ve onur duyuyoruz. Üniversite olarak, Kırımoğlu gibi barış ve haktan yana vicdanlı ve dürüst gençler yetiştirmeyi de hedefliyoruz. TOBB ETÜ Türk iş dünyasının özgür düşünen, bilgiyi takip eden, hızlı öğrenen, teknoloji üreten, icat çıkaran yeni nesli ülkemize kazandırma projesidir. Karşılıklı sevgi saygı ve güven içinde, iki kardeş millet her zaman birlikte olmuştur. Bundan böyle dayanışma içinde de olacağız.”

    6411d5a3 d057 41ab b91f c5dec69c7296

    Konuşmaların ardından TOBB Üniversitesinin kurucu rektörü Prof. Dr. Tahsin Kesici, TOBB ETÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Rektör Prof. Dr. Yusuf Sarınay, Kırımoğlu’na onursal doktora belgesini takdim etti ve Kırımoğlu’na törenle cübbe giydirildi. Ayrıca, Kırımoğlu’na işlemeli bir baston hediye edildi.

    IMG 5281

    Kendisine takdim edilen bu doktora unvanını, Kırım Tatar halkı adına kabul ettiğini ifade eden Kırımoğlu’nun programda gerçekleştirdiği konuşma şöyle:

    “Türkiye’nin ünlü üniversitesinin ödül törenine gelmeme vesile olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Sarınay ve Üniversite Senatosu üyelerine teşekkürlerimi bildiriyorum. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra en kanlı, en acımasız savaşın içerisinde olan ülkeden, gece gündüz hava saldırısını bildiren sirenler altındaki şehrimden bu toplantıya iştirak etmek benim için büyük bir memnuniyet.

    IMG 5301

    Aslında, hayatımda şöyle bir formül fark ettim. Ne zaman zor durumda kalsam Türkiye’den bir haber geliyor ve moralimi yükseltiyor. 8 yıl önce de aynısı olmuştu. Kırım Yarımadası, Ruslar tarafından işgal edildiğinde sahte bir referandum düzenlendi. Kırım Tatar halkı, bu işgale ve sözde referanduma karşı oldu ve baskı altında kaldı. İnsanlarımız kaçırılıp öldürüldü, bir kısmı hapse gönderildi. Ruslar benim vatanıma aileme, kavuşmamı yasakladı.

    Yarım asırdır bu vatan için mücadele verdikten sonra sürgün olduktan sonra moralimin nasıl olduğunu tahmin edebilirsiniz. Ama ondan birkaç gün sonra Ankara Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nden telefon açtılar. Dediler ki, Cumhurbaşkanlığına davet ediliyorsunuz. Türkiye Cumhuriyeti’nin en yüksek ödülünü, Cumhuriyet Nişanı’nı verilecek dediler. O dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kırım’ın işgalini, yasa dışı ilhakını tanımadıklarını ve hiçbir zaman tanımayacaklarını Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü tarafında olacaklarını, sonuna kadar Kırım Tatar halkının yanında olacaklarını ifade etmişlerdi. Elbette, bu bizim için büyük bir manevi destek. Ne zaman Kırım Tatar halkının başına bir şey gelse gözlerini Türkiye’ye dikerler. ‘Acaba Türkiye bize nasıl destek verebilir?’ şeklinde. Şükürler olsun ki Türkiye Cumhuriyeti, elinden geldiğince bize destek vermektedir. Ruslar toprağımıza girdikleri zaman Türkiye’nin verdiği Bayraktar’lar olmasaydı bizim durumumuz daha kötü olacaktı.

    Ben yüzde yüz eminim mutlaka bu işgalcileri Ukrayna’dan kovacağız. Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü Kırım dahil yeniden sağlayacağız.

    Halkımız özellikle 1944 yılındaki sürgünden sonra eğitimine çok önem verdi. Çünkü sürgün yerlerinde bu adaletsizlik, haksızlık, ayrımcılık bitince toplumda bir yer almak için etraftaki insanlardan daha fazla bilgili ve becerikli olmanın farklı olduğunu gördü. Bu yüzden halkımız çocuklarını okutmak için çok gayret gösterdi. Bizim ailemizde 7 çocuk vardı ve ben de dahil ailemizde herkes üniversite okumaya başladı. Ancak, beni geri hapse attılar ve eğitimim yarıda kaldı. Sovyetlerin bana en çok tesir eden darbesiydi bu. En çok üzüldüğüm şey, o üniversiteyi bitirip ana babama diplomamı göstermek istedim… Bunu çok isterdim ama kısmet olmadı. Yıllar geçti, Sovyet rejimi çöktü. Ukrayna bağımsızlığını ilan etti biz de vatanımıza dönmeye başladık. Uluslararası kuruluşlar, Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Parlamentosu ve birçok üniversite bana fahri doktora unvanı verdi. Ama bu diplomaları, bu ödülleri gösterecek onları sevindirecek artık anam ve babam yok. Kendim de aslında yolun sonuna çok yaklaştım, 78 yaşındayım. Ödül aldığım zaman pek çok soydaşım mesajlar atıyor, aramalar yapıyor, takdir ediyorlar. Bu yüzden soydaşlarımız adına teşekkürlerimi bildirmek isterim.

    Bu diplomayı da kahraman, hiçbir zaman yılmayan, özgürlük ve vatanı için daima mücadele eden halkımız adına kabul ediyorum. Sovyetler dağıldıktan sonra vatandaşlarımız yavaş yavaş öz vatanına dönmeye başladılar. Milli Eğitim sistemimizi kurmaya çalıştık, 15 ana dilde okulumuz, üniversite bile açmaya başladık. Bin bir zorluklarla olsa bile gittiğimiz vatanımızda bizi düşmanca karşıladılar. Çünkü oraya Rusları yerleştirdiler. Orada bize bir şey yapacaklar diye sakıncaları vardı. Ama biz onlara bir şey yapmadık. Ruslar, daima bize karşı insanları kışkırttı. Ukrayna, demokratik olduğu için çeşitli hareketler ve mitingler yaparak adım adım biz birçok haklarımızı elde etmeye başladık. Üniversitemizi de kurduk ama 8 yıl önce her şey değişti, vatanımız yeniden işgal edildi. Ruslar toprağımızı yeniden işgal ederek sahte referandum ilan ettiler. En çok baskı yeniden Kırım Tatarlarına oldu. Binlerce insan yeniden vatanlarını terk etti. Faşist Rusya rejimi nedeniyle yeniden halkımız yeniden sürgün etmek zorunda kaldı. Ama ben yüzde yüz eminim mutlaka bu işgalcileri Ukrayna’dan kovacağız. Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü Kırım dahil yeniden sağlayacağız.”

    72a649e5 80f8 43df ac13 1a4c46b1fb09

    Tören programının ardından Kırımoğlu, TOBB ETÜ anı defterine imza attı.

    Kaynak: QHA

     

    Pin It