• Ankara Gölbaşı Ballıkpınar köyünde 5 Haziran 2022 tarihinde Ballıkpınar Muhtarlığı  ve Genel Merkezimiz tarafından düzenlenen tepreş şenliği coşku ile kutlandı.

3

Ballıkpınar Muhtarı Yılmaz Akbay’ın desteği ve katkılarıyla, koordinasyonunu ve sunumunu Gazeteci Gönül Şamilkızı'nın üstlendiği program, Ballıkpınar imamı İsa Gözalan tarafından yapılan dualarla başladı.

1

Tepreş şenliğinin ilk konuşmacısı Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar oldu. Büyükelçi Bodnar konuşmasında, “Bu aslında ilk katıldığım tepreş değil. Sizlerle olmaktan gurur duyuyorum. Buradan yazın kışı, İyiliğin kötülüğü yendiği bir günde beraberiz. Kırım Tatarları mücadele ediyor ama savaşa rağmen insanlar baharı yazı karşılıyor, hayatta olduklarına seviniyorlar. Bu Tepreş bunun kanıtıdır. Kırım Tatarları buna bakmadan kültürlerini yaşatabiliyorlar. En kısa zamanda bu etkinliği Kırım’da yapacağız. Etkinliği kutlarken gelin işgal altındaki kardeşlerimize de dua edelim. Dil, kültür hayattayken halk da yaşar ve hayatta kalır” ifadelerini kullandı.

7

Genel Başkanımız Mükremin Şahin, “Tepreş, Kırım Tatarlarının yazın, baharın gelişini kutlamak için kültürlerini yaşadıkları ve birlik beraber içinde oldukları özel günlerden biri. Vatanımız Kırım baskı altında, özel günler kutlanamıyor. Şu anda Ukrayna’da Ruslara karşı savaşan 2 binden fazla Kırım Tatarı var. Onlar için dua ediyoruz. Vatan Kırım’ı unutmamak ve bağlılığımızı kuvvetlendirmek derneğimizin asli görevidir” ifadeleri ile konuşmasını sürdürdü.

8

Kırım Tatar Teşkilatları Platformu Koordinatör Başkanı Ümit Şilit, “Rusya’nın işgali sonrası bu topraklara sığınmak zorunda kalan atalarımızın ruhları şad olsun. Bu örf ve adetlerimizi tekrar yaşatan herkese teşekkür ederim” ifadeleri ile konuşmasına başladı.

9

Gölbaşı Kaymakamı Tülay Baydar Bilgihan konuşmasında , “Doyduğumuz yer doğduğumuz yerdir. Bizler de bu vatanımız, milletimiz için el birliğiyle çalışacağız. Tıpkı Türk soydaşlarımız gibi. Kayıplar gönlümüzü incitiyor. Kısa sürede savaşın bitmesini ve tüm dünyada barışın egemen olmasını diliyoruz” ifadeleri yanında savaşta hayatını kaybedenleri de rahmetle andı.

16

Konuşmaların ardından kareografisi Cıyın Ansambli Hocası Evelina Kemileva tarafından hazırlanan “Qalaqay” dansı Cıyın Ansambli tarafından icra edilirken qalakay tıgırtması Genel Başkan Yardımcımız ve Ballıkpınar Şubemiz Kurucu Başkanımız Rıfat Baybörü tarafından yapıldı.

13.jpg

Evelina Kemileva tarafından hazırlanan Derneğimiz Cıyın Ansambli sergilediği; “Kırım Cennet Yeri”, “Ağır Hava ve Kaytarma”, “Akmescit Kaytarması”, “Taşlama”, “Tım Tım”, “Emir Celal", “Gögercin”, “Yavluk Oyunu”, “Büyükler Kaytarması” oyunları ile büyük beğeni topladı.

12

Kırım yırlarını icra eden Feryal Başel Tüzün’e akordeonda Ergün İşiner, klarnette Savaş Demiral, ritimde Şeref Büyükyörük eşlik etti.

Feryal Başel Tüzün, “Yosmam”, “Salğır Boyu”, “Çalaşım”, “Verin de Mağa Bir Top Gül”, “Seytosman Saray”, “Ey Güzel Kırım”, “Bostorğay”, “Kınalı Parmak”, “Bülbül”, “Uçma da Kargam”, “Kalaylı Kazan” yırlarını başarı ile icra ederken finalde seslendirdiği Azerbaycan’ın meşhur yırı “Yaşa Menim Halkım” yırına bayrakları ile Cıyın Ansambli de eşlik etti.

5

Tepreş şenliğinin yırlar ve halkoyunları bölümünde Gölbaşı Kadın Kooperatifinin düzenlediği defile ile,

4

Ukrayna Büyükelçiliği tarafından Cıyın Ansambli’nin oyuncularına takdimi yapılan Vışivankalı fes töreni ilgi ile izlendi.

2

Kırım Vakfı tarafından koordine edilen, Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay tarafından sunumu ve hakemliği yapılan “Kırım Kuşak Güreşi”  bölümünde Ballkıpınar köyünden Cengiz Kalkay ile Taşpınar köyünden Mehmet İzdaş’ın karşılaşması beraberlik ile sonuçlandı.

kures1

Kuğuköy’den Nakip Tahtacı ile Martıköy’den Ahmet Tahtacı arasındaki müsabakayı ise Nakip Tahtacı’yı şalka düşüren Martıköy adına yarışan Ahmet Tahtacı kazandı.

kures2

Gerek ilk olması gerekse zeminin uygun olmaması nedeni ile kuşak güreşinin önümüzdeki yıllarda daha da organize bir şekilde yapılması bu şenlikte kararlaştırıldı.

285254648 5075031232614490 5019934026123719260 n

Çibörek yarışmasının galibi ise Ballıkpınar köyünden Songül İnal eseri olan çibörekler oldu.

Dilşat Uludağ tarafından organize edilen çocuk yarışmaları da neşe ve heyecan içerisinde tamamlandı.

6

Kadın kooperatiflerinin ürünleri ile Kırım Tatar aşları açılan stantlarda şenlik boyunca sergilenirken, Kırım Tatar Kültür Evi de program devamında ziyaretçilere açık tutuldu.

Foto: Nedim Ergün KIRIMLI - Özcan SAYDAN

kultur evi